5 Liraya Sucuk Tarih Oluyor

Türkiye Kirmizi Et Üreticileri Birligi ve Süt Üreticileri Birligi Genel Baskan Yardimcisi Saban Cetizli, 5 liraya sucuk veya peynir döneminin sona erdigini söyledi.

5 Liraya Sucuk Tarih Oluyor

IHA'ya açiklamalarda bulunan Cetizli, "Geçtigimiz günlerde bakanligimizla yaptigimiz toplantilarda önemli kararlar alindi. Piyasada sucuklari, hazir et mamulleri, süt ürünleriyle alakali 23 sayfadan olusan dosyayi bakanliga sunduk. Piyasada 5 liraya peynir satiliyordu. Bugün 5 liraya bir kilo peyniri imal etmek çok zor. Trabzon tereyagi denilen ürün içine leblebi tozu karistirilarak vatandasimiz kandiriliyor. Bugün 8 liraya tereyagi satilabilir mi, imal edilebilir mi? Yarim kiloluk salam 1 lira. Böyle bir sey mümkün degil. Bir halka sucuk 2.5 lira, bu mümkün degil. Ama artik bunlarin hepsi kalkiyor. Bundan sonra ne üretiyorsan içine baska bir madde karistiramayacaksin. Sucuk yapiyorsun, içine tavuk kiymasi karistiramayacaksin. Tavuk eti kötü mü, degil. Ama tavuktan yapiyorsan, tavuk sucugu ismini vereceksin. Dana etinden yapiyorsan onu ifade edeceksin. Yapilacak tahlillerde bunun aksi çikarsa, isletmeye yüksek miktarda para cezalari kesilecek. Isletmenin kapisini kilit vurulacak sekilde cezalar dahi var" dedi.
Çogu yerde 20 liraya köfte satildigina isaret eden Cetizli, "20 liralik köfteyi pisiriyor, yanina bir de salata veriyor, nasil oluyor 20 liraya? Bu da belli, bunun içine ya tavuk karistiriliyor, ya da baska bir karisim var. Hiç bir sey yapmasalar içine soya karistiriyor" diye konustu.
DENETIMLER ARTACAK
1 Ocak 2013 itibaren denetimlerin artirilacaginin altini çizen Cetizli, "Bunun çalismalari daha net olacak. Biz bu konuda kirmizi et üreticileri ve süt üretici birlikleri olarak bakanligimiza tesekkür ederiz. Hijyenik ve saglikli ürün için çalisiyoruz. Bu uygulama da basladi zaten. Bu gün 1 kilo peynir 12 liradan asagi satilamiyor. Bir spekülasyon var ortalikta; ete tavuk eti, soya karismazsa kasapta etin fiyati 30 lirayi geçer deniyor. Böyle bir sey yok. Zaten kasapta dana kesim fiyati 15 lira. Etin asla 30 lira olmasi mümkün degil. Kesimhaneler yil basindan itibaren hijyenik sartlarda hizmet verecek, böyle olmayanlar kapatilacak" seklinde konustu.
"INEGÖL KÖFTESININ NAMINI KIRLETENLERI SIKAYET EDIN"
Bazi yerlerde ve illerde 3 liraya Inegöl köfteBI satildigi yönündeki uygulama ile vatandasin kafasinin karistirildigini kaydeden Cetizli, "Bunu satanlar yapiyor. Inegöl köftesinin namini kirletenlere firsat vermeyelim. Vatandaslarimizin hassas olmasini istiyoruz. 6 ay önce süte çamasir sodasi konuyor demistik. Bugün Allah'a sükür, Inegöl'de sodali süt kalmadi gibi bir sey. Sütümüzün analizi ile alakali bir makine destegi istemistik. Ama bir destek gelmedi. Biz birlik olarak çalismayi sürdürüyoruz. Ben buna bas koydum, elimden gelen gayreti gösterecegim. Vatandaslarimizin saglikli süt içmesini saglayacagim. Çünkü her dogacak çocuk olan benim kardesim gibidir" ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284