Esnaf Ve Sanatkarlarımıza Sıfır Faizli Kredi Desteği

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanı Bayram Uysal, KOSGEB sıfır faizli kredi desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Esnaf Ve Sanatkarlarımıza Sıfır Faizli Kredi Desteği

Uysal yaptığı açıklamada, “ KOBİ'lerin geçen yılki bu kredi faiz destek programına yoğun başvuruda bulunduklarını, 249 bin işletmenin bu destekten yararlanabilmek için başvuruda bulunduğunu ancak bütçe imkânları dâhilinde sadece 15 bini için destek kararı çıktığını belirterek, Destekten yararlanamayan çok sayıda işletme mevcuttu. Bu nedenle Esnaf ve Sanatkâr temsilcilerimizin gayretleriyle Başbakanımızın da talimatıyla 2017 yılında bu desteğin devam ettirmesine karar verilmiştir. Bu yıl, 2,5 milyar lira bütçeyle kredi faiz desteği uygulaması yeniden başlatıyor. Mikro işletmelere öncelik vererek KOBİ’lere üst sınırı 50 bin lira olacak şekilde faizsiz kredi verilecek. Daha doğrusu, kredinin faizini işletmelerimiz yerine KOSGEB karşılayacak. Bunun neticesinde, KOBİ’lerimize 10 milyar liranın üzerinde faizsiz kredi hacmi oluşturulmuş olacak. Bu da Türkiye ekonomisine çok ciddi bir ivme ve canlılık kazandıracaktır." dedi.

12 AY ÖDEMESİZ KREDİ
Bayram Uysal, 50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağını bildirdi. "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ’lerimize verilecek.

KİMLER YARARLANABİLECEK?
Kredinin kefaletiyle ilgili de KOBİ’lere destek verileceğini belirten Uysal, "Bankalarla yapılacak protokole Kredi Garanti Fonu AŞ ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği de taraf olacak. Protokol yapılan bankalar, teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapacaklar. Bir önceki programa başvuran ama destekten yararlanamayan yaklaşık 230 bin KOBİ’mizden gerekli şartları taşıyanlar bu destekten faydalanabilecek. Altını çizerek ifade ediyorum bu KOBİ’lerimizin tekrar başvuru yapmalarına gerek yok. Onların önceki başvuruları geçerli sayılacak. Ayrıca daha önce başvuru yapamayan özellikle mikro işletmelerimiz yeni başvuru yapabilecek. Başvuru yapan tüm işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkmayanları, çalışan sayısı ve Net Satış Hâsılatı daha az olandan başlayarak sıralanacak. Mikro işletmeler, yani yıllık net satış hâsılatı 1 milyon liranın altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısı olan işletmeler destekten öncelikli olarak yararlanacaklar" dedi.

KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Uysal, 14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkârlara kullandırılan 30 bin liralık faizsiz krediden yararlanan esnaf ve sanatkârların bu programdan yararlanamayacağını belirtti.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Uysal, Kredi uygulaması başvurularının başladığını ve esnaf ve sanatkârlarımızın 20 Şubat'a kadar "sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr" internet adresinden başvuruda bulunabileceklerini belirtti.

HANGİ BANKALARLA ANLAŞMA YAPILDI?
KOBİ'lerden başvuru öncesinde KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma şartı aramadıklarına işaret eden Özlü, "Desteğe hak kazanan KOBİ’lerin, kredi kullanımından önce KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Bilgi Beyannamelerini oluşturmaları gerekecektir. İnşallah 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelerimiz belli olmaya başlayacak. Hak kazanan işletmelerimize KOSGEB tarafından SMS ve bilgilendirme e-postası gönderilecek. Bu aşamadan sonra belirlenen işletmeler bankalara başvurarak kredi işlemlerini başlatabileceklerdir. Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası ile protokol yapılmıştır" açıklamalarında bulundu.
 

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2017, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284