KMÜ’de Minyatürlerdeki Leyla Ile Mecnun Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafindan ‘Minyatürlerdeki Leyla ile Mecnun’ konulu konferans düzenlendi.

 KMÜ’de Minyatürlerdeki Leyla Ile Mecnun Anlatildi

Prof. Dr. Namik Açikgöz’ün verdigi konferansa KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alâattin Karaca, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklestirilen etkinlik öncesinde Prof. Dr. Namik Açikgöz’ün hayat hikâyesi ve çalismalari anlatildi.
“Hikâyeler Duygulari Okuturken Minyatürler Duygulari Yasatir”
Prof. Dr. Namik Açikgöz, Leyla ile Mecnun hikâyeleri ve bu ikilinin askini konu alan gazellerle ilgili bilgi verdi. Leyla ile Mecnun hakkinda otuz civarinda gazel oldugunu belirten Namik Açikgöz, “Tüm bu gazeller ve hikâyeler okundugunda Leyla ile Mecnun’un askini anlattigini görürüz. Okuyarak bu aski anlamamiz mümkündür. Fakat minyatürler ise bu aski, bu hikâyeyi görsellige dayali bir sekilde sizlere yasatir. Minyatürlerde perspektif kurallari olmaz. Amaç sadece anlatilmak istenen duyguyu yansitabilmektir.” seklinde konustu.
Leyla ile Mecnun’un hikâyesini isleyen minyatür örneklerini slaytlar esliginde anlatan Prof. Dr. Açikgöz, yasanan olaylari kendine has üslubuyla aktararak salondakilere keyifli anlar yasatti.
Prof. Dr. Açikgöz, minyatürlerin edebiyat ve resimleri harmanlayarak yansitan bir sanat dali oldugunu belirterek, “Burada sizlere göstermis oldugum minyatürler eger sizde iz biraktiysa ve size faydali olduysa ne mutlu bana. Umarim minyatüre olan ilginize katki saglamisimdir. Aramizda bulunan edebiyatçilara ‘Minyatürlerdeki Leyla ile Mecnun’ konusu üzerine arastirma yapmalari hususunda ilham kaynagi olabilirsem bu beni çok mutlu eder.” dedi.
“Dersler Görsellerle Desteklenmeli”
Sunum ile birlikte farkli bir bakis açisi kazandiklarini belirten Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alâattin Karaca, Prof. Dr. Namik Açikgöz’e tesekkür ederek, “Aslinda sadece kitaptan okudugumuzda bu hikâyeler bizi bu kadar etkilemiyordu. Fakat görsellerle birlikte desteklendiginde bu ask hikâyesinin ne kadar derin ve hatta günümüze ne kadar uygun oldugunu gördügümde çok etkilendim. Derslerin de bu sekilde görsellerle desteklenerek anlatilmasinin daha faydali olacagini düsünmekteyim.” diye konustu.
Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alâattin Karaca’nin Prof. Dr. Namik Açikgöz’e plaket vermesinin ardindan etkinlik son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284