KMÜ, Günes Enerjisinden Elektrik Üretecek

Karaman Valiligi ile Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) isbirligiyle yürütülen ve Mevlana Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen “Karaman Ilinde Günes Enerjisinden Elektrik Üretimi Veriminin Arastirilmasi” baslikli projenin tanitimi yapildi.

KMÜ, Günes Enerjisinden Elektrik Üretecek
19 Nisan 2012 Persembe günü saat 10.00’da Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda yapilan bilgilendirme toplantisi ile ardindan yapilan kokteyl programina, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç, Vali Yardimcisi V. Erkan isa Erat, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, üniversitenin akademik ve idari birim temsilcileri katildi.
Projenin tanitimi, KMÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu tarafindan yapildi.
Nüfusun artmasiyla birlikte alternatif enerji üretimi öneminin de arttigini vurgulayan Sönmezoglu, Karaman’in günes enerjisi potansiyelini ortaya koyan bu çalisma sayesinde ne oranda enerji elde edilebilecegini açiklayan zengin içerikli bir sunum gerçeklestirdi. 
Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, petrol ve dogalgaz gibi fosil yakitlarindan enerji üretiminin yapilabilecegini, ancak bunlarin sera etkisi yaparak asit yagmurlari halinde zarar verebilecegini açikladi. Dünyada ve ülkemizde rüzgâr, günes, biyokütle, med-cezir, yakit enerjisi gibi farkli yöntemlerle yenilenebilir enerji elde edilen kaynaklar hakkinda örnekler sundu.
Tükenmeyen, her ortama ulasan, kolay kurulabilen, düsük maliyetli ve gürültüsüz olan günes enerjisinin nasil enerjiye dönüstürüldügünü sematize eden Sönmezoglu, bu enerjinin Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde nasil bir teknolojiyle kullanilacagini da açikladi.
“KMÜ’ye Günes Pili Pilot Merkezi kurmayi ve KMÜ olarak nano malzeme piller üreterek piyasaya sunmayi hedefliyoruz” diyen Savas Sönmezoglu, KMÜ Merkezi Arastirma Laboratuarina günes isigini bol miktarda alan bir bölgeye kurduklari paneller hakkinda bilgiler de verdi. Günes isigini takip eden silisyum tabanli paneller ile zemin üzerine sabitlenmis kadmium tellur ve CIGS ince film panellerinin eklendigini, bu sayede KMÜ’de ucuz olanaklarla enerji elde edilebildigini açikladi. 
Sönmezoglu, dünyada günes enerjisi elde eden ülkelerden örnekler vererek, çok sayida fotograf gösterimiyle bu örnekleri destekledi. Mars gezegenindeki enerji üretiminin yani sira çati sistemleri, sokak lambalari, ATM enerjisinin üretimi, günes enerjisiyle çalisan arabalar ve uçak sistemleri hakkinda verdigi bilgiler, katilimcilar tarafindan ilgiyle izlendi.
Zengin içerikli bilgilerin sunumunun ardindan Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, üniversitede huzurlu bir çalisma ortami saglayarak üretken olmayi destekleyen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e ve tüm akademik personele, özellikle de projeler yapilmasi yönünde sürekli motive edip yönlendiren KMÜ Kamil Özdag Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim’a tesekkür etti.
Içerigi ve sunumu açisindan tüm katilimcilarin takdirle karsiladigi toplantinin ardindan, konuklara yiyecek ve içecek ikramlari yapildi.
Toplanti ve kokteylin ardindan, KMÜ’de günes enerjisinden elektrik üretme amaciyla hazirlanan paneller, proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu tarafindan konuklara gezdirilerek yerinde tanitim yapildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284