ANTALYA’ DAN KARAMAN’ A YOL GIDER

Baskanlik sorumlulugumla birlikte “ madem ki Antalya da yasiyorum ve dernek sorumlulugunu üstlendim, O halde Antalya dan Karaman’a nasil katki saglayabiliriz ” diye düsünmeye basladim. Durumu Yönetim Kurulumuzla, ilgili dostlarimizla paylasarak düsündüklerimi test etmeye basladikça da; Dünya da bilinen turizm merkezlerinden ve ülkemizin dünyaya açilan penceresi olan dünya kenti ANTALYA daki turizm pastasindan Karaman Ili’ni de yararlandirmanin geregine olan inancim yogunlasti ve düsüncelerimi taslak proje çalismalari olarak ilgili gördügüm taraflarla paylasmaya, bu konuda çalismalar yapmaya karar verip konuyu Dernek gündemimize aldik.
Çagimizin ekonomik literatüründe “ Bacasiz Fabrika“ olarak tanimlanan “turizm” sözcügü: Türkçe sözlüklerde “ gezmek, dinlenmek, eglenmek, görmek ve tanimak gibi amaçlarla yapilan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alinan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapilan çalismalarin tümü” olarak tanimlanmaktadir.
Bu genis tanim içerisinde yer alan her sözcük insanlarin saglikli ve mutlu olmalari, kendilerine ve çevrelerine daha faydali yasamalari için hayatin olmazsa olmazlaridir. Çagin teknik ve teknolojik olanaklarinin gelismesi ile GEZMEK eylemi de geliserek farklilasmistir.
Anadolu insaninin komsu gezmesi, hisim akraba gezmesi uluslar arasi boyutlar kazanarak dünyanin ilaç ve silah sektöründen sonraki ekonomik büyüklügüne ulasmis, ülke ekonomilerinde “bacasiz fabrika” olarak yerini almistir.
Dünyadaki cografi konumu ile binlerce yil öncesinden insanlarin yasadigi, onlarca medeniyetin izlerini ve kalintilarini barindiran ülkemiz, dogal varliklari ve güzellikleri ile de dünyanin çekim noktalarindan olmustur ancak turizm olgusu anlaminda henüz olmasi gereken degerlere ulasilamamistir.
1980’ lerden itibaren tesvik ve yatirimlarla desteklenmeye baslanan turizm sektörü, deniz olgusunu önde tutarak öncelikle Akdeniz ve Ege bölgesine tesisler kurmus tur.
Detaylarini sektör isletmecileri ve uzmanlarinin daha iyi bildikleri gelismeler sonucunda ülkemiz yadsinamaz oranlarda ekonomik girdiler saglamaya baslamis ve gelismeler sürmektedir. Turizm çesitlenerek deniz ve günes disinda spor, inanç, tarih, yayla, dag turizmi etkileri ile yayginlasmaktadir.
Anadolu da binlerce yillik medeniyetlere, inançlara , farkli kültürlere ev sahipligi yapmis olan KARAMAN IL’i, cografi yapisi, tarihi, kültürü, iklimi ve baslanmis olan tarihi kazi ve restorasyon çalismalari ile turizm sektörün de mutlaka yer almalidir. Taseli bölgesinin tarihi ve dogal güzelliklerini, merkezdeki görülesi benzersiz eserlerinin özelliklerini öne çikarmali sektöre sunmalidir.
Karaman IL’i ekonomik ve sosyal gelismesi için turizmi itici güç olarak mutlaka kullanmalidir. Gezilesi, görülesi yüzlerce degerini Antalya baglantili olarak sektöre mutlaka sunmali, sosyal ve ekonomik anlamda karsiligini da almalidir.
Antalya da yasayan hemsehrilerinin birlik ve dayanismasina katki saglamak ve olusacak dayanisma enerjisinden, aidiyet duygusu ile bagli olduklari Karaman IL’ini yararlandirmak amaçlari ile kurulmus olan Antalya Karamanlilar Dernegi; Ülke turizminin merkezi ve dünyaya açilan penceresi olmanin paralelinde dünya turizminin de belirgin noktalarindan olan ANTALYA’ da ki çalismalarinin merkezine Karaman Turizmini koymaktadir.
Bireysel ve kitlesel iliskilerle Antalya turizminden Karaman’i yararlandirma konusundaki düslerimizi, düsüncelerimizi amatör çalismalarimizla hayata geçirmeye çalisiyor ve konuyu son aylarda Karamandaki olasi paydaslarimizla, yetkililerimizle konusmaya, tartismaya, paylasmaya devam ediyoruz.
Dernegimizin kisa, orta ve uzun vadeli çalisma programinda da yer verdigimiz, Karamanimiz için hayati önemde gördügümüz Karaman turizminin saglam zeminlere oturabilmesi, izleyenler ve sektör nezdinde de ciddiyet kazanip ilgiyi kamçilamasi için; Antalya merkezinde amaçlarimiza uygun çok fonksiyonlu çalisma mekanlarina ve olanaklarina gereksinim vardir.
Konunun ilk ve önemli adimi olarak Antalya da (tercihen ve özellikle ülke disindan gelen turistlerin kentte dagilma - toplanma bölgesi olan Antalya cumhuriyet meydani- kale kapisi bölgelerden birinde) KARAMAN IL’I TURIZM TANITMA VE TANISMA MERKEZI ‘ nin açilmasini, dernegimizin de bu merkezde faaliyet göstererek koordine ve isletme görevini üstlenmesini istiyoruz. Düsünülen merkez ayni zamanda Karaman Protokolünün ve projeye katilacak paydaslarinin Antalya daki bulusma ve çalisma mekani olarak da hizmet vererek Karaman’a katkilar saglanacak, sektör temsilcileri anilan merkezde agirlanarak diyaloglar olusturulabilecektir.
Açilacak merkezde Karaman Ili’nin öncelikle turizm degerleri olmak üzere, çok yönlü olarak tanitimi konusunda basili ürünlerden kitap, brosür vb. dökümanlar bulundurulacak; Merkezde kurulacak projeksiyon sistemi ile
Karaman Ili’ nin tarihi ve dogal degerleri, mevcut ekonomik ve sosyal durumu ile turizme sunulabilecek olanaklari, davetli ve ziyaretçilere gösterilip bilgilendirilecek meraklari kamçilanacaktir. Anilan merkez organizesinde; Antalya dan Karaman’a turlar düzenlenerek katkilarin artirilmasi yönünde çalismalar yapilacak, Antalya da yasayanlarin, tatil için Antalya ya gelenlerin ve sektördeki firmalarin Karaman turizmine ilgi ve katkilari artirilacaktir.
Haziran 2014 son haftasindaki bir günde hava alanina 981 uçak inmesi, ve sehire bir günde 172 bin kisinin giris yapmasi ile yeni bir rekora ulasan Antalya da, 2016 yilinda “dünyanin en büyük kültür, tarih ve egitim olimpiyati “ olarak tanimlanan EXPO 2016 fuari (sergisi) düzenlenecektir. Alti aylik sürede 8 milyon yerli ve yabanci turistin ziyaret etmesi beklenen bu organizasyonda Karaman Ili’ nin temsil edilerek en üst düzeyde faydalandirilmasi konusundaki çalismalar da bu merkezden yürütülecektir.
Yapici elestiri ve önerilerle gelistirilerek projemizin 2014 yilinda yasama geçmesi ve Karamandaki turizm alt yapisinin iyilestirilmesi ile anilan 8 milyon turistten en az 80 bininin Karaman’i ziyaret ettirilmesi ve 2016 yilinin Karaman için de turizm yili olmasi hayal olmayacaktir.
Dernegimizin ekonomik imkanlarinin yetersizligi göz önüne alinarak, anilan merkezin maddi anlamda olusumunu ve sürdürülmesini Karaman Turizminden ekonomik anlamda kisa, orta ve uzun vadede yararlanacak olan paydaslarin ve temsilcileri ile birlikte Karaman yerel ve mülki yönetimlerinin üstlenmesi ve çözüm üretmesi gerektigini düsünüyoruz.
Bu konudaki düsünce ve yaklasimimiz ise;
1)- Çabalar ve çalismalar sonucunda Karaman’a gelecek bir turist otobüsü kent meydaninda iki saat kaldigi ve konuklarini serbest biraktiginda, turistin ihtiyaçlari için ilk gidecegi mekanlardan birisi “esnafin dükkani” olacaktir.
O halde projemizin birinci paydasi “Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi “ olmalidir.
2)- Gelen turist planlamalar dogrultusunda Karaman da konaklamasi gerektiginde Karaman IL’indeki otellerde kalacak, otel isletmelerine ödeme yapacaktir. Bu durumda projemizin ikinci paydasi Karaman’ daki otel Isletmecileri olacaktir.
3)- Süreç devam ettikçe Karaman Ili’nin ticareti ve ekonomisine genel anlamda katki saglayacaktir. Gelecek turist esnaf araciligi ile Karamanda üretilen ürünlerden tüketecek, sanayi ile paylasim olacaktir. Bu nedenle projemizin üçüncü paydasi Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi olacaktir.
4)- Projemizin ana paydaslari ise amaçlari, asli ve resmi görevleri; Karaman merkezinde, ilçe, belde ve köylerinde yasayan hemsehrilerimizin yasalarimizda belirlenen kosullarda saglikli, huzurlu ve refah içinde yasatilmasi olan tüm Mülki ve Yerel yönetimleri temsilen Karaman Valiligi ile Karaman Belediye Baskanligi, Ilçeler bazinda da Ilçe Belediye Baskanlarimiz olacaktir.
Yukaridaki hususlar, ilgili taraflar ve uzman görüsleri ile degerlendirilip detaylandirildiktan sonra; öncelikle düsündügümüz, Antalya da açilacak ve Antalya Karamanlilar Dernegi ile anilan paydaslar tarafindan koordine edilerek isletilecek olan “Karaman Il’i Turizm Tanitma ve Tanisma Merkezi “ nin kira ve isletme giderlerinin karsilanmasi konusunda tüm paydaslarinin katki saglayarak en kisa sürede merkezin kullanima açilmasinda, uygulamanin basarilarina paralel olarak merkez için Antalya da yer satin alinmasinda ve Karaman turizminin Antalya baglantili sürdürülmesinde yarar görüyoruz.
Bu konuda merkezi diyaloglar ve finans saglanmasi konularinda Karaman Valiligimiz ve Belediyelerimizin öncü olmasi, diger paydaslarinda kalici katilim ve katkilarinin saglanmasi geregine inaniyoruz.
Karaman Ili’nde bu güne kadar turizm konusunda yapilmis ve yapilmakta olan çalismalarin da isiginda, taslak anlamdaki projemizin elestiri ve önerilerle olgunlastirilarak, Antalya da “ Karaman Il’i Turizm Tanitma ve Tanisma Merkezi” nin açilmasi ile; Proje paydaslari ve Karaman protokolünün Antalya da ortaklasa kullanabilecekleri modern bir mekanin da yaratilmis olabilecegini düsünüyoruz.
Dernegimizin Karaman için hayati önemde gördügü Projemizin yasama geçirilmesi konusunda ilgili tüm kisi ve kurumlarla görüsme ve çalismalarimiz sürmektedir. Merkezin kullanilmaya baslamasi ile birlikte projemiz uzmanlarin katilimi ile detaylandirilarak sürdürülebilir somut uygulamalara baslanacaktir.
Gelismeler dogrultusunda Karaman ve Antalya da anilan paydaslarin ve ilgili diger taraflarin da katilacagi istisare ve kararlastirma toplantilari düzenlenecek, sürece yön verilebilecektir.
Burada yazilanlar projemizle ilgili taslak bir çalismamiz olup, Karaman medyasi ve diger imkanlar ile taraflar ve tüm hemsehrilerimizle paylasarak; Karamanda “Bacasiz Fabrika” temellerinin atilmasi konusunda yazili elestiri, öneri ve destekler beklenmektedir. Sevgi ve saygilarimizla. 25Temmuz 2014 / [email protected]
 
YORUM EKLE

banner284