AHMET TALAT DURU ANISINA YUNUSÇA EZGİLER KONSERİ

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı geçen yıl kaybettiğimiz Yunus soyundan yerel tarih yazarımız Ahmet Talat Duru anısına vefalı evlatları Ziya-Rıza Duru beyefendiler ve Berrin hanımefendiler tarafından düzenlenen Yunusça Ezgiler Konseri’ni izledik.

Ankara Karamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bünyesinde 2012 yılı Ocak ayında kurulan 60 kişilik dev koronun şefi, ülkemiz icracılarının önde gelen seslerinden Hasan Eylen’di. Değerli başkan Veli Bozkır’ın ifadesine göre koronun Karaman’daki beşinci konseriydi. Yurt genelinde ise toplam 25 konsere imza atmışlar. Geceye protokolün yanı sıra İstanbul Karamanlılar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Av. Suat Yıldırım ve onursal kurucu başkanı Suat Sözer, İzmir Karamanlılar Derneği Başkanı Aziz Bilgin, Mersin Karamanlılar Derneği Başkanı Salih Aydın ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Gece boyunca seslendirilen eserlerin birinci bölümünde, Ahmet Talat Duru amcamızın adına, şanına ve meşrebine yakışır şeklide Yunus’un şiirlerinden bestelenmiş yapıtlar seslendirildi. Yetkin davetli topluluğu, konserin tasavvufi nağmelerine teslim olmuş, ağır azem eserleri adeta gözünü kırpmadan izledi-dinledi. Yunus’un gönül penceresinden taşan sözler, müzikle yoğrulup usta icracı ve koro elemanları tarafından sese bürünüp geceye rahmet olup yağdı. Gecenin sürprizi ise, 2012 yılında “Karaman’a Özlem” isimli bestenin sahibi hemşerimiz Hüseyin Soysal’dı. Bu defa da Ahmet Talat amcamızın “Son Yolculuk” adlı şiirinden bestelediği yeni eserini seslendirirken izleyicilerden büyük alkış aldı.

Gecenin ikinci bölümünde ise sanat müziğimizin en güzel örnekleri koro ve solo olarak seslendirildi. İki saati geçen gecenin sonunda Şef Hasan Eylen beyefendi üç eser geçti. Program sonunda plaket ve çiçek teatisi ile fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Gecede, her ne olduysa Ahmet amcamızın ruhuna uygun tecelli etmişti. Ne de olsa Yunus’un ata yurdunda idik. Güngörmüş, çelebi, agâh, zarif, latif şehirli beyefendiler, hanımefendilerle aynı şeyleri duyuyor. Aynı havayı teneffüs ediyorduk. Kendi payıma, şehrin kültür geleceği adına ilk defa ümitlendim.

Buluşma her yönüyle kazançlıydı. Geceye Karaman dışından katılan eski yüzlerle ve şehir içinde bir türlü görüşemediklerimizle görüşme-konuşma imkânı bulduk. Manen, ruhen doyduk. Huzur bulduk.

Olgun geceyi vücuda getiren değerli başkan Veli Bozkır kardeşime ve çalışma arkadaşlarına şef Sayın Hasan Eylen beyefendiye, saz üstatlarına, koro-solo yapan mümtaz şahsiyetlere, programı layığıyla sunan işinin ehli, edibe kişilik Yasemin Gön Küçükcicibıyık kardeşime şahsım ve Karamanlılar adına teşekkür ederim.

Meclisinde bulunmaktan onur duyduğum amcamız gelenekçi ve dindar olduğu kadar cumhuriyetçiydi. Onu hayırla yâd ediyor, bize bu enfes geceyi yaşatan Ziya ile Rıza Duru beyefendilere ve Berrin hanımefendilerin şahsında tüm Duru ailesine şükranlarımı sunuyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nuran Gürşen Karaman
Nuran Gürşen Karaman - 5 yıl Önce

Güzel bir gece yaşanmış Talat abiye Allahım Rahmet eylesin mekanı cennet olsun Karamanda böyle güzellikler olsun Ziya Rıza Berrine teşekkürler

banner284