Üniversitede Farkindalik Semineri Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünün düzenledigi Farkindalik Seminerlerinin besinci oturumu “Engelsiz Üniversite” basligi adi altinda yapildi.

Üniversitede Farkindalik Semineri Verildi
Edebiyat Fakültesi ögretim üyesi ve Engelsiz Üniversite Birimi Akademik Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal tarafindan verilen seminer Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda 6 Aralik Sali günü saat 15.00’te gerçeklestirildi. Etkinlige Türkiye Sakatlar Dernegi Karaman Subesi Baskani Ali Riza Yildirim üniversitenin idari ve akademik personeli ile çok sayida ögrenci katildi.
Ahmet Zeki Ünal herkesin hayat içerisinde bagimsiz olarak hareket etme hakkina sahip oldugunu belirtti. Bunun toplumsal hayat içindeki olanak ve hizmetlere ulasmak için en önemli kosullardan birisi oldugunu vurgulayan Ünal, “Herkes evinden çikabilmeli, kaldirimda hareket edebilmeli, toplu tasima araçlarina binebilmeli; okula, hastaneye, alisveris binalarina girebilmelidir” dedi. Ünal bunu saglayabilmenin yolunu ise söyle açikladi: “Özürlüler Kanunu ile mevcut tüm umumi ve resmi yapilar, sokak, kaldirim, yaya geçidi ve toplu tasima araçlarinin 2012 yilina (Haziran sonuna) kadar özürlülerin ulasim ve kullanimina uygun olmasi gerekmektedir”
Kisileri engelli yapanin, yapili çevre içindeki fiziksel, kültürel veya sosyal kisitliliklar oldugunu belirten Ünal, “Mekanda engellilige yol açan seyin kisinin özründen daha fazla, yapilmayan ya da eksik yapilan fiziksel düzenlemelerdir” dedi.
Aktarimlarini görsel görüntüler ile de destekleyen Ünal, kimi iyi niyetli çabalarin bile nasil hayal kirikliklari üretebilecegine dikkat çekti. Mekan düzenlemelerinin çesitli engel gruplarinin hayatlarini düzenlemedeki rollerine deginen Ünal, “Özürlü bireyler, yürüyebilen, mükemmel görme ve isitmeye sahip, net konusabilen ve zeka olarak hünerli olan insanlarin ihtiyaçlarina uyarlanmis bir toplum tarafindan, engelli duruma getirilmektedir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284