`Üniversite Için Yeni Sinav Sistemi 2014`te`

Milli Egitim Bakani Dinçer, 4+4+4 sistemine yönelik elestirilerin haksiz oldugunu, geçmiste 68 ile 90 ay arasinda çocuklarin ayri sinifa oturtuldugunu söyledi. Dinçer, yeni üniversite sinav sisteminin 2014`te uygulamaya baslanacagini açikladi.

`Üniversite Için Yeni Sinav Sistemi 2014`te`

Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer: "4+4+4 sisteminin basariyla uygulamaya konuldugunu ve isleyisini sorunsuz sürdügünü" söyledi.
Anadolu Ajansi "Editör Masasi" toplantisina katilan Dinçer, "4+4+4 sisteminin basariyla uygulamaya konuldugunu ve isleyisini sorunsuz sürdügünü", sisteme iliskin elestirilerin haksiz oldugunu söyledi. ''Gemi olarak gideceginiz limaniz belliyse, ara sira motorun arizalanmasi veya gemideki personelin hizmetlerin aksamasi, limana gitmeyi engellemez'' diyen Dinçer, dünyanin egitimde baska bir yere giderken, Türkiye'nin farkli yöne gitmesinin eksikliginin daha önce hissedilmedigini belirtti.
Tartismalar isin özünden uzak
Türkiye'de tartismanin özünden uzaklasarak yapildigini belirten Dinçer, söyle konustu:
''66 aylik çocuk egitime alinir mi, alinmaz mi tartismasi yapilsaydi, tartisma belli noktaya gelirdi. Bütün dünya egitime daha erken yaslarda basliyorken, bizim geç kalmamizin sebebi ne? Türkiye'de verilen kararlarin analitik boyutlari hesap edilmiyor. Geçen yil 72 ayi tamamlamis olan çocuklarin kayit yaptiracagi belirtiliyordu. Aralik ayinda 72 ayini tamamlayacak çocuklari, 68 aylikken kayit yapiyorduk. Ay üzerinden ciddi tartismalar yapilarak egitim kurgulanmadigi için 84 ayliklara kadar çocuklar egitime aliniyordu. 68 ay ile 90 ay arasinda çocuklar ayni sinifa oturtuluyordu. Bu sene sinif ögretmenleri çok oldugu için 30 kisiyi doldurdukça bir sinif açtik, ay farki olanlar ayni siniflara gelmedi. Gelecek yil buna gerek kalmayacak.''
Bakan Dinçer, 68 ve 90 aylik ögrenciler için ayri siniflar olusturuldugunu vurguladi.
Kayit yaptiran ögrenci sayisi
Geçen yil 1 milyon 285 bin kisi ilkokula baslamisken, bu yil bu rakamin 1 milyon 758 bine çiktigini belirten Dinçer, 60-66 ay arasinda 120 bin ögrencinin kayit oldugunu bildirdi.
Seçmeli dersler
Bakan Dinçer, seçmeli derslere iliskin olarak da 593 bin ögrencinin matematik uygulamalarini, 495 bin ögrencinin yabanci dil ve 479 bin ögrencinin de Kuran-i Kerim derslerini seçtigini bildirdi.
Elimizden geleni yaptik
Dinçer, 17 bine yakini sinif ögretmeni olmak üzere, 25 bin civarindaki ögretmenin es durumundan yer degisikligi talebinde bulundugunu belirterek, ''Es durumundan bu zamana kadar taleplerin yüzde 95'ini karsiladik. Su anda es durumundan atama olmadigini iddia eden zannediyorum, bin-bin 500 kisi kalmistir. Biz de elimizden geleni yaptik'' dedi.
Imam hatiplere kayit
Dinçer, geçen hafta sonu itibariyle imam hatiplerin orta kisimlarina kayit olan ögrenci sayisinin 109 bin oldugunu söyledi.
Dinçer, bu yil bin 141 imam hatip ortaokulu açildigini, bunlardan 411'inin imam hatip liseleri bünyesinde, digerlerinin bagimsiz imam hatip ortaokulu olarak açildigini bildirdi.
Imam hatip lisesi sayisinin toplam 703 oldugunu belirten Dinçer, tahminleri üzerinde müracaat gerçeklestigini, 125 bin ek ögrencinin kayit oldugunu ifade etti.
Üniversiteye giris sistemi
Dinçer, üniversiteye giriste merkezi sinavin devam edecegini ancak yilda birkaç kez sinav yapilacagini ve adayin en basarili oldugu sinav sonucuna göre tercih yapma olanagi saglanacagini anlatti. Dinçer, soru bankasi olusturulmasinin ardindan yeni uygulamanin 2014'te yürürlüge girmesinin planlandigini söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284