Okullarda Bedava Süt Subat Tatilinden Sonra Dagitilacak

Hükümetin geçtigimiz yil baslattigi okullarda bedava süt dagitimi projesi yeni egitim ögretim döneminde de devam edecek.Türkiye genelinde 7,2 milyon ögrenciye ikinci yariyildan itibaren bedava süt dagitilmasi planlaniyor. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi ve Saglik Bakanligi`nin ortaklasa yürüttügü `Okul Sütü Akil Küpü` projesinin 2012-2013 egitim ögretim döneminin subatinda baslatilmasi gündemde. Maliye Bakanligi ve Hazine Müstesarligi`nin da görüs beyan ettigi okul sütüne iliskin ihalenin sartname hazirliklari devam ediyor. Kaç gün dagitilacagi ve ne kadar sürecegi konusu henüz netlik kazanmadi.

Okullarda Bedava Süt Subat Tatilinden Sonra Dagitilacak
Ekonomi yönetimi, fiyatlarinin asiri yükselmemesi sebebiyle süt dagitiminin ikinci yariyildan itibaren yapilmasi gerektigine dikkat çekiyor. Edinilen bilgilere göre herhangi bir aksilik olmamasi halinde bedava süt dagitimi subat ayinda baslayacak. Süt arzinin yüksek oldugu dönemlerde dagitimin yapilmasi gerektigine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Eylül ayinda baslanilmasi konusunda da görüsmeler yürütüldü. Ancak bu dönemde milyonlarca ögrenciye bedava süt dagitilmasi fiyatlarda ani yükselislere sebep olabilir. Bunun için de arzin fazla oldugu ikinci egitim ögretim döneminden sonra baslatilmasi üzerinde duruluyor." degerlendirmesinde bulundu. Kaynaklar ilgili kamu kurumlarindan geri dönüslerin tamamlanmasinin ardindan sürecin netlesecegine dikkat çekiyor.
Bütün illerde yeni egitim ögretim döneminde dagitilacak sütlere iliskin bu yil da ailelerin izni aranacak. Çocuklarin laktoz intoleransina iliskin alerjileri de göz önünde bulundurulacak. Alerjik rahatsizliklara iliskin özel önlem alinacak. 7,2 milyon ögrenciyi kapsayan okullarda bedava süt dagitma projesinde bazi çocuklarin rahatsizlanmasi sonrasinda 'Bilim Kurulu' rapor hazirlamisti. Saglik Bakanligi ile Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan olusturulan kurulun süt dagitimi yapilan bütün illerden süt örnekleri alinarak yaptigi fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin sonuçlarinda olumsuz bir bulguya rastlamamasina ragmen bazi çocuklarda rahatsizlik olusmustu.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker'in özel önem verdigi okul sütü projesinde hedef saglikli nesillerin yetismesine katkida bulunmak. Çünkü Türkiye'deki kisi basi süt tüketimi gelismis ülkelere göre oldukça düsük seviyede. Türkiye'de kisi basina yillik süt tüketimi yaklasik 25 litre. Diger gelismis ülkelerde ise ayni rakam 80-100 litre arasinda. Saglik Bakanligi tarafindan yapilan Türkiye'de Okul Çagi Çocuklarinda Büyümenin Izlenmesi Projesi arastirma verilerine göre; 6-10 yas grubunda süt içmediklerini ifade edenlerin orani yüzde 11 olarak bulundu. Çocuklarin ancak yüzde 30'u düzenli olarak süt içtiklerini ifade ediyor.
Okul sütü uygulamasi yaygin
Gelisme çagindaki çocuk ve ergenlerin süt ihtiyaçlarinin karsilanmasi birçok ülkede okul sütü uygulamalariyla saglaniyor. Türkiye'de ise program kapsaminda ana sinifi ve 1-5. sinifa devam eden çocuklara UHT teknolojisiyle hazirlanmis tam yagli süt dagitilmasina bu yil baslandi. UHT süt; çig sütün en az 135 derecede 1 saniye süre veya en uygun zaman-sicaklik kombinasyonunda yüksek sicaklikta kisa süre tutulmasi ve aseptik sartlarda ambalajlanmasi ile oda sicakliginda depolandiginda bile bozulmaya sebep olabilecek tüm mikroorganizmalari ve sporlarini yok eden bir isil islem ile elde edilen, raf ömrü uzun (3-4 ay) olan süt olarak tanimlaniyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284