Malezyalı Öğretim Üyeleri, KMÜ'de Yapay Zeka Projesine Katıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) öğretim üyelerinin Mevlana Değişim Programı kapsamında hazırladıkları ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen Yapay Sinir Ağları konulu projenin ortakları KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ı makamında ziyaret ettiler.

Malezyalı Öğretim Üyeleri, KMÜ'de Yapay Zeka Projesine Katıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin, 152 proje içerisinden seçilerek ülkemizde projesi kabul edilen 18 üniversite arasına girmesini sağlayan çalışmada yer alan KMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, Yrd. Doç. Dr. Cihat Abdioğlu, Yrd. Doç. Dr. Murat İbrahim Yazar ve yüksek lisans öğrencisi Ali Yağcı ile Malezya Teknoloji Üniversitesi (UTM) Öğretim Üyeleri Dr. Amırmudin Bin Udin, Dr. Adnan Bin Ahmad ve Dr. Asnul Dahar Bin Minghat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ı ziyaretlerinde projenin gelişimi hakkında bilgi verdiler.

Proje Kararlılıkla Sürecek

Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, Malezya ile Türkiye’deki mesleki ve teknik eğitim liselerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin fen başarılarının tahmini için ‘Yapay Zekâ’ tekniklerinden biri olan Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemini kullandıklarını belirtti. Çevik, her iki ülkedeki 1000'er öğrenciye uygulanan proje ile öğrencilerin demografik verilerinin YSA’ya işlendiğini, ayrıca öğrencilerin birinci sınıfta görmüş oldukları fizik, kimya ve biyoloji derslerinin yıl sonu ortalamalarının belirlenerek bir modelleme yapıldığını ifade etti.

Projenin Malezya ayağında gerçekleştirilen faaliyetleri aktaran Öğretim Üyeleri Dr. Amırmudin Bin Udin, Dr. Adnan Bin Ahmad ve Dr. Asnul Dahar Bin Minghat ise proje kapsamında toplanan verilerin Yapay Sinir Ağlarına (YSA) girilmesi ve analizlerinin yapılması için KMÜ’ye geldiklerini ve KMÜ Eğitim Fakültesinde YSA eğitimine katıldıklarını söylediler. Malezyalı öğretim üyeleri, Karaman Merkez Mesleki ve Teknik Lisesine yaptıkları bilimsel gezi ile ilgili de bilgi verdiler.

Ziyarette proje ekibi, çalışma ile ilgili kararlılıklarını da dile getirerek öğrencilerin lisedeki fen başarılarının nasıl olacağına ilişkin yüksek oranda bir tahmin yakalanana dek çalışmaların sürdürüleceğini ve sonuçların iki ülke arasında kıyaslanacağını belirttiler. Ayrıca projenin devam eden analizlerini ve etkinliklerini yürütmek için proje ekibinin önümüzdeki aylarda Malezya’da bir hafta boyunca atölye çalışmalarına katılacağının altını çizdiler.

KMÜ Rektör V. Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ise projenin gerek ülkemiz gerekse Malezya’daki eğitim öğretim faaliyetleri açısından önemli bir çalışma olduğuna değinerek, KMÜ olarak bu tip bilimsel çalışmalara her zaman destek vereceklerini belirtti ve öğretim üyelerine başarı temennisinde bulundu.

Karşılıklı hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi. Proje ekibi daha sonra KMÜ Mevlana Koordinatörlüğüne geçerek Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Murat Yıldız'ın elinden katılım belgelerini aldılar.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2016, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284