Asgari Ücret Belli Oldu

Asgari ücrete ilk alti ay için yüzde 4.1, ikinci alti ay için ise yüzde 4.4 zam yapildi

Asgari Ücret Belli Oldu

Çalisma Bakani Faruk Çelik, is ve isverenlerin merakla bekledigi asgari ücreti, düzenledigi basin açiklamasiyla kamuoyuna duyurdu. Açiklanan asgari ücrette tüm çalisanlarin enflasyona ezdirilmemesini gözettiklerini söyleyen Çelik, "Aylik brüt asgari ücret 940 TL’den ilk 6 ay için, 978.75 TL’ye, ikinci 6 ay için ise 1021.50 TL’ye yükseltilmistir. Aylik net Asgari Ücret ise 739.79 TL’den 774 TL’ye, ikinci 6 ay için ise 804.70 TL’ye yükseltilmistir. Böylelikle Asgari Ücret, yilin ilk 6 ayi için yüzde 4.1, ikinci 6 ayi için ise yüzde 4.4 arttirilmistir. Asgari Ücret’te 2013 yilindaki ortalama artis yüzdesi ise yüzde 8.61 olmustur" dedi.
Asgari ücrette enflasyonun üzerinde artislar yapildigini söyleyen Çelik, "2013 yilinda hedeflenen enflosyan orani yüzde 5.2, büyüme orani ise yüzde 4 olarak hedeflenmis ve belirlenmistir. 1 buçuk milyon yeni istihdam olusturulmasi hedeflenmektedir. Asgari ücretin son 10 yillik dönemde kümülatif olarak yüzde 301 arttirilmistir.
Net olarak, asgari ücretteki reel artis yüzde 65’tir. 10 yillik dönem içersinde asgari ücretliler olamak üzere, tüm çalisanlar, enflasyona ezdirilmemistir. Enflasyonun çok üzerinde artislar gerçeklestirilmistir" diye konustu. Isçi kesiminin daha yüksek talepte bulundugunu, isveren kesiminin ise farkli talepleri oldugunu belirten Faruk Çelik, "Gelebildigimiz nokta oy çoklugu noktasi" dedi.
TÜRK-IS’TEN ASGARI ÜCRETE SERH
Bakan Çelik’in ardindan söz alan Türk-Is Genel Sekreteri Ramazan Agar, asgari ücretteki artisi yeterli görmediklerini dile getirerek, "Ne yazik ki oy birligi ile asgari ücreti belirleyemedik. Burada bizim, TÜRK-IS olarak hedefimiz, Türkiye Istatistik Kurumu’nun açiklamis oldugu 1025 lira ücret idi. Yani bunu devletin kendisi açiklamis.
Malesef, devletimiz bu rakama sahip çikmadi. Dolayisiyla isverenle birlikte bu toplu asgari ücreti, belirlemis oldu. Dolayisiyla bizim bunu kabullenmemiz mümkün degil. Biz daha iyi ücret aliriz diye düsündük. Kaldi ki burada AK Parti Genel Baskan Yardimcimiz Numan Kurtulmus’un da ’bin lira olmasi gerekir’ basinda açiklamasini da okuduk.
Bu bir çeliski doguruyor diye düsündük. Bu ülke asgari ücrette, bizi tatmin etmedi. Dolayisiyla biz de TÜRK - IS olarak, serhimizi koyuyoruz. Isveren ve hükümete hayirli olsun diyoruz. Baska diyecek bir seyimiz yok" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284