Bankalardan Müsteriye Çifte Vurgun

Bankalar kendilerine yeni bir kazanç kapisi daha yaratti. Kredi taksitini geciktirene gecikme faizinden sonra, hesabini bloke ederek açma-kapama faturasi çikartiliyor.

 Bankalardan Müsteriye Çifte Vurgun

Yatirimciya ve vatandasa yüksek islem maliyeti çikaran bankalar, yeni bir kâr kapisi daha buldu. Kredi taksitini en fazla bir hafta geciktiren vatandasin banka hesabina bloke konulmaya baslandi. Bazi bankalar gecikme faizinin yani sira hesabin açilmasi için 40-50 TL'ye varan bloke ücreti aliyor. Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaslardan gelen sikayetleri dikkate alarak konuyu sube bazinda incelemeye aldi. Yargi paketindeki, 'ev esyalarinin haciz' edilemeyecegine iliskin hüküm, bankalarin tahsilatini olumsuz etkiledi. Bankalar kart aidatlari, islem ücretlerine yeni kazanç türleri ekledi. Kart uygulamasi ve islem ücretlerine iliskin Tüketiciler Birligi'ne gelen sikayet basvurulari da 400 bini asmis durumda. BDDK verilerine göre; bankalar son 3 yilda sadece kart ücretlerinden yaklasik 12 milyar lirayi askin gelir elde etti. Bankalarin kredi kartlarindan, mevduat hesaplarindan ve bireysel kredilerden aldiklari ücret ve komisyonlarla ilgili mevzuatta yasaklayici hüküm bulunmuyor. Ancak, bu konuda açilan davalarin büyük bölümü tüketici lehine sonuçlaniyor.
FATURA KABARDI
BDDK'ya gelen sikayetlerde kart ücretleri basi çekerken, bankalar kredi karti ve kredi taksitlerinde birkaç günlük gecikmede bile faizin yani sira ekstra faturalar çikariyor. Kredi borcu yatirildiktan sonra hesap üzerindeki bloke kaldirilirken, bunun için de 40-50 TL arasinda degisen ücretler aliniyor. Bazi bankalar verdigi bu ücreti talep eden vatandaslari "Dava açin" diyerek kapidan çeviriyor.
BANKA, DOSYA MASRAFINI ISPATLAYACAK
Yargitay, kredi alimlarinda müsteriden talep edilen 'dosya masrafi'nin geri ödenmesi gerektigine hükmeden yerel mahkeme kararini bozdu. Yargitay, bu masraflarin ne olduguna açiklik getirilmesi gerektigine karar verdi. Bundan böyle banka zorunlu masraflarin ne oldugunu açiklamak durumunda kalacak. Bankanin kredinin verilmesi için zorunlu olan masraflari tüketiciden isteyebilecegini belirten daire, buna karsin kredi verilmesi için gereken zorunlu masraflarin neler oldugu konusunda ispat yükünün bankaya ait olduguna dikkat çekerek, "Aksi halde, diger ücret ve masraflar basligi altinda belirlenen bir miktarin tüketiciden alinmasi haksiz sart olusturur" dedi.
Kaynak: Takvim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284