KMÜ’de Eski Çag Karaman Tarihi Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Toplulugu tarafindan düzenlenen “Eski Çag Karaman Tarihi Arastirmalari” baslikli konferansa Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt konuk oldu.

KMÜ’de Eski Çag Karaman Tarihi Anlatildi

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nin Karamanoglu Mehmetbey Salonu’nda 12 Aralik Çarsamba saat 15.00’te gerçeklesen konferansa çok sayida ögrenci ve akademik personel katildi.
Karaman’in eski çagda adinin ”Laranda” oldugunu söyleyerek konusmasina baslayan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt, bölgenin Toros daglariyla ova arasinda bir geçis kusaginda yer almasindan kaynaklanan cografi ve kültürel çesitliligi de beraberinde getirdigini anlatti. Kurt, degisik medeniyetlere besiklik etmis olan bölgenin antik kalintilar yönünden de oldukça zengin oldugu sözlerine ekledi. Binbir Kilisenin bulundugu Barata bölgesindeki antik kalintilar hakkinda ayrintili bilgiler verdi.
Karaman’in Toroslara komsu olan kesimlerinde birçok kaya yerlesimleri oldugunu belirten Kurt; dini, sosyal ve güvenlik gibi çesitli islevlere sahip bu kaya yerlesimleri sahasinda çok sayida kilise, manastir, sapel, kaya mezarlarinin oldugunu dile getirdi. Kurt, özellikle Taskale ve Manazan’daki kaya yerlesimlerinin turistik degerinin basta Karaman olmak üzere ülke çapinda önemli oldugunu vurguladi.
Karaman’in merkezinde antik kalintilarin çok fazla olmadigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kurt sözlerine söyle devam etti: “Bugün Karaman’in merkezindeki Koyunlu Parkinda bulunan lahit kapaklari sadece o döneme aittir. Yillar içerisinde tarihi eserlerde azalma olmustur. Ancak son on yildir tarihi eserlerin korunmasina yönelik çalismalarin daha fazla yapildigini gözlemliyoruz.”
Konferansini katilimcilarin sorularini yanitlayarak noktalayan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt’a katkilarindan dolayi KMÜ Dil ve Tarih Toplulugu Baskani Abdülkadir Tastan tarafindan plaket takdim edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284