Iste Harçlarin Kaldirilmasinin Detaylari

Üniversite harçlarinin kaldirilmasina iliskin detaylar Resmi Gazete`de yayimlandi.

Iste Harçlarin Kaldirilmasinin Detaylari

Birinci ögretim ve açik ögretimde katki paylarinin devlet tarafindan ödenmesine dair karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.
''2012-2013 Egitim-Ögretim Yilinda Yüksekögretim Kurumlarinda Cari Hizmet Maliyetlerine Ögrenci Katkisi Olarak Alinacak Katki Paylari ve Ögrenim Ücretlerinin Tespitine Dair'' Bakanlar Kurulu'nun kararina göre, ögrencilerden, kayit ve kayit yenileme sirasinda katki payi/ögrenim ücreti disinda (açik ögretim ve uzaktan ögretim materyal ücreti hariç) her ne ad altinda olursa olsun ücret alinamayacak.
Birinci ögretimden katki payi alinmayacak
2012-2013 egitim-ögretim yilinda ögrenimine devam eden veya yeni kayit yaptiracak birinci ögretim ve açik ögretim ögrencilerinden, bazi hükümler sakli kalmak kaydiyla, ögrenci katki payi alinmayacak. Bu ögrencilerden alinmasi gereken ögrenci katki payi tutarlari, devlet tarafindan karsilanacak.
Bunun yani sira yurt disindan ögrenci kabul kontenjanlari dahilinde mevcut veya yeni kayit yaptiracak ögrencilerden alinacak ögrenim ücreti, ilgisine göre belirlenen tutarlarda katki payi ve ögrenim ücretinden az olmamak üzere, yüksekögretim kurumlari tarafindan tespit edilecek. Ancak, bu ögrenciler için belirlenecek ögrenim ücretleri, cari hizmet maliyetlerini hiçbir surette geçmeyecek. Üniversitelere yurt disindan kabul edilecek ögrencilerden ise mütekabiliyet esasi çerçevesinde ögrenim ücreti alinmayacak.
Yurtdisinda basarili ögrenciler
Yüksekögretim kurumlari, yurt disinda basarili olan ögrencileri programlarina dahil edebilmek veya egitim-ögretimleri sirasinda üstün basari gösteren ögrencileri tesvik edebilmek amaciyla söz konusu ögrencilerden ilgili dönemde kayit yaptiran (kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluslar, kamu yararina faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti taninan vakiflar tarafindan tam burs saglanan ve Yüksekögretim Kurulu tarafindan ayrilan kontenjanlar dahilinde yüksekögretim gören yabanci uyruklu ögrenciler hariç) yabanci uyruklu ögrenci sayisinin yüzde 10'unu geçmemek üzere ve yönetim kurulu karariyla, belirlenen tutarlardan daha az ögrenim ücreti almaya yetkili olacak.
Sinifta kalan harç ödeyecek
Hazirlik sinifi veya yabanci dil gelistirme programi hariç olmak üzere, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki yüksekögretim programlarindan program süreleri sonunda mezun olamayan ögrencilerden, belirlenen tutarlar kadar ögrenci katki payi ve ögrenim ücreti alinacak.
Sehit ve gazi çocuklari
Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu, Nakdi Tazminat ve Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun, Yurt Disinda Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun, Uçus, Parasüt, Denizalti, Dalgiç ve Kurbaga Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamindaki görevlerini ifa ederken hayatlarini kaybedenlerin es ve çocuklarindan, Terörle Mücadele Kanunu kapsamindaki maluller, Istiklal Madalyasi Verilmis Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Seref Ayligi Baglanmasi Hakkinda Kanun kapsaminda seref ayligi alanlar ile bunlarin es ve çocuklarindan ögrenim ücreti alinmayacak.
Özürlü ögrenciye indirim
Yüksekögretim programlarina kayit veya kayit yenileme sirasinda Özürlüler ve Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ve Özürlülük Ölçütü, Siniflandirmasi ve Özürlülere Verilecek Saglik Kurulu Raporlari Hakkinda Yönetmelik uyarinca özürlü olduguna dair raporu ilgili yüksekögretim kurumuna sunan ögrencilerin ödemesi gereken ögrenim ücreti tutarlarindan, özürlülük orani kadar indirim yapilacak. Özürlü oldugu halde, kayit yaptirma veya kayit yenileme sirasinda özürlü olduguna dair raporu ibraz edemeyen ögrencilere, ilgili belgeyi ibraz ettigi tarihte, özürlülük orani kadar yapilacak indirim tutari red ve iadeler kaleminden iade edilecek.
Ikili andlasmalar çerçevesinde ülkemizdeki üniversitelere yurt disindan kabul edilecek ögrencilerden ögrenim ücreti alinmayacak.
Süresi içinde katki payi veya ögrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yüksekögretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayit yaptiramayacak ve ögrencilik haklarindan yararlanamayacak.
Kayit yaptirmadigi için ögrencilik haklarindan yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayit yaptirmalari halinde, ögrencilik haklarindan yararlanmadigi döneme ait katki payi ve ögrenim ücreti ödemeyecek.
Ögrenim ücretinin kullanilmasi
Ikinci ögretimde alinacak ögrenim ücretlerinin yüzde 10'u, ögrencilerin basta beslenme olmak üzere barinma, saglik, spor, kültür ve diger sosyal hizmetlerinde kullanilacak. Kalan kismi ise üniversite bütçesine dahil edilerek Yüksekögretim Kurulunca tespit edilen usul ve esaslara göre kullanilacak.
Basarili ögrencilerin ögrenim ücreti tutarlari
Hazirlik sinifi hariç, bulunduklari bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden basarili olan ve bu dersleri alan ögrencilerin basari ortalamasina göre dönem sonu itibariyla yapilacak siralamada ilk yüzde 10'a giren ikinci ögretim ögrencileri, bir sonraki dönemde birinci ögretim ögrencileri için belirlenen ögrenci katki payi kadar ögrenim ücreti ödeyecek.
19 Kasim 1992 tarihli ve 3843 sayili Kanun'un 7. maddesinden yararlanan ögrenciler de ikinci ögretim yapan baska bir yüksekögretim kurumuna yatay geçis yaptiklarinda ayni haklardan yararlanacak.
Bir yüksekögretim programina kayitli iken tekrar girdigi sinav sonucuna göre baska bir yüksekögretim kurumuna yerlesen ögrenciler, kayit yaptiracaklari yüksekögretim programina ait katki payi/ögrenim ücretine tabi olacak.
Yatay geçis yapanlar
Yatay geçis sartlarina uygun olarak birinci ögretim programlarindan ikinci ögretim programlarina yatay geçis yapan ögrenciler ikinci ögretim ücreti ödeyecek.
Yatay geçis yapilmasi halinde ilgili döneme ait katki payi/ögrenim ücreti geçis yapilan yüksekögretim kurumuna ödenecek. Yatay geçis yapan ögrencilerin geçis öncesi ilgili döneme ait ödedikleri ögrenim ücreti tutarlari, talep edilip edilmedigine bakilmaksizin ilgililere red ve iadeler kaleminden iade edilecek.
Lisansüstü ögrenim gören ögrenciler
Lisansüstü ögrenim gören ögrenciler, önlisans ve lisans ögrencilerinin yararlandigi hizmetlerden ayni sekilde yararlanacak.
Açik ögretim programi uygulayan yüksekögretim kurumlarinda, fakülte ve yüksekokullarin 2012-2013 egitim-ögretim yilina ait ögrenci katki paylarinin toplaminin yüzde 20'sine kadar olan kismi söz konusu fakülte ve yüksekokullara akademik danismanlik ve egitim hizmeti veren ögretim kurumlarina aktarilacak. Konu ile ilgili uygulama, Maliye Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Yüksekögretim Kurulu Baskanligi ve açik ögretim programi uygulayan yüksekögretim kurumlarinin birer temsilcisinden olusan komisyon tarafindan belirlenen usul ve esaslara göre yapilacak.
Karar, 30 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girdi.

Kaynak: AA
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284