KMÜ’de Cevat Varli Ile Siir Dinletisi Düzenlendi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Cevat Varli ile söylesi ve siir dinletisi düzenlendi.

 KMÜ’de Cevat Varli Ile Siir Dinletisi Düzenlendi

KMÜ Genç Arastirmacilar Ögrenci Toplulugu tarafindan gerçeklestirilen etkinlige çok sayida ögrenci katildi.

Cevat Varli’nin özgeçmisi ve siir kitaplarinin tanitilmasiyla baslayan söylesi Varli’nin hayatina dair anilarini paylasmasiyla devam etti. Görsel sanatlarin mimari, heykel ve resim gibi dallardan olustugunu belirten Varli, yazili sanatlarin hikâye, roman ve siir olarak ayrilmasinin yanlis oldugunu belirterek, “Yazili sanatlar denildigi zaman akla ilk olarak siir gelir. Siir yazili sanatlarin zirvesidir.” dedi.
“Siir hayal kurdurmaz”
Siirin bir yasam sekli oldugunu ve tarifinin yapilamayacagini ifade eden Varli, “Romanlarin tarifini yapmak mümkündür. Roman okuyucuyu kendi fikri yapisinda bogar. Fakat siir hayal kurdurmaz. Siir aslinda gerçegi de göstermez. Sadece okuyucusuna belli araliklarla mesajlar verir. Yorumu size birakir. Okuyucu o mesajlardan kendine pay çikartir.” seklinde konustu. 
Herkesin yazar olabilecegini fakat herkesin sair olamayacagini belirten Varli, yazar olmak için okuma yazma bilmeye gerek olmadigini söyledi. Varli, daha sonra kitaplarindan bazi dizeler aktararak kitaplarinin yazilis sürecini anlatti, eserlerinde ele aldigi konulara degindi.
“Her türlü olumsuzluga ragmen kazanan hep sairler olmustur”
Sairlerin kimi zaman hayatimizdaki nesnelere kendi isimleri disinda isimler vererek anlatimlarda bulundugunu ifade eden Varli, “Verilen isimler ile yapilan betimlemeler bazen yanlis anlasiliyor ve sairlerin sürgün hayati yasamalarina, hapis cezalari çekmelerine ve hatta ölümlerine neden olabiliyor. Fakat her ne olursa olsun kazanan her zaman sairler olmus ve hafizalara kazinmaya devam etmislerdir.” dedi.
Günümüzde 130 bin civarinda kelime ile konusuldugunun altini çizen Varli, gelecege dair planlarindan bahsederek, “Yerele inerek Zazaca, Kirmanice, Ermenice gibi yerel dilleri daha çok kullanip daha fazla kelime ile konusmak ve yazmak istiyorum. Bu sekilde kelime hazinemi yerel dillerle süsleyip zenginlestirmek amacindayim.” diye konustu.
‘Siir dinletileri düzenliyor musunuz?’ seklindeki soruya mümkün oldugunca siir dinletileri düzenledikleri cevabini veren Varli söyle devam etti: “Dinletilerimin yani sira siir yazma meraki olan arkadaslarimizi gayretlendiriyor ve onlara elimden geldigince yardimci olmaya çalisiyorum.”
Cevat Varli’ya plaket verilmesinin ardindan söylesi sona erdi. Yazar Cevat Varli etkinlik sonunda takipçilerinin kitaplarini imzaladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284