Simdi Tercih Zamani!

Sinava giren ve lisans için baraji geçenlerin kuskusuz en zor dönemlerinden biri önümüzdeki ilk 15 gün.

 Simdi Tercih Zamani!

Konuyla ilgili olarak görüslerini aldigimiz Ugur Dershanesi Yönetim Kurulu Baskani Ali Konukseven ögrencilerin su hususlara dikkat etmeleri gerektigini belirtti:Üniversite sinavlarina giren 1 milyon 700 bin adayin 759 bin 668’i ön lisans, lisans ve özel yetenekle alan bölümlere yerlestirilecek. 3 kisiden biri 4 yillik lisans bölümlerine girebilecek. Adaylarin bu durumda açikta kalmamasi için dikkatli ve iyi düsünerek bir seçim yapip, tercih listesi olusturmasi gerekiyor. 180 baraj puanini asan adaylar 25 Temmuz-5 Agustos tarihleri arasinda aslinda üniversite ve bölüm tercihi, gerçek anlamda ise gelecekte yapacagi “meslek” tercihini yapacak. 2011 Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlari Kilavuzu disinda üniversite kataloglarinin iyi incelenmesi, yeni mesleklerin ve göze çarpmayan yeni bölümlerin detaylari hakkinda bilgi edinilmesi sart. Bu yil geçen yila göre tercihler biraz daha kolay olacak çünkü geçen yilin verileri elimizde var bölümlere en son yerlesen ögrencilerin siralamalari ve puanlarini kilavuzda görebiliyoruz.

Ögrencilerin tercih döneminde dikkat etmesi gereken en önemli noktalari su sekilde siralayabiliriz:
• Adaylar toplamda 30 tercihi geçmemek üzere daha az tercihte yapabilirler.
• Kazanildigi zaman gidilmeyecek üniversitelerin kesinlikle tercih listesinde olmamasi gerekiyor. Çünkü gelecek yil tekrar hazirlanmak istedigimiz zaman kayit yaptirsak da yaptirmasak da orta ögretim basari puani %50 düsecektir. 
• Üniversiteler arastirilirken kilavuzdan özel kosul ve sartlari çok iyi incelenmesi gerekiyor. Örnegin bazi üniversitelerin egitimleri veya hazirlik siniflari üniversitenin oldugu ilden farkli bir yerde olabiliyor.
• Birçok yeni özel üniversite açildigi için sadece puanina bakarak tercih yapilirsa istemeden ögrenci özel bir üniversiteyi kazanabilir ve yillik maliyetleri 15.000 TL ile 25.000 TL arasinda degisen ücretler karsilarina çikabilir.
• Tercihler puana göre degil kesinlikle yerlesme sirasina göre yapilmalidir. Kazanmak istedigimiz bölüme geçen yil en son yerlesen adayin siralamasi ile kendi siralamamiz kiyaslanmalidir.
• Tercih listemizde ilk 5–6 siraya puana veya siralamaya bakmaksizin istedigimiz bölümleri yazmaliyiz.
• Örnegin MF-3 siralamasi 16.000 olan bir ögrenci ben Tip Fakültesi kazanamam diye düsünmeden yukardan birkaç tercihine Tip yazabilir tercih listesinin sonlarina dogruda gerekirse 30.000 lik siralamadaki bir bölümü de yazabilmelidir.
• Tercih listemizde yazmadigimiz bir bölümü sonuçlar açiklandigi zaman kazanabilecegimizi görüp keske o bölüme de tercih listemde yer verseydim dememek için tek bir bölüm yada üniversiteye odaklanmadan diger alternatifleri düsünelim.
• Okul birincisi olan adaylar tercihlerini yaparken ilgili üniversitenin okul birinciligi kontenjanlarini dikkate alarak kendi puanlarindan 20-30 puan daha yukarisindan tercih yapmaya baslayabilirler fakat son tercihlerine dogru mutlaka kendi puanlarinin altindaki bölümlere de yer vermeliler.
• Meslek lisesi ögrencilerinin Teknoloji Fakülteleri tercihlerinde geçen yildan farkli olarak LYS sonuçlarina göre tercih yapabilecegimiz unutulmamalidir.
• Ön lisans programlarini tercih ederken ögrenciler daha çok puanlarini dikkate almalari gerekmektedir. Ayrica Genel Lise ögrencilerinin ön lisans tercihlerinde önceligin Meslek Lisesi ögrencilerine verilecegini göz önünde bulundurmalari gerekmektedir.
• Son olarak mutlaka bir uzmandan yardim alarak acele etmeden tercihler olusturulmalidir.
Konukseven “Tercih döneminde Ugur Dershanesi olarak Karaman’li tüm ögrencilerimizi dershanemize bekliyoruz. Tercih döneminin tüm ögrencilere hayirli olmasini diliyorum” dedi.
 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284