Ögretmenin Maasi Sinavla Artacak!

Ögretmenlerin maasinda yeni dönem mi basliyor? Milli Egitim Bakanligi, üzerinde çalistigi ögretmen stratejisini tamamlayarak Bakanlar Kurulu`na sunuldu.

Ögretmenin Maasi Sinavla Artacak!

Buna göre, meslege ayni basamaktan baslayacak ögretmenler basamak atlamak için sinava girecek. Ücretler, sorumluluk ve statüleri aldiklari puana göre artacak
Milli Egitim Bakanligi 'ögretmenlik' meslegini daha kaliteli ve saygin hale getirmek için uzun süredir üzerinde çalistigi ögretmen stratejisini tamamladi. Bakan Ömer Dinçer ve kurmaylarinin onayindan da geçen strateji plani Bakanlar Kurulu'na sunuldu.
Ögretmenlik meslegini daha nitelikli hale getirmek isteyen Milli Egitim Bakanligi, yeni düzenlemeye göre Yüksekögretim Kurulu (YÖK) ile isbirligi yaparak üniversitelerdeki egitim fakültelerinde ögrenim gören ögretmen adaylarinin uygulama dersleri artiyor. Bu konuda okullar ile üniversiteler isbirligi yapacak. Halen ögretmen adaylarinin derslerinin yüzde 15-20'si uygulama dersi olarak verilirken yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40- 50'si uygulamaya dayali olacak. Yani ögretmen adaylari, üniversitedeki derslerinin yarisini okullarda stajyer ögretmen olarak geçirecek. Egitim fakültelerindeki müfredat da yeniden gözden geçirilerek yeni bir düzenlemeye gidilecek.
KARIYERLERI PLANLANACAK
Ögretmenlerin tümü ayni basamaktan meslege baslayacak ve basamak atlamak için sinava girecek. Performans ve akademik basarilarinin yani sira sinavdan aldiklari puana göre görevde yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumluluklari, statüleri, kariyerleri ve haklari artmis olacak. Statüsü yükseltilmis ögretmenler belli bir zaman araligiyla sinava tabi tutulacak ve bulundugu statüyü korumasi için bu sinavdan geçerli not almasi gerekecek. Aksi halde ögretmenin bulundugu statü, performansina ve sinav notuna göre bir alt konuma düsürülecek.
SADECE ALAN SORULARI
Bakanlik, Kamu Personeli Seçme Sinavi'nda da (KPSS) degisiklige gidilmesi için çalismalar yapiyor. Halen KPSS'de ögretmenler bransi disindaki konularda da soru çözerken yeni düzenlemeyle sadece alanlariyla ilgili soru yanitlayacaklar. Bu konuda Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM), 136 ayri ögretmenlik bransinda soru hazirlayacak. Yeni sistemin hayata geçmesiyle ögretmenler üç asamali KPSS ile karsilasacak. Ögretmen adaylarinin çözecegi testlerde sorularin yüzde 30'u genel kültür ve yetenek, yüzde 30'u egitim bilimleri, yüzde 40'i brans bilgisinden olusacak.
E-KONFERANSLA HIZMET IÇI EGITIM
Ögretmenlerin yeni egitim modelinde dogabilecek sikintilari, verilecek hizmet içi egitimlerle giderilecek. Bu kapsamda Bakanlik ögretmeni egitim için ögretmen evlerinde ve otellerde toplamak yerine internet alt yapisi olan e-Konferans salonlarini kullanacak. Öte yandan ögretmenler kariyerinde ilerledikçe egitimin merkezinde yer alacak. Sisteme göre ögretmen basögretmen oldugu takdirde maasi artacak, haftalik çalisma süresinin yarisinda ögrencilere egitim verirken diger yarisinda yeni ögretmen olanlara hizmet içi egitimle tecrübelerini aktaracak.
Devlet de SMS'le bilgilendircek
Özel okullarda uygulanan, velileri SMS'le bilgilendirme sistemi bu yil devlet okullarinda da hayata geçirilecek. Bakanligin çalismasina göre, ögrencinin ders notlari, devamsizligi, veli toplantilari veya ögretmeni ögrenci hakkinda velisiyle konusmak isterse o ögrencinin velisini haberdar etmek için cep telefonuna 'SMS' atilacak. Bu sayede veliler ögrencilerin durumlarini sürekli takip edecek.

Kaynak: Bugün
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284