Üniversitede Organ Bagisi Ve Kornea Nakli Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ögrencileri “Organ Naklinin Önemi” konulu bir konferans düzenledi. Üniversitenin Saglik, Kültür ve Spor Dair Baskanligi Konferans Salonu’nda 27 Mayis Pazartesi günü saat 14.00’te gerçeklestirilen konferansa çok sayida ögrenci katildi.

Üniversitede Organ Bagisi Ve Kornea Nakli Anlatildi
 
Konferansta doku nakli, organ nakli ve kornea nakli konularina deginilirken, organ bankalari ve tarihçeleri de anlatildi. Organ bagisinin önemi üzerinde duruldu.
Yasli Bakimi Programi ögrencisi Fehmi Mustafa Kursun organ bagislayacak kisinin önce organ bagis formu doldurmasi gerektigini söyleyerek “Bagis yapacak kisi, iki tanik huzurunda organ bagis kartini hazirlamalidir. Sayet organ bagisinda bulunacak kisi bagistan vazgeçerse bagis kartini yirtmasi yeterlidir.” dedi.
Yasli Bakimi Programi ögrencisi Zekiye Parildar ise organ naklinin ülkemizde diger ülkelere oranla yayginlasmadigini dile getirdi. Parildar, ülkemizde organ bagisinin gerekliliginin farkina varilmadigini ya da dini ve kültürel bazi inanmalarin kisileri organ bagisi yapmaktan alikoydugunu ifade etti. Parildar “Diyanet Isleri Bakanligi Din Isleri Yüksek Kurulu organ bagisinin caiz oldugunu açikladi. Kur’an-i Kerimde ‘Bir insana hayat veren tüm insanliga hayat vermis gibi sevap kazanir.’ ayeti organ nakline dinen bir sakinca olmadigini gösteriyor.” dedi. Zekiye Parildar organ nakli yapacak olan kisiden önceden izin alinmasi gerektigini; ancak 2238 sayili Organ ve Doku Alinmasi, Saklanmasi, Asilanmasi ve Nakli Hakkindaki Kanun’a göre kornea gibi vücut bütünlügünü bozmayan nakillerde izne gerek olmadigini, bu sebeple kadavradan kornea alinabildigini belirtti.
Ögrenci Mehmet Ali Tekdar her türlü ölümden nakil yapilamayacagini ifade ederken “Nedeni bilinmeyen ölümlerden, HIV virüsü tasiyanlardan, kuduz olanlardan, hepatit virüsü tasiyanlardan nakil yapilamaz. Korneasi alinacak olan kisinin daha önce göz ameliyati geçirmemis olmasi gerekir ve hücre sayiminin yapilmasi gerekir. Dokunun kalitesi nakil için önemlidir. Kornea nakli yapilacak olan kisi ile donörün yaslarinin da birbirine yakin olmasi önem tasimaktadir.” diye konustu.
Yasli Bakimi Programi ögrencisi Seyma Özgümüs, kornea nakline halk arasinda göz nakli denildigini, ancak sanildigi gibi gözün tamaminin nakledilmedigini sadece gözün renkli kisminin önünde bulunan saydam tabakanin naklinin yapildigini ifade etti. Özgümüs, “Göz bankalari korneanin temini, degerlendirmesi ve dagitimindan sorumlu kurumlardir. Hücre sayimlari da göz bankalari tarafindan yapilir.” diye konustu.
Çocuk Gelisimi Bölümü ögrencisi Merve Ilaslan, ithal kornea nakline deginerek Basbakan Recep Tayyip Erdogan’a yazilan ve 1500 kornea hastasina müjde olan mektubu degerlendirdi. Ilaslan “Asli Tasçi anne karninda oksijensiz kaldigi için hiç görmemisti. Yillarca nakil olabilmek için kornea bekledi ve Basbakana mektup yazdi, dünyayi hiç göremedim diye. Bunun üzerine Basbakan Erdogan devreye girdi ve Amerika’da bir göz bankasi ile irtibata geçip 1500 kornea alimi yapildi. Böylece ithal kornea aliminin önü açildi.” seklinde konustu.
Çocuk Gelisimi Bölümü ögrencisi Esra Koçer geçmis yillarda organ nakli olmak isteyen kisilerin, organ bulamamalarindan ve organ mafyalarinin organlari çok yüksek fiyata satmalarindan dolayi hastalarin Hindistan’a yöneldigini belirtti. Koçer, yasa disi yollardan nakil gerçeklestiren bu hastalarin tifo, kolera gibi birçok virüsle döndüklerini kaydederek günümüzde organ bagisinin giderek yayginlastigini sözlerine ekledi.
Organ bagisi konusunda farkindalik yaratmak amaciyla verilen konferans, görme engelli sanatçilardan paylasilan müziklerle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284