KMÜ Ögrencilerinin Barinma Tercihleri Arastirildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde “KMÜ Ögrencilerinin Barinma Sorunlarinin Tespiti ve Degerlendirilmesi” konulu bir proje gerçeklestirildi.

KMÜ Ögrencilerinin Barinma Tercihleri Arastirildi

KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Sahinli ve IIBF Aras. Gör. Nazan Sahbaz tarafindan hazirlanan proje KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca (BAP) da desteklendi.
432 Ögrenciyle Görüsüldü
Proje kapsaminda 2013 yili Nisan ayinda KMÜ’de ögrenim gören 261 kiz ve 171 erkek olmak üzere toplam 432 ögrenciyle görüsüldü. Ögrencilerin barinma tercihlerinin arastirildigi proje sonucunda ögrencilerin evde kalmayi yurtlarda kalmaya tercih ettigi gözlendi.
Ögrencilerin Yarisi Evde Kalmayi Tercih Ediyor
Ögrencilerin evde veya yurtta kalma oranlarinin tespit edildigi arastirmaya göre 432 ögrencinin 213’ünün (%49,2) evde, 127’sinin devlet yurdunda (%29,4), 92’sinin (%21,3) özel yurt ve apartta kaldigi izlendi.
Evde kalan ögrencilerin ise %72,3’ü (154) arkadaslariyla birlikte, %21’i (45) ailesi ya da akrabasiyla, %6,57’si (14) ise tek basina yasiyor. Arastirmada ayrica evlerde kalan ögrencilerin %50,7’sini kiz, %49,3’ünü erkek ögrenciler olusturdu. Bu durum her iki cinsin de evde kalmayi esit derecede tercih ettigini gösterdi.
Çalismada evde kalmayi tercih eden ögrencilerin evi tercih etmelerinin öncelikli sebebi olarak %36,2 ile evin daha rahat olmasi gerekçesi gösterildi.
Devlet yurdunda kalan ögrencilerin bu yurtlari tercih etmelerindeki sebepler arasinda birinci sirayi %74,0’lük bir oranla yurtlarin ekonomik olmasi, ikinci sirayi %11,0’lik bir oranla yurtlarin güvenli olmasi ve üçüncü sirayi yurtlarin okula yakin olmasi aldi.
Özel yurtta kalan ögrencilerin bu yurtlari tercih etmelerinde birinci sirayi %26,8 ile yurtlarin rahat olmasi, ikinci sirayi %21,1 ile devlet yurdu çikmamasi, üçüncü sirayi %7,0 ile ögrencilerin ailelerinin istemesi ve % 7,0 ile yurtlarin güvenli olmasi izledi.
Ögrenciler Neden Yurtta Kalmayi Fazla Tercih Etmiyor?
Anket sonuçlari genel olarak dikkate alindiginda, ögrencilerin önemli bir kisminin barinma sekli olarak evde kalmayi tercih ettigi gözlemlendi.
Arastirma verilerine göre yurtlarda kalan ögrencilerin %22,2’i giris-çikis saatinden, %16,2’i odalarin kalabalik olmasindan, %11,1’i kurallara uymakta zorlandigi için, %8,1’i yemeklerden, %6,1’i temizlik kosullarindan ve %5,1’i ise elektrikli aletlerin yasak olmasindan dolayi yurtlardan memnun olmadiklarini ifade etti.
Projenin yürütücülügünü yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Sahinli yaptigi açiklamada KMÜ’de okuyan ögrencilerin mevcut barinma sorunlariyla ilgili detayli bilgi saglamak üzere böyle bir arastirma yapmayi tasarladiklarini kaydederek “Elde edilen bilgilerin gençlerin barinma imkânlarinin gelistirilmesinde ve yeni stratejilerin olusturulmasinda karar alicilara yardimci olabilecegi kanisindayim.” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284