Özel Okullar Sinav Istiyor

Özel Okullar Birligi Genel Baskani Cem Gülan, özel okullarin sinavla ögrenci almasi ve lise müfredatinin esnek olmasi için Milli Egitim Bakanligi`na basvuracaklarini açikladi

Özel Okullar Sinav Istiyor

Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, bir süre önce SBS'nin gelecek yildan itibaren seklinin degisecegini, seçme ve eleme usulüyle yapilan sinavin yerine daha çok Milli Egitim Bakanligi'nin kendini test etme sinavina dönüsecegini duyurmustu. Bunun üzerine gözler yeni sistemin nasil olacagina çevrildi. Türkiye Özel Okullar Birligi Genel Baskani Cem Gülan, özel okullarin ögrenci aliminin geçmis yillardaki gibi sinavla olmasi için Milli Egitim Bakanligi'na basvuracaklarini belirterek söyle konustu: "Ögrencilerimizi seçmek için sinav yapmak istiyoruz. Geçmis yillarda oldugu gibi sinav sonunda okullar taban puanlarini açiklayarak ögrencilerini alacaklar. Sinav sistemine birligimize üye tüm okullar ve 14 yabanci okul katiliyor. Bu istegimizi yarin Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer'le yapacagimiz görüsmede iletecegiz. Ayrica 4+4+4 sistemiyle düzenlenen müfredat konusunda da istegimiz var. Esnek bir müfredat istiyoruz. Bu düzenleme ile özel okullar ders saatlerinin sayisi konusunda özgür olmak istiyor. Örnek verecek olursam; bir okulun ögrencileri veya okuldaki bir sinifin ögrencileri matematikten 10 aliyorlar fakat fizik notlari yetersiz. Bu durumda okul idaresi yönetmelikte belirtilen ders saatlerine bagli kalmayarak, duruma göre ders sayisini degistirme yetkisine sahip olmali."

ÖLÇME VE DEGERLENDIRME
Bakanligin yaptigi çalismaya göre, Türkiye genelinde 5 bin 269 özel okul bulunuyor. Bu okullardan 99'u sinavla ögrenci aliyor. Sinavla ögrenci alan okullar arasinda, yabanci dille egitim veren 14 yabanci okul bulunuyor. Bu liselerin kontenjani ise 5 bin 343. Milli Egitim Bakanligi'nin yeni düzenlemesine göre, lise egitiminde okul çesitliligi yerine program çesitliligi esas olacak. Sinavlar da eleme, siralama ve yerlestirme amaçli olmak yerine, programlardaki kazanimlarin ölçülmesi ve degerlendirilmesi amaçli yapilacak. SBS'nin kaldirilmasi, genel liselerin tamamen kaldirilarak Anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüsmesiyle birlikte yapilacak. Su anda genel liseler, Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu ögretmen, güzel sanatlar ve spor liseleri egitimi veriyor. Önümüzdeki ögretim yili sonunda genel liseler ya Anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüsecek. Bu çalisma tamamlandiginda hem tür bazinda azalma, hem de türlerin programlari bazinda bazi degisiklikler hayata geçirilecek. Böylece okul türleri arasinda programlardan kaynaklanan kalite farklari ortadan kalkacak. Bunun sonucunda ise ortaokullardan liselere geçiste seçme ve siralamaya dayali merkezi sinavlara gerek kalmayacak. Bunun yerine egitim sisteminin kalitesini ölçen sinavlar yapilacak.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284