Kmü’de Yerel Yönetimler Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Yerel yönetimlerde yapisal ve islevsel dönüsüm” konulu konferans düzenlendi.

Kmü’de Yerel Yönetimler Konusuldu

KMÜ Genç Girisimciler Ögrenci Toplulugu’nun düzenledigi program, 10 Mart Pazartesi günü Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi. Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Akif Çukurçayir’in konusmaci olarak katildigi programi KMÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Çevik ve Genel Sekreter Ahmet Tüfekci’nin yani sira çok sayida ögretim elemani ve ögrenci takip etti.
Yerel Yönetimlerdeki Degisimler Ele Alindi
Prof. Dr. Akif Çukurçayir, Tanzimat döneminden günümüze kadar yerel yönetim konusunda atilan adimlari siralayarak Türkiye’deki yerel yönetimlerin dönüsümünü anlatti.
Prof. Dr. Çukurçayir “Bizim hedefimiz Bati. Bati’nin sosyo-kültürel özelliklerine bakmamiz gerekir. Üçüncü Selim batili anlamda düzenleme yapabilmek için canini bile verdi. Reform konusunda hala çok önemli sikintilar yasiyoruz. Dönüstürmek demek, bir durumdan bir duruma transfer etmek demek. Bunu yaparken toplum kazaniyor mu, nerede sikinti var, nerede hata yapiyoruz, sorularini yönetimin kendi kendine sormasi gerekli.” dedi.
“Yerel yönetimler, mahalli müsterek ihtiyaçlari karsilamak için kurulan yönetimlerdir. Tanzimat, belediyeler açisindan önemli. Çünkü ilk kez Tanzimat’la mahalli meclisler kuruldu.” diyen Çukurçayir “Bugünkü belediyenin ilk sekli olan Sehremanet ve belediye baskani anlamina gelen Sehremin kavramlarindaki ‘emanet edilen, emin’ anlamlari günümüz belediyecilik anlayisinda hükmünü kaybetti. Günümüz yerel yönetim anlayisi ne yazik ki bu kadar etik degil.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Çukurçayir “Yerel seçimler siyasi partilerin genel seçimlerdeki siyasetini belirliyor. Genel seçimlerde yüksek oranda oy alan Anavatan Partisi 1989 yili yerel seçimlerinde sok yasadi. Ankara, Istanbul, Izmir gibi büyüksehirleri Sosyal Demokrat Halkçi Parti’nin (SHP) almasi ve bu illerde belediyecilik çalismalarindaki sikintilar, SHP’nin genel seçimlerde basarisiz olmasina neden oldu, bir sonraki yerel seçimlerde belediyeleri Refah Partisine kaptirdilar. Refah Partisi sosyal belediyecilik anlaminda devrim yapti ve genel seçimlerdeki orani buna göre degisti.” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Çukurçayir: “Sözde Sehirli Köylüler Olustu”
Büyüksehirlerin artmasini ve köylerin mahalle olmasini ele alan Prof. Dr. Çukurçayir “Büyüksehir belediyesi sayisi 30’a ulasti. 16 bin köy, 1600 belediye, 30 il özel idaresi kapatildi. Köyler sehrin bir mahallesi oldu. Sözde sehirli köylüler olustu.” dedi. Çukurçayir konusmasini söyle sürdürdü: “Büyüksehir belediyeleri belde yönetiminden çok, alan yönetimi oldu. Bu kadar büyük alana bir kisi müdahale edecek, bir kisi plan program yapacak. Bunu arastirdim, dünyada örnegi yok. Büyüksehir belediyelerinin bütçeleri de katrilyona variyor. Diger 51 vilayet ise eskisi gibi yasamaya devam ediyor. Mülki idare mutlak olmali ve diger yerel yönetim birimleriyle varligini dengeli bir sekilde yürütmeli.”
“Yerel konularda da referandum yapilmali”
Prof. Dr. Çukurçayir, vatandas odakli ve degerler odakli çalismalarin gerekliligini vurgulayarak, “Her konuda seçime giderken neden vatandasi ilgilendiren yerel konularda da referandum yapmiyoruz. Halkin hayatinda önemli olacak düzenlemeler halka sorulmali.” dedi.
Program, ögrencilerin sorularinin cevaplanmasinin ardindan KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci’nin Prof. Dr. Akif Çukurçayir’a plaket takdim etmesiyle son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284