2013`te Asgari Ücretten Gösterme Devrine Son

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, kurumun giderlerini azaltip gelirlerini artirmak amaciyla kayit disilikla istihdam ve ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini söyledi.

2013`te Asgari Ücretten Gösterme Devrine Son
Kayit disilikla sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden SGK Baskani Acar, profesyonel futbol kulüplerinde oynayan futbolculardan basladiklari çalismayi tüm meslek gruplarinda yapacaklarini kaydetti.
Acar, yüksek ücret alip asgari ücret beyan edilmesinin 2013’te sona erecegini kaydetti. Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi’nda ‘Sosyal Güvenlik Reformunun Yansimalari ve Sosyal Güvenlikte Tesvik Uygulamalari' konulu konferans veren SGK Baskani Fatih Acar, 2008 yilinda yapilan sosyal güvenlik reformunun Türkiye tarihinin en önemli reformlarindan biri oldugunu belirtti.
Türkiye’nin gelecegini etkileyen reform ile hayata geçen Genel Saglik Sigortasi’nin devrim niteligindeki oldugunun altini çizen Acar, “Eger reform yapilmasaydi sosyal güvenlik açik vermeye devam edecekti ve harcanan kaynaklar yatirima ve istihdama dönüsemeyecekti.” dedi.
Is dünyasinin önünü görmesi ve yatirimlarini buna göre sekillendirmesinde sosyal güvenlik reformunun önemli bir yere sahip olduguna dikkat çeken Acar, reformla birlikte birçok iyilesme ve gelisme yasandigini dile getirdi. SGK Baskani Acar, “Reform sonrasinda hizmet alanlarin memnuniyeti yüzde 71’e, paydaslarinki ise yüzde 74 çikmistir. Hedefimiz ise yüzde 100’dür.
Gelirlerimiz yüzde 58 artistir. Aktif sigortali sayisi 18 milyon 514 bine, çalisma çagindaki aktif sigortali nüfus (15-64 yas) ise yüzde 7’ye çikmistir. GSYIH ve emeklilik sistemi açiklari giderek azalmaktadir. Gelirimizin toplami 133 milyon 248 bin TL’dir. Bunun 93 milyon 515 bin TL’si prim geliridir. 158 milyon 746 bin TL’lik de giderimiz var. 104 milyon 756 bin TL tutarindaki emekli ayliklarina dokunamiyoruz. Saglik giderimiz 43 milyon 414 bin TL, ilaç giderimiz 14 milyon 983 bin TL, tedavi giderimiz ise 27 milyon 790 bin TL’dir” bilgisini verdi.
Gelirleri artirip giderleri azaltmak amaciyla kayit disi istihdam ve kayit disi ekonomiyle mücadeleye önem vermeye devam edeceklerini söyleyen SGK Baskani Fatih Acar, ülkede tescilsiz 1milyon 191 bin 588 sigortali, tescilsiz 80 bin 507 is yeri, tescilsiz 40 bin 289 emekli bulundugunu, bu karsin 13 bin 759 sahte sigortali tespit ettiklerini açikladi. Kayit disi istihdamin dörtte birinin tarimda yasandigini bildiren Acar, “Kayit disi istihdam ve ekonomi konusunda mücadelemizi önümüzdeki yil da sürdürecegiz. Bunda önemli sonuçlarda aliyoruz. Ilgili kurum ve kuruluslarla bilgi paylasimiz devam ediyor.
En önemli çalismamizi ise meslek gruplarina yönelik baslattigimiz meslek kodlari uygulamasidir. Bu devam edecek. Ünlü futbolcular, teknik direktörler sistem içinde degilmis. Bunlari sistem görmüyordu. Profesyonel kulüplerin birçogunun asgari ücretten beyanname verdiklerini gördük. Kabul etmeyerek bunlari düzelttik. Futbol kulüplerinden sadece birinci lig kulüplerinde yaptigimiz düzeltme rakami 38 milyon TL’dir. 14 milyon TL de basketbolda var. Digere meslekler açisindan da bu çalismamizi 2013’de gerçeklestirecegiz.” seklinde konustu.
Özel okullarda çalisan ögretmenlerin Milli Egitim Bakanligi’nda çalisan bir ögretmenden az maas almamasina ragmen asgari ücret aliyormus gibi gösterildiklerini de deginen Acar, “Aliyorsa gelip ispat edecek. Almiyorsa gelip dogru beyanda bulunacak. 2013’de yüksek ücret almasina ragmen asgari ücret beyan edilen rakamlari tamamen ortadan kaldiracagiz. Her yüzde 1 puanlik kayit disi istihdamin prim karsiligi 650 milyon TL olup, 10 puanlik azalis 6.5 milyar TL gelir saglayacak” ifadelerini kullandi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284