Bakan Simsek`ten Kidem Tazminati Açiklamasi

Maliye Bakani Mehmet Simsek, kidem tazminatiyla ilgili bir tasarinin gündemlerinde olmadigini söyledi.

Bakan Simsek`ten Kidem Tazminati Açiklamasi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarisi ile 2011 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarisi'nin geneli üzerindeki görüsmeler tamamlandi.
Milletvekillerinin sorularini yanitlayan Bakan Simsek, bütçede Suriye konusunda özel bir kalem olmadigini belirterek, 'Bugüne kadar, 2012 yili içinde bütçeden yaklasik 400 milyon lira ödenek aktardik. Gelecek sene de bu durumun devam etmesi halinde yine yedekten bu karsilanacak. Ama bizim bu çerçevede bir öngörüde bulunmamiz zor' dedi.
CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal'in bu yilki bütçe metni ile geçen yil okudugu bütçe metninin ayni oldugu yönünde bir elestiride bulundugunu animsatan Simsek, her iki metnin de elinde oldugunu ancak metinlerin birbirinden tamamen farkli oldugunu, benzerlik bile teskil etmedigini söyledi.
Kidem tazminatiyla ilgili bir soruyu yanitlayan Simsek, sunlari söyledi:
'Eger, bütün taraflarla konusularak bu sistem reforme edilebilirse bu, ülkemizin, isçilerimizin faydasinadir. Çünkü su anda bundan yararlanan isçi orani yüzde 10'un altinda. Ama eger, bu yönde bu taraflarin bir uzlasmasi söz konusu degilse bu konuyu zorlayarak yapma su anda gündemimizde degil. Daha dogrusu su anda kidem tazminatiyla ilgili bir tasari gündemimizde degil. Bana sorarsaniz, bu ülkede bir is gücü piyasasi reformuna ihtiyaç var. OECD istatistiklerine bakin, dünyanin en kati is gücü piyasasi rejimlerinden bir tanesi Türkiye'dedir.
Biz issizlerin de sesi olmayi, istihdamin artmasini istiyoruz. Burada esneklikleri ne kadar artirirsak ülkemizin lehinedir.'
-2/B basvurulari-
2/B basvurularina deginen Simsek, su ana kadar 387 bin 264 kisinin basvuruda bulundugunu bildirdi. Simsek, 30 Ekim itibariyle süresi sona erenlerle oranlandigi zaman basvuru oraninin yüzde 86 oldugunu söyledi.
Bunun ciddi bir oran oldugunu belirten Simsek, 'Maliye Bakanligi olarak biz de bu konuda çok çabaladik. Bizim derdimiz gerçekten bu sorunun çözülmesi. Burada derdimiz bir gelir degil. Toplam kullanicilara oranlarsaniz, yani henüz basvuru hakki bitmemis olanlar. Çünkü bazi tespitler devam ediyor. Onu dahi katarsaniz basvuru orani yüzde 70 oluyor. Ben ümit ederim ki bütün hak sahipleri basvurur ve bundan yararlanir' diye konustu.
'Elmas, pirlanta' gibi ürünlere vergi konusundaki bir soruyu yanitlayan Simsek, 'Avrupa'nin bütün ülkelerinde KDV var, Türkiye'de ÖTV var. Türkiye'de yüzde 20 ÖTV var, Avrupa'da ise yüzde 15 ile 25 arasi KDV var. Elmas, pirlanta gibi ürünlere yüzde 15, yüzde 25 arasi KDV uygulaniyor. Türkiye'de ise bir sekilde zamaninda KDV uygulamasi yerine yüzde 20 ÖTV getirilmis. AB ülkelerindeki uygulama KDV ise Meclisimiz takdir ederse Türkiye'de de KDV olmasini, paralellik anlaminda dogru buluruz' dedi.
-Tasarruflarin düsüklügü-
Tasarruflarin düsüklügüyle ilgili elestirilerin dogru oldugunu kaydeden Simsek, bu konuda birçok ülkedeki uygulamaya vakif oldugunu, Türkiye'deki kadar bireysel tasarruflari, emekliligi tesvik eden cömert bir sistem bilmedigini söyledi.
Simsek, kamunun tasarrufunun artirilabilecegini ancak bunun da sinirlarinin oldugunu ifade ederek, '2002 yilinda toplam yatirimlarin milli gelire orani yüzde 18. Toplam tasarruf yüzde 18,6. Toplam açik 0,6. Burada kamunun yatarim tasarruf açigi yüzde 9,8. 2011 yilinda kamunun tasarruf açigi yüzde 0,4'e inmis. Yani kamu olaganüstü çaba göstermis. Özel sektörde ise olaganüstü bir erime söz konusu. Özel sektörün tasarruflarini tesvik ediyoruz' ifadesini kullandi.
-Bütçe hedefindeki sapmanin nedini-
2009 ve 2012 yillarinda bütçe hedeflerinde sapmanin söz konusu oldugunu bildiren Simsek, bu sapmalarin nedenlerini söyle açikladi:
'Çok elestiriliyoruz ama bu sene yilin ilk yarisinda biz memurumuza yüzde 4 vermisiz, enflasyon yüzde 1,9. Bunun ikinci yarisinda yüzde 4 vermisiz. Alt is kollarina iliskin yapilan düzenlemeler var, onun etkisi yarim milyar lira. Bütçeyi belli rakama göre yapmistik. Bu çerçevede bakarsaniz ilave 3,6 milyar liralik bir etki söz konusu.
Ögretmen atamalarinda geçen sene subat ayinda önemli karar alindi. Hesapta yoktu. Egitim konusu olunca, karsi durmadik. Atamaya izin verdik. Bunun benzeri personelde ilave artislar gerçeklesti. Bütçede öngörülmeyen bu ilave artis 900 milyon lira.
Terörle daha etki mücadele için gerekli olan savunma ve güvenlik harcamalarina ilave 700 milyon lira para verdik. Aile hekimliginin genislemesinde 200 milyon lira ilave oldu. Üniversitelerin makul talepleri oldu. Egitim için üniversiteler dahil 850 milyon lira harcama yaptik. Hayvancilik, pirim açisindan fark ödemeleri için 659 milyon lira ilave para ödedik. Gelir ve kurumlar vergisinde elde etigimiz, fazla performans nedeniyle mahalli idarelerimize kanun geregi 1,2 milyar lira...
Altyapi yatirimlarinda 'dur' denilince durulmuyor. Bu öyle bir is ki basladiniz mi bitirmeniz gerekiyor. Buradaki ilave 6 milyar liraya yakin bir rakam.
Van'a ciddi yatirim yapildi, 3,6 milyar lira harcandi. Bu sene 850 milyon lira yedekten verdigimiz para var.
Üniversite harçlari konusunda adim attik. Bu sene yürürlüge girdi. Bu seneye 375 milyon lira etkisi tekabül etti.'
Bütçeyi hazirlarken, 'gelecek sene seçim olabilir' yaklasimi içinde olmadiklarini anlatan Simsek, 'Biz bu bütçeyi aylar öncesinden hazirlamaya basliyoruz' dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284