KMÜ`de Program Gelistirme Egitimleri Devam Ediyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde “ögreten yerine ögrenenin ön planda tutuldugu” ve “ögretenin ne anlattigina degil, ögrenenin ne anladigina dayanan ögrenme sekli” için program gelistirme çalismalari devam ediyor.

KMÜ`de Program Gelistirme Egitimleri Devam Ediyor

Bologna süreci kapsaminda düzenlenen egitim toplantisina, konusmaci olarak KMÜ Egitim Fakültesi Egitim Bilimleri Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi katildi ve “Bologna Sürecinde Program yeterlilikleri” konulu bir sunum yapti. Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda 27 Mart Sali günü saat 16.00’da yapilan toplantida Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, daha nitelikli ögretim yapilmasi için her birimdeki ders programlarinin iyilestirilmesi konularinda bilgiler verdi.
Üniversitedeki tüm akademik ve idari birim temsilcilerinin katildigi bilgilendirme toplantisinda, programlarin iyilestirilmesi için hedeflerin nasil belirlenecegi, üniversiteden ve derslerden ne beklendiginin belirlenip nitelikli ders programlarini hazirlama islemlerinin nasil yapilacagi anlatildi.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, ögretim elemanlarina ders programlarini nasil gelistirebileceklerini ve daha kaliteli ögrenim ortami için yeni programi nasil belirleyeceklerini adim adim anlatti. Her bölüm için örnek çalismalar sunan Sadi, program gelistirme sürecinde kullanilacak kodlar ve ifade sekilleri konusunda da örnekler verdi.
Yapilan program gelistirme çalismalariyla “Nasil bir program?” ve “Nasil bir mezun?” sorularina cevap arandigini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, üniversitede ögretim elemanlarinin bazi derslerin eklenmesi, bazi derslerin programdan çikarilmasi gerektigine ekip olarak karar vereceklerini açikladi ve hangi yöntemlerle yapacaklarina iliskin örnekler sundu.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi “Mezunlarimizin alanlariyla ilgili neleri bilmeleri gerektigi ve neleri yapabilmeleri gerektigini iyi belirlememiz gerekiyor. Program gelistirme çalismalari kapsaminda, ögrencilerimizin mezun olana kadar kazanmalari gereken bilgileri, becerileri ve alanlariyla ilgili yetkinliklerini net olarak belirliyoruz. Alaniyla ilgili bir mezunumuzun mutlaka bilmesi gerekenleri belirleyip derslerimizi bu temel hedefe göre düzenliyoruz.” dedi.
KMÜ’nün program gelistirme süreci takvimine göre 10 Nisan 2012 tarihine kadar her birimdeki çekirdek komisyonlar, alanlarina iliskin program yeterliliklerini belirleyecek. Ulusal program yeterlilikleriyle alan yeterliliklerinin örtüsmesinin saglanacagi bu süreç içerisinde yapilan çalismalarla ögrencilerin sürekli gelisen ve degisen is yasamina uyum saglayabilmeleri yönünde çalismalar yapilacak.
Bologna süreci ve “program gelistirme” nedir?
Bologna süreci; yasam boyu ögrenimin tesvik edilmesini, ögrencilerin egitim faaliyetlerine aktif katiliminin saglanmasi ve Avrupa’da yüksekögretim görmek isteyenlerin Avrupa’da kolayca dolasabilmesi gibi hedefler dogrultusunda egitim programlarinin olusturulmasini amaçliyor.
Bologna süreci ile yüksekögretim sistemlerinin kendilerine özgü farkliliklari korunarak, birbirleriyle karsilastirilabilir ve uyumlu hale getirilmesini sagliyor. Bu sekilde, bir ülkeden ya da yüksekögretim sisteminden digerine geçis kolaylasiyor ve böylece ögrenciler ve ögretim görevlilerinin istihdami artirilabiliyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284