KMÜ’de Karaman Kalesi’ndeki Arkeolojik Buluntular Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) `Karaman Kalesinde Yürütülen Arkeolojik Kazilar Neticesinde Çikarilan Bilimsel Bulgular` konulu konferans düzenlendi.

 KMÜ’de Karaman Kalesi’ndeki Arkeolojik Buluntular Anlatildi

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen etkinlige Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Baskani Kamil Ugurlu, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alâattin Karaca, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, il protokolü ve akademisyenlerle ögrenciler katildi.
“Karaman, ugrunda savaslar yapilan bir sehirdir”
Karaman Valiligi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan düzenlenen ve KMÜ ev sahipliginde gerçeklestirilen konferansin açilis konusmasini Karaman Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta yapti.
Karaman’in çesitli medeniyetlere besiklik eden bir sehir oldugunu belirten Orta: “Karaman, geçmiste burada yasamis olan medeniyetlerin kültür özelliklerini bünyesinde barindirarak insanlari zaman ve mekânin ötesine götüren bir sehirdir. Tarihin her döneminde cazibe merkezi olarak kalmayi basaran Karaman, jeopolitik konumundan ötürü kendisine sahip olmak isteyen pek çok medeniyeti karsi karsiya getirmistir. Ugrunda savaslar yapilan bu sehrin tarihi ve kültürel mekânlarindan en önemlisi kuskusuz Karaman Kalesidir. Karaman Kalesi, ülkemizin en gösterisli ve günümüze dek ayakta kalabilen kalelerindendir.” seklinde konustu.
Karaman Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta’nin ardindan Müze Müdürü Albülbari Yildiz Karaman Kalesi hakkinda bilgiler vererek, Karaman’in tarihsel gelisimini ve kalenin yapisini fotograflar esliginde anlatti. Agustos ayinda yapilan incelemelerde kalenin dis surlarina ulasildigini söyleyen Yildiz, surlarin iç kaleye 1050 metre uzaklikta oldugunu söyledi.
“Hamam bölümünde fildisi satranç malzemeleri bulundu”
Müze Müdürü Yildiz, kazi çalismalari esnasinda hamam bölümünde fildisinden üretilmis olan satranç malzemelerine rastladiklarini belirterek, daha önceki arastirmalarda bu tip bulgulara hiç rastlanmadigini söyledi. Yildiz ayrica kale avlusunda mermer taslardan yapilmis zeminle karsilasmis olmanin kendilerini çok heyecanlandirdigini ifade ederek, kalede çok sayida testi, kandil, bronz kapli muska, top namlusu ve top mermisi bulundugunu belirtti.
“Kale, Karamanoglu Ibrahim Bey’e ait”
Yildiz, çalismalar sonucunda ortaya çikarilan yapinin Karamanoglu Beyligi tarafindan 14 ve 15. yüzyilda aktif olarak kullanilan idari bir bölümün kalintilari oldugunu söyledi. Idari bölümün yani sira farkli bölümler de kesfettiklerini vurgulayan Yildiz, “Yapinin içerisinde dizdar (harem odasi), konuk odalari, hamam, mutfak, kiler ve tuvalet çikarildi. Bütün bunlar bize bu yapinin Karamanoglu Ibrahim Bey’e ait bir yapi oldugunu göstermektedir.” diye konustu.
“Savas tahribatlari bilgileri yok etmis”
Yapinin üst bölümü hakkinda bilgi olmayisinin nedenini açiklayan Yildiz, “Kalenin üst bölümünde yapilan kazi çalismalarinda net bilgilere rastlanamadi. Bu da Osmanli ordusunun Ibrahim Bey’i yenmesi ve kaleyi ele geçirmesi esnasinda sarayda olusan tahribatin boyutunu göstermektedir.” dedi.
Karaman Kalesi arkeolojik kurtarma kazisi ile ilgili bir kitap çikardiklarini da dile getiren Yildiz kitap ile, yaptiklari çalismalari kamuoyuyla daha iyi paylasabileceklerini ifade ederek emegi geçen herkese tesekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284