KMÜ’de Gönüllü Kan Bagisi Egitim Semineri Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Gönüllü Kan Bagisçisi Egitim Semineri’ düzenlendi.

KMÜ’de Gönüllü Kan Bagisi Egitim Semineri Verildi

 Beden Egitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Arama Kurtarma ve Doga Sporlari Ögrenci Toplulugu (KARDOS) tarafindan düzenlenen egitim seminerini Konya Kizilay Kan Bagisi Merkezi Müdürlügünde görevli Uzm. Serafettin Keyik verdi.

BESYO Topluma Hizmet Ders Uygulamalari kapsaminda düzenlenen egitim seminerine çok sayida ögrenci katildi.
HEDIYENIZ HAYAT OLSUN
Kan Bagisçisi Kazanim ve Planlama Uzmani Serafettin Keyik, kanin biyolojik bir madde olmasinin ötesinde hayat kurtarici bir öneme sahip oldugunu belirterek trafik kazalari, organ nakilleri, diyaliz ve kan hastaliklari gibi çesitli nedenlerle insanlarin kan ihtiyaci duyduklarini ifade etti. Serafettin Keyik kan alma sirasinda yapilan islemlerin tümünün 35 dakika sürdügünü vurgulayarak, “35 dakika bir hayat kurtarmak için gözden çikarilacak bir süre degil mi? Kan ihtiyaci olan hastalara bagis yaparak hayati hediye edin.” seklinde konustu.
“En Ideal Olan Kan Bagisi Gönüllü ve Sürekli Olandir”
Kan merkezlerinin en büyük gayesinin gönüllü kan bagisçisi kazanmak ve bunu sürekli hale getirmek oldugunu söyleyen Serafettin Keyik, saglikli bir insanin üç ay arayla yilda dört defa kan vermesi gerektigini vurguladi. Kan bagisi yapan bagisçilarin günlük yasantilarina devam etmelerine engel olabilecek bir durum olmadigini dile getiren Keyik, “Kan verince kilo almak veya vermek, kanin bitmesi, hastalik bulasmasi gibi düsünceler tamamen yanlistir.” ifadelerini kullandi.
“Kan bagisindan para kazanan kan simsarlari var”
Konya Kan Merkezi olarak Konya ve Karaman’daki tüm hastanelerin ve kan ihtiyaci olan hastalarin ihtiyaçlarina yetismeye çalistiklarini belirten Serafettin Keyik söyle devam etti: “Konya ve Karaman’da günlük ortalama 450 ünite kana ihtiyaç olabiliyor. Bu kadar kan ihtiyacinin oldugu bir ortamda kan bagisinda bulunarak para kazanma amaci güden kan simsarlari ortaya çikiyor. Kan merkezleri olarak bagislarin düzenli ve sürekli hale getirilmesini saglayarak bu durumun önüne geçmeyi amaçliyoruz. Bagislanan kanlarin her damlasinin hastalar için en etkili sekilde kullanilmasi amaciyla kani hücrelerine ayiriyor ve ihtiyaca göre sahiplerine ulastiriyoruz.”
Egitim semineri, açilan stantlarda gönüllülerin yaptiklari kan bagislari ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284