Engelliye Kol Kanat Gerene Sigorta Müjdesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile SGK`nin çogunlugu kadin olan bu kisileri sigortali yapmak için yürüttügü çalisma, son Bakanlar Kurulu`nda masaya yatirildi.

Engelliye Kol Kanat Gerene Sigorta Müjdesi
Engelli çocuguna ya da hasta yakinina evinde bakan 450 bin kisiye 673 lira maas ödeniyor. Ancak bu kisiler sosyal güvenceden yoksun.
Edinilen bilgiye göre evde bakim hizmeti verenler, ayda 15 gün prim ödeyecek. Ancak bu prim 30 gün sayilacak. Böylece düsük primle sigortali olacaklar. Primlerin kendilerine ödenen maastan mi kesilecegi yoksa devlet tarafindan mi ödenecegi ise henüz karara baglanmadi. Maastan kesmenin tepki çekecegi belirtilirken devletin ödemesi halinde önemli bir kaynak gerektirecek.
Bakima muhtaç engelli çocuguna ya da yakinina evinde bakan kisilere devlet, 'evde bakim parasi' adi altinda 673 lira maas ödüyor. Evde bakim parasi, engelli kisilerin kendisine degil, bakimini üstlenen akrabasi veya vâsisi gibi üçüncü kisilere ödeniyor. Bu maas her alti ayda bir zamlaniyor. Büyük bölümünü bayanlarin olusturdugu bu kisiler, yeni dönemde sigortaya da kavusacak. Böylece bakima muhtaç engelli çocuguna ya da hasta yakinina bakan bu kisiler, emekli olma imkânini da elde etmis olacaklar.
Evde bakim kapsaminda yaklasik 450 bin kisiye maas ödeniyor. Ancak bu kisiler sosyal güvenceden yoksun. Düzenli gelirleri oldugu halde sosyal güvenlik siteminin içerisinde degiller. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, bu kisilerin sosyal güvence kapsamina alinarak sigortalarinin ödenmesi için bir çalisma yapti. Çalisma Bakanligi da 450 bin kisinin sigortali olmasina, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim gelirlerini artiracagi için olumlu bakti. Bu kisilerin düsük prim üzerinden sigortali olabilmeleri için de 15 günlük prim yatirip bu primin 30 gün sayilmasi benimsendi. Bu kisilerin hepsi devletten düzenli maas aldiklari için sigorta kayitlarinin yapilmasi da kolaylikla mümkün. Düzenlemenin devreye girmesi halinde sosyal güvenlik sistemine prim ödeyen kisi sayisi bir anda 450 bin artacak.
Ancak evde bakim yapan kisilerin sigorta primlerinin kim tarafindan ödenecegi, belirsizligini koruyor. Sigorta primlerinin kendilerine ödenen maastan mi kesilecegi yoksa devlet tarafindan mi ödenecegi henüz karara baglanmadi. Primlerin maaslardan kesilmesi durumunda engelli yakinina bakan kisinin eline geçen miktar azalacak. Bu durumun tepki çekecegi belirtiliyor. Ancak sigorta primlerinin devlet tarafindan ödenmesi halinde ise 450 bin kisinin priminin önemli bir kaynak gerektirecegi belirtiliyor.
Ev islerinde çalisanlar da sigortali olsun
Bakanlar Kurulu toplantisinda, engelli çocugu ya da yakinina evinde bakanlarin yani sira günlükçü olarak ev temizligine giden, çocuk ya da yasliya bakan kadinlarin da sigorta kapsamina alinmasi üzerinde duruldu. Çalisma Bakanligi, bu kisilerin kayit altina alinmasi için esnek çalisma modelini önerdi. Buna göre ev temizliginde veya çocuk- yasli bakiminda çalisan kadinlar, esnek çalisma sistemiyle saat ücreti üzerinden sigortali olacaklar. Çalima Bakanligi, kayit disi istihdamin kayit içine alinmasini saglayacagi ve prim gelir getirecegi için bu yönde düzenleme yapilmasini istiyor. Ancak pratikte kimin çocuk bakiciligi yaptigini ya da kimin ev temizligine gittigini tespit etmek güç. Bu nedenle bu kisilerin evde bakim hizmeti yapanlar gibi tek kalemde kayit altina alinmalari mümkün degil. Ancak sosyal güvenligin önemi anlatilarak ikna yoluyla sigortali olmalari saglanabilecek.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284