2 Milyon Açikögretimliye Yeni Sistem Geldi

81 ilde yaklasik 2 milyon ögrencisi bulunan Açikögretim Fakültesi`nde, dönemlik kredili sistem uygulamasina geçildi.

2 Milyon Açikögretimliye Yeni Sistem Geldi

Türkiye'nin 81 ilinde yaklasik 2 milyon ögrenciye sahip Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açikögretim Fakültesi'nde (AÖF) sistem degisikligine gidilerek, basarili ögrencilerin 4 yillik bölümden 3 veya 3,5 yilda mezun olmasina imkan saglandi.
AÖF Dekani Prof. Dr. Kerim Banar, AA muhabirine, geçen yil yaklasik 200 bin ögrencinin yillik sistemden dönemlik sisteme geçisinin yapildigini söyledi.
Üniversitenin AÖF ile Isletme ve Iktisat fakültelerinin tüm bölüm ve programlarinda 2012-2013 akademik yilindan itibaren dönemlik kredili sistem uygulamasi baslatildigini belirten Prof. Dr. Banar, bundan sonra AÖF'de, örgün ögrenimde oldugu gibi kredili sistemin geçerli olacagini bildirdi.
Prof. Dr. Banar, dönemlik kredili sistemde ögrencilere toplam 30 kredilik dersler yüklediklerini ancak onlarin talep etmesi halinde ''Ekle-Sil Haftasi''nda 45 krediye kadar ders alabileceklerini dile getirerek, ''Dönemlik kredili sistemde basarili bir ögrenci isterse egitim süresini azaltabilecek ve 4 yillik bir bölümden 3 veya 3,5 yilda mezun olabilecek'' dedi.
Daha önceki yillarda ders geçme barajinin 50 oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Banar, 2012-2013 akademik yilinin baslamasiyla tüm bölüm ve programlarda ''çan egrisi'' sistemi uygulanacagini ifade etti.
Prof. Dr. Banar, her dersin kendi içinde degerlendirilecegi ve ders geçme notunun sinif ortalamasina göre belirlenecegi bilgisini vererek, ögrencinin mezun olabilmesi için tüm dersleri basarmasi ve 2,0 not ortalamasini tutturmasi gerektigini anlatti.
-Ögrencilerden alinan ögrenim gideri ücretleri-
Fakültenin kurulusundan bu yana ögrencilerden alinan ücretlerin ''harç'' diye tek kalemde nitelendigini söyleyen Prof. Dr. Banar, bu ücretin harç ve ögrenim gideri olmak üzere ikiye ayrildigini belirtti.
Prof. Dr. Banar, ögrenim giderine, ögrenciye sunulan basili malzeme ve video giderlerinin dahil oldugunu ifade ederek, söyle konustu:
''Yillik olarak bakildiginda ögrencilerimizden aldigimiz bir akademik yilda 500 liralik 'harç' denilen miktarin 90 lirasi harç, 410 lirasi ögrenim gideriydi. AÖF'den kalkan harç ücreti, bu 90 liralik kisimdir. Ögrencilerimize Türkiye çapinda organize edilen sinavlar yapiliyor. Bu sinavlarda yaklasik 700 bin kisi görev aliyor. 3 milyon soru kitapçigi, 3 milyon da cevap kagidi basilip sinav günü ögrenciye ulastiriliyor. Basimdan güvenlige, salon baskanindan gözetmene, binadaki hizmetlilere kadar bunlarin hepsi bir maliyeti gerektiriyor. Ögrenciden bir dönemde alinan 205 liranin karsiligi budur. Bunun disinda ögrenci herhangi bir ücret ödemiyor.''
-''Kontenjan olmadigi için su anda yerlesmeyen ögrenci yok''-
Prof. Dr. Banar, bazi bölüm ve programlarin kontenjanlarinin sinirlandirildigini ancak bu limitlerin o bölümlere gelen talepler kadar oldugunu söyledi.
Bu yil talep eden her ögrencinin AÖF'ye yerlestirildigini bildiren Prof. Dr. Banar, sunlari kaydetti:
''Kontenjan olmadigi için su anda yerlesmeyen ögrenci yok. Artik Erzurum ve Istanbul'da da Açikögretim Fakülteleri var. YÖK hepimiz için kontenjan uygulamasina gitti. Ayrica eskiden örgün bir bölümde ögrenim gören ögrenci, daha önce de kontenjan olan bölümlere kayit yaptiramiyordu. Simdi YÖK'ün aldigi kararla artik tüm bölümlere ikinci üniversite olarak ögrenciler kayit yapabilecek.
Kayit yenileme yaptiracak ögrencilerin hangi dersi alacagina dikkat etmesi gerekiyor. Sistemde bir dersi eksik yüklenmis olabilir. Ögrenci bu dersin eksik oldugunun farkina varacak, o dersi kendisi seçip daha sonra harcini yatiracak. Ögrenci sayisinin büyüklügünü dikkate aldigimizda, 'Ben bir dersimi seçmedim, mezuniyetim bir yil gecikti' gibi taleplere cevap vermemiz mümkün degil. Lütfen, 'Benim 2012-2013 güz döneminde su dersleri almam gerekiyor' deyip derslerini seçsinler.''
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284