Emekliye Toplu Para 22 Bin Lira!

Eksik maas aldigi belirlenen emeklilerin toplu paralari hesaplarina yatiriliyor. SGK Baskani Fatih Acar, 2 bin 500 emekliden bazilarina 22 bin lirayi bulan ödeme yapilacagini söyledi

Emekliye Toplu Para 22 Bin Lira!


Intibak hesaplamalari kapsaminda yillardir eksik maas alan 2 bin 500 emekliye toplu ödemeleri basladi. Emeklilerin maas hesaplarina yatirilan toplu ödeme miktari, 22 bin liraya kadar çikiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, emeklilere müjde verdi. Acar, 2 bin 500 emekliden 1'inin 22 bin TL toplu maas alacagini belirterek, "Emeklimiz toplu olarak Ocak'ta farkini alacak" dedi.
2000 yilindan önce emekli olanlarla, 2000 yilindan sonra emekli olanlar arasinda uçurum oldugunu ifade eden Acar, bakanligin bu adaletsiz durumun çözülmesi adina önemli gayret gösterdigini anlatti. Acar, "Emeklilerimizin ayliginda intibak kapsaminda 2013 yilinda 10 TL ile 322 TL arasinda iyilestirme yapacagiz" diye konustu.
104 MILYAR LIRA
Türkiye'de 10.4 milyon emekli oldugunu ve emeklilere 104 milyar lira kaynak aktarildigini söyleyen Acar, su bilgileri verdi: "2012 bütçemize baktigimiz zaman toplam gelirimiz 133.2 milyar, toplam giderimiz 158.7 milyar lira. Açik olarak öngörülen rakam 25.4 milyar lira. Prim gelirimiz 93.5 milyar lira."
BAG-KUR'LUYA 7 BIN LIRA BASAMAK FARKI VERILECEK
SSK emeklileri için sürdürülen intibak hesaplamalari kapsaminda, Bag-Kur emeklileri için de baslatilan çalismada sona gelindi. 1 Mart- 30 Mayis 2002 tarihleri arasinda emekli olan veya basvuru yapan Bag-Kur emeklileri de intibaktan yararlaniyor.
Bunun yaninda basamak satin alan Bag-Kur emeklilerine ise ekstra para ödenecek. Basamagini yükseltenlerin maasinda, geçmiste aldiklari basamak karsiliginda bir iyilestirme yapiliyor. Ayrica, bu iyilestirme ile geçmise dönük maas farklari da hesaplanip, hak sahibi Bag-Kur emeklilerine ödenecek.
SGK yetkilileri, Türkiye genelinde basamak satin alarak emekli olan yaklasik 4 bin Bag-Kur'lu bulundugunu belirtirken; bu emeklilerin geçmise dönük alacaklari farkin miktarinin da 4 bin ila 7 bin lira arasinda degisebilecegini ifade etti.
KIMLERE ÖDEME YAPILACAK
5510 sayili Kanun'dan önce Bag- Kur'lular bulunduklari basamaga göre prim ödüyordu. Yani Bag-Kur'lu olduklarinda 1. basamaktan 12. basamaga kadar çikabiliyorlardi. 12. basamaktan sonra, istege bagli ve 2 yilda bir yükseltme yapiliyordu.
Bag- Kur'lu; seçtigi basamaga kadar tercih yaparak ve kurumca hesaplanan tutari ödeyerek, bu hakki kazaniyordu. Iste bu durumda emekli olanlarin maaslarinda düzenlemeye gidiliyor. Bag-Kur üyeleri, pesin prim ödemesi yaparak maaslarini yükseltti.
Ancak maaslarinin hesaplanmasi, tartisma konusu oldu. Basamak satin alan Bag-Kur'lular SGK'nin hesaplamasina itiraz etti. Bazi üyeler konuyu mahkemeye tasidi. Mahkeme, hesaplamalarin yeniden yapilmasi yönünde karar aldi. SGK da, mahkemelerin örnek kararlari üzerine, basamak satin alan tüm Bag-Kur'lularin maaslarini yeniden hesaplama ve geriye dönük ödeme yapma kararini verdi.

Kaynak: Haber7

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284