KMÜ’de Ürün Güvenliği Konferansı Düzenlendi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karaman İl Müdürlüğü tarafından ‘Ürün Güvenliği’ konulu konferans düzenlendi.

KMÜ’de Ürün Güvenliği Konferansı Düzenlendi
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Karaman Vali Yardımcısı Kenan Eskin, KMÜ Rektör V. Prof Dr. Ahmet Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karaman İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, ürün güvenliğinin önemine dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızın günlük hayatta sıkça kullandıkları asansör, elektrikli aletler ve profesyonel birçok ürünün denetimi ürün güvenliği kapsamında değerlendirilmektedir. Bu ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi ise risk analizleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Denetimi yapılan ve kullanımı uygun görülmeyen ürünler piyasadan toplatılmaktadır. Vatandaşlarımızın güvenilir ürünleri kullanması ve bu ürünleri tercih etmesi farkındalık oluşması açısından çok önemli. Bu bağlamda bizler de vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız.” dedi.
“Vatandaşlarımız, şikâyetlerini Alo 130’a bildirebilirler”
Ali Osman Kaşıkçı’nın ardından söz alan Şube Müdürü Emine Payidar ise ürün güvenliği hakkında genel bilgiler vererek, “Kullanım süresi içinde ve normal kullanım koşullarında, risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçüde risk taşıyan, temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürün, güvenli üründür. Ürün güvenliği ise, piyasada bulunan her ürünün; insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşamı ve sağlığı ile çevreye zarar vermeyecek şekilde üretilmesidir.” dedi.
Piyasa Gözetimi ve Denetiminin (PGD) ürün güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılan en önemli yöntem olduğu ifade eden Emine Payidar konuşmasını şöyle sürdürdü: “PGD, güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesini temin etmek, ürünün ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini, güvenli olup olmadığını denetlemek ve gerektiğinde sorumlulara yaptırım uygulamak amacıyla kullanılır. PGD, kamu otoritelerinin sorumluluğunda, oransallık ilkesine riayet edilerek bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütülür. Kazanlar, basınçlı ekipmanlar, asansörler, otomotiv, kırtasiye ürünleri, oyuncaklar, deterjanlar, el aletleri, gübreler, katı yakıtlar, tütün mamulleri, kozmetikler gibi birçok ürünün PGD faaliyetleri on farklı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Vatandaşlarımız da bu konuda bilinçli olmalılar ve güvensiz ürünler hakkındaki şikâyetlerini ‘Alo 130’ ürün güvenliği şikâyet hattını arayarak bize bildirebilirler.”
Asansör Kullanımında Etiketlere Dikkat
Emine Payidar’ın ardından Kontest Asansör Muayene Kuruluşu Yetkilisi Ahmet Kılıç söz alarak günlük hayatta sıkça yararlanılan asansörlerin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Ahmet Kılıç, asansörlerin muayenesinde dört farklı renkten oluşan etiketler kullanıldığına dikkat çekerek, “Kırmızı renkli etiket yapıştırılan asansör kesinlikle kullanılamaz ve 30 iş günü içerisinde yaptırılmayan bu asansörler belediye tarafından mühürlenir. Sarı etiket asansörün hafif kusurlu olduğunu ve 60 gün içerinden yaptırılması gerektiğini ifade eder. Mavi etiket ise asansörün çok hafif kusurlu olduğunu ifade eder ve 12 ay süre ile asansör kullanılmaya devam edilebilir fakat bir sonraki muayene zamanına kadar yaptırılmalıdır. Muayene sonrası yeşil etiket yapıştırılan asansörler ise güvenli bir şekilde kullanılabilir.” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284