Öztaş: Niçin Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İçin Rektör Adayı Oldum?

YÖK tarafından içinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin de bulunduğu 18 üniversiteye Rektör ataması yapılacak.

Öztaş: Niçin Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İçin Rektör Adayı Oldum?

Rektör adayları ise ortaya çıkmaya başladı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü için aday olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş gazetemizi ziyaret ederek neden aday olduğunu anlattı.

Öztaş, “Yetişmiş insanların doğup büyüdükleri topraklara hizmet etmek istemeleri en doğal haklarıdır. Ben Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğdum. Bütün yaşadıkları zorluklara rağmen ülkesine milletine ve vatanına tarih boyunca karşılıksız bir sevgi ile bağlanmış bu toprakların fedakâr insanlarına bilgi birikimim ve deneyimlerimle hizmet etmek istiyorum. Karamanda üniversite resmi olarak dokuz yıl önce kurulmuş olmasına rağmen aynı kanunla kurulan diğer üniversitelere göre cılız bir performans sergilemiştir.

1. Konya’ya ulaşımında bir kısım sorunların olması nedeniyle bölgedeki sağlık kuruluşlarına önderlik yapabilecek bir TIP FAKÜLTESİ bugüne kadar kurulamamıştır. Hâlbuki aynı dönemde kurulan yeni üniversitelerin büyük çoğunluğunda kurulan Tıp Fakülteleri temel gelişim evrelerini tamamlamış, bölgelerine önemli ölçüde sağlık konusunda katkı sağlamaktadırlar.

2. KMÜ’ de “Üniversite-sanayi işbirliğinin ihtiyaçlarına yönelik bir mühendislik ve öğretim üyesi yapılandırılmasının” yapılamaması nedeni ile sanayi alt ve üretimi bakımından önemli bir birikime sahip olan Karaman Bölgesi’nin gerekli atımları yapamadığı görülmektedir. Bu nedenle Ar-Ge temelli üniversite –sanayi işbirliğinin acilen tesis edilmesi gerekmektedir.

3. Karaman’ ın bir ilçesi olan Ermenek’te bulunan Barajın ülkemizin dördüncü büyük barajı olmasına rağmen Ermenek Barajı “su ürünleri ve turizm bakımından yeterince değerlendirilememektedir. Son dönemde Belediyenin sınırlı imkanları ve Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfi ELVAN’ nın katkıları ile bölgede gelişmeye başlayan “Turkuaz Ermenek Gölü Turizmi” konseptine Karamanoğlu Mehmet Bey üniversitesinin önemli bilimsel katkılar yapması beklenmektedir. Bu nedenle Üniversitenin bölgeye acilen su ürünlerine yönelik akademik yatırım ve bilimsel katkılar sağlaması gerekmektedir.

4. Ermenek, Sarıveliler, Başyayla, Taşkent (Taşeli) Bölgesi Dünya’da bitki çeşitliğinin ve endemik bitkilerin en yoğun bulunduğu bir bölgedir. Bu bitkilerin Turizm amacı ile tanıtılması, kültürlerinin yapılabilmesi için gerekli “Biyoteknolojik alt yapının” üniversitenin önderliğinde kurulması gerekmektedir. Antalya Bölgesi’nin turizm potansiyelinin bu bölge ile ilişkilendirilmesi ve “Endemik bitki ve dağ turizmininin geliştirilmesine yönelik faaliyetlere” üniversitenin önderlik etmesi gerekmektedir.

5. Bölgesel Kültür mantarcılığına yönelik Sarıveliler ve Başyayla Belediye Başkanlıklarının öncülüğünde önemli çalışmalar başlatılmıştır. Bu ve benzeri çalışmlar Üniversite tarafından doğrudan desteklenecek, bu ürünlerin geniş bir Pazar ağına sahip Antalya Bölgesi ve yurt dışı

pazarlarda değerlendirilmesi önceliğimiz olacaktır. Bölgede can çekişmekte olan meyvecilik için nelerin yapılabileceği detaylı olarak mercek altına alınacaktır.

6. Karamanoğlu Mehmet Bey’in üniversitesi “Türkçenin resmi dil olduğu” bu bölgelerin tanıtımını ve arkeolojik zenginliklerinin tanıtımında önemli rol almalıdır. Bölge Hristiyanlığın din olarak gelişmeye başladığı önemli bir merkez, Hz. İsa’nın havarilerinin Hristiyanlığı yaymak için Anadolu’ya geçiş yollarında bulunmaktadır. Bu nedenle Ermenek Bölgesi, Alahan Manastırı ve diğer MS. 300-450 yıllarında yapılan ilk Hristiyanlıkla ilgili kalıntıların (Örneğin San Socrates Kilisesi) gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması gerekmektedir. Oxford üniversitesi Araştırmacılarının 1875’li yıllarda izledikleri bu rotada bulunan Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait bu eserlerini tanıtımı ve turizme kazandırılması yönünde acil çalışmalar yapılmalıdır.

7. 6.Kısa bir süre önce istişarelerde bulunduğum Karaman Sanayi Bölgesi’ nin gelişim ve birikim bakımından üniversiteden daha ileride olduğu görülmektedir. Rektör olduğum takdirde Sanayi-üniversite ilişkilerinin geliştirilmesi için üniversite bünyesinde sanayi ile işbirliği sağlayabilecek bir TEKNOKENT’ in kurulması önceliğim olacaktır.

8. Özetle, Mevlana’nın (annesinin mezarı Karaman’dadır), Yunus Emre’nin Bekir Sıtkı Erdoğan’nın yaşadıkları bu bölgenin tüm Anadolu yollarının kesişme noktasında olmasına rağmen yeterince gelişememesinin önündeki engellerini kaldırılması Rektör olarak önceliğim olacaktır” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284