KMÜ’de Istiklal Marsi Sairi Mehmet Akif Anildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Istiklal Marsinin kabulünün 94. yil dönümünü nedeniyle “Istiklal Marsi Sairimiz Mehmet Akif`in Örnek Sahsiyeti” konulu bir konferans düzenlendi. KMÜ Edebiyat Fakültesinin düzenledigi konferansta Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas, KMÜ’lülerle bir araya geldi.

KMÜ’de Istiklal Marsi Sairi Mehmet Akif Anildi

KMÜ Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda gerçeklestirilen konferansa Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayida ögrenci katildi.
“Rahmetle ve hasretle aniyoruz”
Istiklal Marsinin okunmasiyla baslayan konferansin açilis konusmasini Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Münir Oktay yapti. Prof. Dr. Oktay, “Böyle anlamli bir günde burada bulunmanin bahtiyarligini yasiyoruz. Akif’in kuskusuz tasidigi degerler ve miras biraktigi özellikler simdiye kadar pek çok vesileyle hep dile getirilmistir. Bugün onu yine dinleyecegiz ve dilediklerimizi kendi hayatimiza uygulayacagiz.” dedi.
Prof. Dr. Oktay, Mehmet Akif’in, Kaf daginin arkasinda ulasilmaz bir kisilik olarak algilanmasinin da dogru olmadigini belirterek “O, böyle güzel bir hayati yasamis olmanin onuruyla aramizdan ayrildi. ‘Bana tesekkür etmeyin, ben gördügümü yazdim’ diyen Akif’i rahmetle ve hasretle aniyoruz.” sözleriyle konusmasini tamamladi.
“Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine”
Istiklal Marsi Sairimiz Mehmet Akif'in Örnek Sahsiyeti konulu konferansini vermek üzere kürsüye gelen Atatürk Kültür Merkezi Baskani ve KMÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karatas, “Burada karisik duygular içindeyim. Bir yandan iki yildir ders yapma heyecanindan uzak yasadigim için su an karsimda ögrencileri görünce heyecan duydum. Diger yandan hüzünlüyüm. Çünkü üniversitemizin kurulusuna büyük emek veren, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Kurucu Dekanimiz Kemal Esengün’ün adinin verildigi salonda ilk konusmayi ben yapiyorum. Ayrica burada büyük bir insanin hayatini anlatacak olmam, isimi daha da güçlestiriyor.” dedi.
Mehmet Akif denilince aklina hep Ibnülemin Mahmut Kemal hakkinda söylenen “Hezar gipta o devr-i kadîm efendisine / Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine” beyitinin geldigini dile getiren Prof. Dr. Karatas, “Mehmet Akif; böylesine özgün, büyük, dünyada çok iyi bir seda birakarak göçmüs, siiriyle, düsüncesiyle, sahsiyetiyle içinde yasadigi topluma son gücüne kadar katki vermis, büyük bir mütefekkir, sair ve örnek alinasi bir sahsiyettir. Hayatini ezberlercesine bilmemizde fayda var.” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284