Bedelli Askerlik Üzerine

Yillardan beri bedelli askerlik adi altinda bu uygulama sürüp geliyor. Bu uygulamanin nedeni: öncelikle yurt disinda çalisan vatandaslarin askerlik görevini yapmak üzere islerinden ayrilmalari durumunda islerini kaybedebilme endisesini gidermekti. Dolaysiyla bu uygulama yurt disinda çalisan vatandaslarimiza dönük olarak baslatilan bir uygulama idi. Süreç içinde alan genisletilerek, sayilari yüz binleri bulan yurt içi ve yurt disindaki vatandaslari kapsadi.
Ben milyonlarca vatan evladinin sogukta sicakta vatan görevlerini bazen tehlikelere de gögüs gererek yapmalari yaninda, bedelli askerlik uygulamasinin da yapilmasina karsi degilim. Ancak bu konuda sorum, çekincem ve bazi önerilerim var.
Sorum su: acaba Genel Kurmay Baskanligi, iki yil su kadar askere ihtiyacim var bu nedenle bedeli uygulamasi yapilmasin seklinde bilgi vermis olsaydi, bedeli uygulamasindan vazgeçilecek miydi?
Çekincem: Bedelli Askerlik uygulamalarinin zamanla bir kazanç araci durumuna gelmis olabilecegidir. Zira bu uygulamanin aylar öncesi veya aylar sonrasi degil de; yilsonunun geldigi su günlerde yapilmak istenmesi, bütçeye irat kaydedilerek bütçede dogabilecek bütçe açiginin bir miktarda olsa kapatilmak istenilmis olacagidir.
Önerim: Yurt disinda çalisan vatandaslarimiz için mevcut uygulamanin sürdürülmesidir. Yurt içindeki vatandaslarimizdan da yüksek lisans, doktora, vb. bilimsel egitim sürecinde olanlarin bu sürecin bitiminde o yil için belirlenecek fert basina düsen yillik milli gelirin %10 oraninda ücret ödenmesidir. Bunlarin disinda kalan vatandaslarimizin da eger bedelli askerlik uygulamalarindan yararlanmak isteyenler olursa geciken her yil için o yil için açiklanan fert basina düsen yillik milli gelirin yarisini faiziyle birlikte ödemeleridir.
Buna göre: günümüzde açiklanan fert basina düsen milli gelir on bin dolardir. Bedelli uygulamaya tabi tutulmak isteyenler, askere alinmalari gerektigi tarihten baslamak üzere her yil faiziyle birlikte bes bin dolar ödeme yapmalidirlar. Yani bir vatandas bes yil askerligini geciktirmis olursa, bu günün rayicine göre her yil için bes bin dolardan yirmi bes bin dolar ve faizini ödemelidir.
Bu uygulamaya tabi olan vatandaslardan alinan bu paralar hazineye irat kaydedilmelidir.
Bu paralar:
Birinci Dünya Savasindan baslamak üzere Misak-i Milli sinirlarimiz içinde sehit olanlarin ailelerine yani bunlarin bu günkü mirasçilarina.
Veya Kurtulus Savasimizin basladigi 15 Mayis 1919 yilindan itibaren
Misak-Milli sinirlarimiz içinde ve yurt disinda devlet görevi yaparken sehit olanlarin ailelerine
Ya da PKK tarafindan sehit edilmis vatan evlatlarinin ailelerine verilmesidir.
YORUM EKLE

banner284