KMÜ, Projeleriyle Karaman’a Ve Ülkemize Katki Saglamaya Devam Ediyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), akademik personel ve arastirma-gelistirme (Ar-Ge) altyapisini hizla gelistirerek Karaman’a yakisir bir üniversite olma yolunda ilerliyor.

KMÜ, Projeleriyle Karaman’a Ve Ülkemize Katki Saglamaya Devam Ediyor
KMÜ ögretim elemanlari tarafindan hali hazirda TÜBITAK, DPT, SAN-TEZ, AB/FP7, AB/COST, MEVKA, KMÜ/BAP gibi farkli kaynaklardan mali destek alan 50’e yakin bilimsel Ar-Ge projesi yürütülüyor. Bu listeye Temmuz ayi içerisinde toplam bütçesi yaklasik 2.5 milyon TL olan 6 yeni proje daha eklendi. Karaman ilinin öncelikleri dikkate alinarak hazirlanan bu projelerin agirlikli olarak tarim, gida, günes enerjisi ve saglik alanlarinda yogunlastigi görülüyor.
Kamil Özdag Fen Fakültesi Kimya Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Ibrahim Yilmaz’in yürütücü olarak görev aldigi TÜBITAK tarafindan 167.750 TL destek saglanan “Biyokirlenmeye Karsi Yüksek Dirençli ve Florlanmis Membranli Yüksek Seçicilige Sahip Yeni Elektrokimyasal ve Optik Amonyum Sensörlerin Gelistirilmesi” baslikli proje kapsaminda biyokirlilik unsurlarinin hizli test ve analizinde kullanilmak üzere elektrokimyasal ve optik sensörlerin gelistirilmesi amaçlaniyor.
Kamil Özdag Fen Fakültesi Kimya Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yildiz, AB/COST kapsaminda desteklenen “Reducible Oxide Chemistry, Structure and Functions” isimli proje aksiyonunun ortagi oldu. Sözkonusu aksiyon kapsaminda 19 farkli ülkeden çok sayida bilim adaminin katilimiyla materyal ve enerji agirlikli projeler yürütülecek. Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yildiz “Üç Boyutlu Olarak Düzenlenmis Makrogözenekli ve Altin Nano tanecik ile Katkilanmis Titanyum Dioksit (3-BMAN-TiO2) Fotonik Kristallerle Modifiye Edilmis Elektrotlar Üzerine Oliogoanilinle Çapraz Baglanmis [Ru(bpy)2(bpyCONHArNH2)]+2 Boya /Iridyum Dioksit Nano Tanecik Yapilarina Sahip Suyu Tamamiyla Ayristiran Günes Hücrelerinin Yapimi” konulu ve 295.200 TL bütçeli alt projesiyle “suyu tamamiyla ayristiran günes hücreleri” gelistirecek.
Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Aydin’in yürütücü ve Gida Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan’in arastirmaci oldugu “Yeni Gelistirilen bir Ekmeklik Bugday Haritalama Populasyonunda Agronomik, Kalite ve Hastaliklara Dayaniklilik Bakimindan Fenotipik Degisimin ve Genotip x Çevre Interaksiyonunun Belirlenmesi” konulu ve 337.500 TL bütçeli TÜBITAK projesi kapsaminda ise; hastaliklara dirençli, verim ve ekmeklik kalitesi yüksek yeni bugday çesitlerinin gelistirilmesi hedefleniyor.
Üniversite-sanayi isbirliginin önemli bir örnegi olan “Irmikalti Undan Vital Gluten ve Yakit Etanol Üretimi” baslikli proje; Mühendislik Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan’in yürütücülügünde, Uzman Mehmet Koyuncu ve Komgida/Kombassan A.S.’nin ortakliginda hazirlandi. Proje Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan 125.850 TL ile desteklendi. Bu proje kapsaminda, Komgida Irmik Fabrikasinin yan ürünü olan irmikalti undan Türkiye’de üretimi yapilmayan vital gluten ve benzine belli oranda katilmasi zorunlu hale gelen biyoetanol üretimi gerçeklestirilecek.
Kamil Özdag Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Sadi tarafindan yürütülen ve TÜBITAK tarafindan 150.000 TL ile desteklenen “Streptozotocin ile Indüklenmis Diyabetik Siçan Karaciger Dokularinda Global Gen Ekspresyonu Profilinin Mikroarray Teknolojisi ile Incelenmesi: Resveratrol'ün Etkileri” konulu proje saglik alanina odaklandi. Bu proje ile özellikle üzümde bol miktarda bulunan Resveratrol isimli antioksidan maddenin diyabetin (seker hastaligi) tedavisinde kullanim potansiyeli belirlenecek.
Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, Avrupa Birligi/FP7 tarafindan toplamda 5.410.000 Euro ile desteklenen “Nanomaterials and Nanotechnology for Advanced Photovoltaics” isimli proje konsorsiyumunda arastirmaci olarak görev aldi. Farkli ülkelerden 7 üniversite ve 5 özel sirketin ortak oldugu konsorsiyumda yer alan arastirmaci Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, toplam bütçenin 678.000 Euro’luk kismini kullanarak “Yeni nanomalzemelerin sentezi ve günes pili üretiminde kullanimi” konusunda arastirmalar yapacak.
KMÜ ögretim üyeleri ile Türkiye bulgur sanayinin öncülerinden Duru Bulgur A.S., üniversite-sanayi isbirligi kapsaminda bazi çalismalar yapiyor. Kamil Özdag Fen Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yildirim ile Mühendislik Fakültesi ögretim üyeleri Doç. Dr. Nevzat Aydin ve Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Duru Bulgur A.S. ile birlikte “Karaman sartlarinda kaliteli bulgur üretimine uygun bugday çesitlerinin belirlenmesi” amaciyla tarla performans denemeleri yürütüyor.
KMÜ’de yürütülen bilimsel Ar-Ge projelerinin tamamini görmek için fakülte ve yüksekokullarin internet siteleri ziyaret edilebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284