Dervish Projesi `Kömüre` Mi Takildi?

METCAP tarafindan ilimize bagli Ayranci ilçesinde kurulmasi düsünülen rüzgar, günes ve dogalgaz’dan elektrik enerjisi üretecek santralin temel atma islemlerinin gecikmesi bazi sorulari da beraberinde getirdi.

 Dervish Projesi `Kömüre` Mi Takildi?

Geçtigimiz günlerde Türkiye genelinde yayinlanmakta olan Para Dergisi’nin 8-14 Eylül tarihli sayisinda yer alan haber söyle;
Sabanci Holding eski CEO'su Celal Metin'in sahibi oldugu Metcap Enerji ile ABD'li General Electric, önceki yil Karaman'da elektrik üretim santrali kurmak için anlasma imzalamislardi. Dervish adi verilen proje, yeni nesil bir santral teknolojisine sahipti.
Keza santral dogalgaz, rüzgar ve günes enerjisinin birlikte kullanilmasina dayaniyor. 450 milyon euro'luk yatirimla hayata geçirilmesi beklenen santral baslangiçta 532 MW olarak planlansa da sonradan kurulu gücü 1080 MW ile iki katina çikarilmisti.
Ancak aldigimiz bilgiye göre, 2014 yili basinda çalismalarina baslanmasi planlanan ve 2016 yilinda hayata geçmesi beklenen Dervish projesinde ilginç bir durum ortaya çikmis. Buna göre, proje sahasinda yani santralin yapilacagi alanda bir kömür rezervine rastlanmis. Yani santral için saha çalismalari yapilirken, yerin altinda çok büyük bir kömür rezervi oldugu ortaya çikmis. Bunun üzerine çalismalarin durdugu ve Dervish projesinin yerinin kaydirilacagi belirtiliyor. Son gelismelerle ilgili konustugumuz projenin sahibi Metcap Enerji'nin patronu Celal Metin ise, bölgede yeni bir kömür sahasi kesfedildigini dogruluyor. Ancak bunun Dervish projesini etkilemeyecegini savunuyor. Çünkü kömür bulunan yerin kendi sahalarindan uzakta kuzey bölgesinde bulundugunu söylüyor. Celal Metin, santral kurma çalismalarinin devam ettigini, planlandigi gibi 2014 yili basinda temelin atilacagini da sözlerine ekliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284