ALAHAN MANASTIRI!

Alahan Manastiri çocuklugumdan beri Karaman’dan Mut, Silifke hattina giderken yol kenarinda tabelasini okudugum ancak 2009 yilina kadar ne oldugunu merak etmedigim bir isimden ibaretti. O yil Istanbul’dan gelen hemserilerimizin gezi programi çerçevesinde onlarin konvoyuna katilarak yillardir bakip geçtigim tabelanin gösterdigi tarih hazinesine ulasmis, ama kafamda siralanan acabalar esligindeki sorulara yanit bulamamistim. Belki de yanitsiz kalan sorularin bende uyandirdigi ilgi ve hayranligimdan dolayi O hazineyi tekrar görmek istiyordum. Bu ortami degerlendirip yakinlarimla birlikte Karaman’a 53 Km mesafede olan Alahan Manastiri’na gittik.
Çektigimiz fotograflarin tamamini sizlere aktarip bu tarih hazinesine ilginizi yönlendirmek isterdim ancak blok uygulamamizda fazla fotograf kullanamadigimizdan mümkün degil. Bu nedenle, asirlarin izleri kadar kamunun ilgisizligini ve insanimizin acimasizligini da yansitan tarih hazinesinin girisindeki bakimsiz tabeladaki yaziyi buraya aktariyorum.
““ALAHAN MANASTIRI: Bir dag zirvesine yakin konumlanmis teraslar üzerine insa edilmis olan Alahan geç roma dönemine ait bir dini komplekstir. Kompleks bati tarafindan itibaren sirasiyla bir magara kilisesi, bir Bazilika (Bati Kilisesi), bir vaftizhane, küçük bir mezarlik ve bir diger Bazilika’dan (Dogu Kilisesi) meydana gelmistir. Tüm bu yapilar sütunlu bir yürüme yolu ile birbirine baglanmistir. Terasin dogu ucunda bulunan Dogu Kilisesi’nin arkasinda suyu bir kaynak tarafindan saglanan küçük bir hamam yapisi vardir.
Kompleksin yapiminda kullanilan ve pek çogu arazinin içinden kesilerek çikarilmis olan taslarin kesim izleri kaya yüzlerinin pek çok noktasinda günümüzde dahi görülebilir. Kompleksin bulundugu alana su, terasin üzerinde yer alan ve teras boyunca devam eden bir kanal vasitasi ile getirilmistir.
Bu yapi grubu genellikle bir manastir olarak tanimlanmis olsa da, yakin bir zamanda kompleksin bir haç merkezi olarak kullanilmis olmasi olasiligi da gündeme getirilmistir. Ana yapinin çevresi geç besinci yüzyil ile erken altinci yüzyil arasi olmakla beraber Bati kilisesi ortaçag’da büyük ölçüde yeniden insa edilmistir. Alahan’a bilinen ilk ziyaret Evliya Çelebi tarafindan geç on yedinci yüzyilda yapilmistir. Ankara Ingiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Miçhael Gough 1961 ve 1973 yillari arasinda Alahan’da arkeolojik kazi çalismasi yapmistir. Alahan’in eski çagdaki ismi bilinmemektedir.””
Tabelanin alt kisminda Ingilizcesi bulunan bu metin, açik hava tarih müzesi durumunda olan ve Anadolu’da binlerce hazineden biri durumundaki Alahan’i ne kadar anlatiyor derseniz; bana göre bir sey anlatamiyor çünkü bir kismi asirlarin doga etkisine ragmen ayakta olan, ama bir kismi muhtemelen define avcilari tarafindan tahrip edilmis sahipsiz hazineyi gezerken kafama takilan teknik ve sosyal yüzlerce sorudan birkaçina bile yanit veremiyor. Karaman çevresinde ki Bin bir Kilise, Manazan magaralari vb. kalintilarda oldugu gibi Anadolu’nun yüzlerce noktasindaki tarih hazinesi benzer durumda sorularimizi yanitsiz birakiyor çünkü genellikle onlari tas yiginlari olarak görmeye devam ediyoruz.
Bazilari tonlarca agirlikta olan yekpare tas sütunlar nasil islendi, hangi teknik olanaklarla tasindi, yerlestirildi. Bu eserler neden bu noktalara insa edildi, hangi dönemde ve nasil bir yasam vardi? Biraz ilginiz uyandiginda sorular ardi ardina diziliyor. Giriste okudugumuz tabelayi çikista tekrar okuyorum ama degisen bir sey yok.
Hayranlik ve begenilerimi sizlerle paylasmayi çok istiyorum ama onlarca fotografi, sayfalarca yaziyi buraya ekleyemiyorum. Seçtigim fotograflari facebook sayfama   ((   http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1674949813517.66918.1830611939&saved#!/media/set/?set=a.1674949813517.66918.1830611939 )) ekledim. Zamaniniz oldugunda bu adresten bakabilirsiniz. Ancak yeterli olmayacaktir. Ilk firsatta bu tarih hazinesini görmenizi, incelemenizi öneriyorum.
Devletimin olanaklari yetiyorsa; benzeri hazinelere sahip çikmasini, Alahan benzeri Açikhava müzelerinde birer rehber görevlendirmesini istiyorum.
Karaman - Mersin devlet kara yolundan bakildiginda görülemeyen ancak virajli manastir yolundan 2 km ilerledikten sonra 300 mt kadar yükselip, manastirdan asagilara baktiginizda tüm Göksu vadisini seyredebildiginiz bu güzel mekâni özetleyen ve görenlerin ilgisini tetikleyecek büyük fotograflar ve özet bilgileri kapsayan devasa panolarinin ana yol güzergâhindaki basit (ALAHAN MANASTIRI)  tabelasi yerine konulmasini öneriyor, daha çok ilgi bekliyorum.
[email protected]
 
YORUM EKLE

banner284