Yeni Nesil Ögrenci Kampüsleri Geliyor

Milli Egitim Bakanligi (MEB), günümüz mimarisine isik tutabilecek egitim yapisi kimligi olusturmak amaciyla ülke genelinde 33 egitim kampüsünü kamu özel ortakligi modeliyle yap-kirala-devret seklinde yapmak için harekete geçti.

Yeni Nesil Ögrenci Kampüsleri Geliyor

Egitim kampüslerinde uygulanacak projenin seçimi ''Egitim Kampüsleri Mimari Proje Yarismasi'' ön seçim sonucu belirlenen davetli yarismacilar arasinda, ilk etapta 8 arazide, ulusal ve tek asamali olarak gerçeklestirilecek.
Bakanlik tarafindan ön seçim sonucu belirlenen listeden yeterli tecrübeye sahip 6 aday, her bir proje için ayri ayri yarismaya davet edilecek.
Egitim kampüsleri tasarimiyla ekonomik, yerel, kültürel gelenegin modernize edilerek günümüze aktarilabildigi egitim yapilari ile günümüz mimarisine de isik tutabilecek islevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi amaçlaniyor.
Tasarimlarda, geçmisten günümüz mimarisine de isik tutabilecek egitim yapisi kimligi olusturacak ve gelismekte olan ülkelere model olabilecek bir mimari anlayisin ortaya çikmasini saglayacak özelliklerin bulunmasina önem verilecek.
Jürinin yapacagi degerlendirme sonucunda, 8 arsa için ayri ayri olmak üzere, birinciye 35 bin, ikinciye 25 bin, üçüncüye 20 bin lira ve 15 biner liralik 3 mansiyon ödülleri verilecek.
''Rezerv alanlara sahip modüler ve esnek bina''
MEB Insaat ve Emlak Grup Baskani Mustafa Murat, proje yarismasinin sartnamesindeki açiklamasinda, günümüz beklenti ve ihtiyaçlarini karsilayacak, teknolojideki gelismelerin kullanilmasina imkan veren, isletme, bakim ve onarim maliyetlerini en ekonomik çözen akilli bina yaklasimiyla açik ve kapali spor tesisleri, yemekhane, kantin-kafeterya, kütüphane, otopark, laboratuvar, gözlem evi gibi egitim destek alanlarinin ortak olarak kullanildigi bir yapi anlayisinda olduklarini vurguladi.
Murat ayrica, kampüs bünyesindeki egitim yapilarinin ve yurt binalarinin doluluk oranina veya kapasitesine göre ekonomik ve verimli olarak kullanilmasina yönelik rezerv alanlara sahip, küçük müdahalelerle fonksiyonlari degistirmesine izin veren, büyüyebilen, ''Modüler ve esnek bina'' özelliklerine sahip tasarimlarla yenilikçi bir mimari anlayisin ortaya çikmasini saglayacak projelerin elde edilmesinin hedeflendigini kaydetti.
Adaylardan beklenenler
Yarismaya katilacak adaylarin ya egitim amaçli bir yapinin uygulama projesini tamamlamis, ya ulusal veya uluslararasi mimari proje yarismalarinda ödül, mansiyon veya satin almasi bulunan ya da egitim tesisleri konusunda yayinlanmis akademik çalismaya sahip olmasi gerekiyor.
Yarismada, yapilan basvurulardan yeterlik kriterlerine uygun olanlar, idare tarafindan olusturulan yeterlik komisyonunca belirlenecek ve toplu liste //iegb.meb.gov.tr web sayfasindan duyurulacak.
Her bir proje için seçilecek 6 kisilik aday listesi ise yine idare tarafindan toplu liste içinden belirlenerek davet edilecek. Her aday bir projeye katilabilecek.
Proje yarismasina katilmak isteyenlerin, ön seçim dosyalariyla 26 Aralik Çarsamba günü saat 17.00'ye kadar basvurmalari gerekiyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284