Medeniyet Idraki Kapsaminda Üsküp’ün Hatirlattiklari

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Islami Ilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen `Medeniyet Idraki ve Evrensel Sorumluluk Baglaminda Üsküp`ün Hatirlattiklari` konulu konferansta Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, üniversite personeli ve ögrencilerden olusan genis bir kalabaliga hitap etti.

 Medeniyet Idraki Kapsaminda Üsküp’ün Hatirlattiklari

KMÜ Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen söylesinin açilis konusmasini yapan Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, “Medeniyetimizin cografya itibariyle en önemli ayaklarindan bir tanesini Balkanlar olusturmaktadir. Rektörümüzün geçtigimiz günlerde Üsküp’e gerçeklestirdigi seyahat sonrasinda orada karsilastiklarindan bir kismini kendisinden dinleme imkani buldum. Üzerimizdeki sorumlulugun ne kadar agir oldugu ve bir medeniyet idrakinden ne kadar koptugumuzu çok aci bir sekilde hissettim.” dedi.

Açilisin ardindan kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, seyahatlerden çogunlukla maddi hediyelerle dönüldügünü, ancak kendisinin maddi degil, manevi hediyeleri daha çok önemsedigini belirterek basladigi konusmasinda öncelikle Makedonya ve Üsküp hakkinda genel bilgiler verdi. Rektör Gökmen, Üsküp’ü Vardar Nehrinin ikiye ayirdigini, batisinda gökdelenler ve heykellerin yükseldigini ve çogunlukla Hiristiyanlarin yasadigini; dogusunda ise minarelerin yükseldigini ve bu bölgede de çogunlukla Müslümanlarin yasadigini söyledi.
Üsküp’te Osmanli döneminde 120 cami varken su an 20 tane cami bulundugunu belirten Gökmen, Cuma namazini Osmanli çarsisindaki Murat Pasa Camiinde kildiklarini ve hutbenin Türkçe okundugunu, caminin yapildigi tarihten bu yana imam ve müezzinlerinin Türk oldugunu ve baskasina görev verilmedigini belirtti.
“Makedonya’nin en büyük endisesi, Osmanli’nin yeniden gelmesi”
Rektör Gökmen, Kafkasya Üniversiteler Birligi (KÜNIB) tarafindan organize edilen programin açilisinda bir konusma yapan ve atalarinin Karaman’dan göç ettigini söyleyen, ayni zamanda da Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi (AYM) olan Salih Murat’in “Benim AYM üyesi seçilmem Türkiye Cumhuriyeti sayesinde mümkün oldu. Burada hangi millete mensup olursa olsun her Müslüman baba, çocugu belli bir yasa gelince onu Türk Büyükelçiligine götürür ve bayragi gösterir. Makedonya’nin en büyük endisesi, Osmanli’nin yeniden gelmesi, yani Türkiye Cumhuriyetinin güçlenmesidir. Burada yillardir Osmanli kültür ve mirasini yok etmek için yogun ve bilinçli bir çalisma yapiliyor. Sanmayin ki Türkiye’de bir olumsuz olay oldugunda siz üzülüyorsunuz. Sizden daha çok biz üzülüyoruz. Türkiye’de yasanan her güzellik de bizi en az sizin kadar mutlu ediyor.” seklindeki sözlerini de salondaki dinleyicilerle paylasti.
“Türkiye bizim yürüyüsümüzü degistirdi”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, Üsküp’te Osmanli çarsisinda Nimetullah isminde Arnavut bir Müslümanin kendisine sarilarak “Yüz yildir sizi bekliyorduk. 1912’de gittiniz 2015’te
geldiniz, nerede kaldiniz?” dedigini ve “Nimetullah bana öyle siki sikiya sarildi ki hiç birakmak istemedi. Biz alti kardesiz, hiçbir kardesim bana öyle sarilmadi. Çok etkilendim, aglamamak için kendimi zor tuttum” diyerek, o anda yasadigi duygulari dinleyicilerle paylasti.
Nimetullah’in “Türkiye, bizim yürüyüsümüzü degistirdi, bizim Türkiye sevdamiz var. Balkanlarin her metrekaresi Osmanli’dir, Türkiye’dir. Osmanli bu cografya’ya medeniyet getirdi. Sizin her sehit cenazeniz giderken annem, babam, bizler gözyasi döküyoruz. Eger Çanakkale kaybedilseydi bizi bugün burada yasatmazlardi. Bütün Müslümanlar asimile olur ve Balkanlardaki camileri kilise yaparlardi.” tespitine de yer veren Rektör Gökmen, Üsküp’ün hemen yakinindaki Vodno dagindaki 70 metre yüksekligindeki Milenyum Haçi’ni kastederek buradaki Hristiyanlar “Bu topraklarin hakimi biziz, güç bizde” dediklerini söyleyince Nimetullah’in da Makedonya’da yasayan Hristiyanlara “Siz bu Haç’i ne kadar yüksek yaparsaniz yapin, bizim ayimiza ve yildizimiza asla ulasamazsiniz.” dedigini dinleyicilerle paylasinca, salondan çok büyük bir alkis yükseldi.
“Insanligin bize ihtiyaci var”
Rektör Gökmen, Üsküp gezisiyle ilgili son olarak “Ilk defa bir yurtdisi gezisinde kendimi evimde ve kendi vatanimda hissettim.” dedi ve “Gezide yer alanlar olarak sunu anladik ki dünya insanliginin, bu gezegenin size ve bize, bizlerin verecegi mesaja, insa edecegi medeniyete çok ihtiyaci var.” sözlerinin ardindan Sezai Karakoç’un Sürgün Ülkeden Baskentler Baskentine adli siirinin son misralariyla konusmasini tamamladi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284