KMÜ’de Hemsirelikte Mesleki Örgütlenme Ele Alindi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Hemsirelikte Mesleki Örgütlenme” baslikli panel düzenlendi.

KMÜ’de Hemsirelikte Mesleki Örgütlenme Ele Alindi

KMÜ Saglik Yüksekokulu, Saglik, Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu, Türk Hemsireler Dernegi ile Kamu Hastaneleri Birligi’nin ortaklasa düzenledigi panele Kamu Hastaneleri Birligi Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü Hemsire Songül Kaya, Türk Hemsireler Dernegi Konya Subesi Baskani Hemsire Canan Güngör ve Türk Hemsireler Dernegi Ögrenci Komisyon Üyesi ögrenci Bekir Ertugrul konusmaci olarak katildi.
Paneli Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin ve Yüksekokulun hemsire adayi çok sayida ögrencisi takip etti. Panelin açilis konusmasini yapan KMÜ Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölüm Baskani ve Türk Hemsireler Dernegi Karaman Sube Baskani Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat iki ay kadar önce dernegin Karaman subesini açtiklarini söyleyerek, meslektaslarina hayirli olmasini diledi.
Hemsire olmak…
Kamu Hastaneleri Birligi Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü Songül Kaya yaptigi konusmada literatürde birçok hemsirelik tanimi oldugunu belirterek kendi tanimini su sekilde açikladi: “Hemsire olmak bazen en mutlu bazen en mutsuz, bazen en kalabalik bazen de en yalniz olmaktir.”
Hemsireligin zor bir meslek oldugunu söyleyen Kaya, mesleklerinin insana dayanmasindan dolayi sevgi ve hosgörüyü ilke edinerek islerini yaptiklarini belirtti. Songül Kaya, hemsirelik mesleginde örgütlenmenin çok önemli oldugunu vurgulayarak, Türk Hemsireler Derneginin yeni açilan Karaman subesine tüm hemsirelerden katilim beklediklerini söyledi.
Hemsireler saglik çalisanlari içinde en çok siddet gören grup
Türk Hemsireler Dernegi Konya Subesi Baskani Canan Güngör de hazirladigi sunum esliginde mesleki örgütlenme hakkinda bilgiler verdi. Bir meslek için sadece egitimin degil, mesleki örgütlenmenin de gerekli oldugunun altin çizen Güngör, “Saglik alaninda hemsireler hem en kalabalik hem de gücü en az gruptur.“ dedi.
Canan Güngör meslegin kabulü, unvanlarin korunmasi, sayginligin artmasi ve özellikle meslek mensuplarinin yetki ve sorumluluklarinin tanimlanmasi açisindan örgütlenmenin gerekli oldugunu söyledi. Hemsirelik mesleginin sorunlarina da deginen Canan Güngör, hemsirelerin saglik çalisanlari içinde en çok siddet gören grup olduguna dikkati çekti. Güngör konusmasina söyle devam etti: “Diger saglik disiplinlerinin yedegi konumundayiz. 2007’ye kadar yardimci saglik personeli olarak görülüyorduk. Bu tarihte yapilan kanun degisikligi ile profesyonel saglik personeli olarak kabul edildik.”
Canan Güngör, sunumunda Türk Hemsireler Derneginin tarihçesini de anlatarak, dernek tarafindan hukuki alanda son dönemde gerçeklestirilen çalismalar hakkinda bilgi verdi.
Türk Hemsireler Dernegi Ögrenci Komisyon Üyesi ögrenci Bekir Ertugrul ise yaptigi konusmada ögrencilerin olanin degil olmasi gerekenin pesinden gitmesi gerektigini söyledi. Ertugrul, hemsire adaylari olarak 2012’de kurduklari Ögrenci Komisyonu hakkinda bilgiler verdi. Amaçlarinin mesleki örgütlenmeye ögrencilik zamaninda baslanilmasinin önemini ortaya koymak oldugunu belirten Ertugrul “Yaptigimiz çalismalarda hemsireligin sorunlarini ögrencilik düzeyinde ele almaya çabaliyoruz. “ dedi.
Bekir Ertugrul üniversitelerde gerçeklestirdikleri çesitli toplantilardan da bahsederek, KMÜ’deki hemsire adayi arkadaslarini Komisyonlarina katilmaya davet etti.
Katilimcilara plaket verilmesiyle son bulan panelin ardindan, “Grand8” isimli müzik grubu dinleyenlere essiz bir müzik ziyafeti yasatti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284