Evini Satana Vergi Takibi

Gazete ve internet ilanlarindan veri tabani olusturan Maliye, mahalle mahalle sokak sokak emsal fiyat elde edecek.

Evini Satana Vergi Takibi
Vatandas sattigi veya kiraladigi evin fiyatini beyan ettiginde bu emsal fiyatla karsilastirilacak. Yüzde 20’den fazla fark varsa islem incelemeye alinip ceza kesilecek.
MALIYE Bakani Mehmet Simsek Türkiye’deki emlak satis ve kiralamalarini yakin takip altina aldiklarini açikladi. Bütün gazete ve internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satis fiyatlarini toparladiklarini ve onlari bir veri tabanina dönüstürdüklerini belirten Maliye Bakani, “Emlakçilarin bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralik veya satilik ilanlari var. Simdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanligi’nda veri tabanina dönüstürüyoruz” diye konustu.
Yüzde 20 farka müsamaha
Elde ettikleri verileri vatandasin beyani ile karsilastiracaklarini söyleyen Simsek, “Elimizdeki veri ile beyan arasindaki yüzde 20 farka müsamaha gösterecegiz, Ama ondan sonra büyük bir farklilik varsa incelemeye alacagiz. Incelemeye aldiktan sonra sonuçlari çok agirdir. Mesela biz 300 bin lüks araba satisini incelemeye aldik, su anda bitmek üzere. Yani sunun bilinmesi lazim, vergi kaçirmak çok ciddi bir risk almak demektir” dedi.
Kaçak nasil bulunacak
Gazete ve internetten ilan, emlakta satis ve kiralamada yogun olarak kullanilan bir yöntem. Maliye gazete ve internet sitelelerini tarayarak Türkiye’nin emlak satis ve kira atlasini çikaracak. Böylece il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle hatta sokak sokak bir emsal fiyat datasi olusacak. Bir vatandas evini sattiginda elde ettigi geliri Maliye’ye beyan etmek zorunda. Örnegin herhangi bir ilçede vatandas evini 100 bin liraya sattigini beyan etmis olsun. Maliye bu beyani kendi veri tabanindaki emsal fiyat ile karsilastiracak. Eger gazete ve internet ilanlarinda benzer bir ev ortalama 80 bin ile 120 bin lira arasinda satilmissa herhangi bir problem yok. Çünkü Maliye’nin yüzde 20’ye kadar töleransi var. Ancak sözkonusu emsal fiyat 150 bin liraysa Maliye kendisine 100 bin lira olarak bildirilen bu satisi incelemeye alacak. Muhtemelen evin yeni sahibinin beyani alinacak ya da satisa konu olan taraflarin hesaplari incelenecek. Suistimal durumunda isleme ceza uygulanacak. Kira beyanlarinda da ayni yöntem izlenecek.
‘Bakanlar beni dinlemiyor’
BAKAN Mehmet Simsek, “2013 yili bütçesi ve tedbirler üzerinde çalisiyoruz. Türkiye’nin basarisi bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizligine izin veremeyiz” dedi. Yilbasindan bu yana bütün bakanliklari yaziyla uyardigini ve “bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacagini” söyledigini anlatan Simsek, fakat birçok bakanligin kendisini dinlemedigini de kaydetti. Simsek, “Hâlâ bazi bakanliklarin bizimle görüsülmeden, tartisilmadan, kaynagi ortaya koymadan harcamayi genisletme söylemlerini duyuyoruz. Bütçe disiplininin korunmasina yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tuttura -mayacagiz” diye konustu.
Yeni vergi kanunu hazir
MALIYE Bakani Mehmet Simsek Gelir Vergisi Kanun Taslagi’nin hazirlandigini, taslagin bugünkü Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantisinda sunulacagini da belirtti. Bakan Simsek, “Genel çerçeve su, vergi tabanini genisletecegiz, beyanname veren mükellef sayisini artiracagiz. Muafiyet ve istisnalara iliskin çok ciddi bir çalismamiz söz konusu. Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarini birlestiriyoruz. 250 maddelik bir kanunu yaklasik 100 maddenin altina indiriyoruz” dedi. Bakan Simsek, düzenleme ile yeni vergi getirilmeyecegini, vergi oranlariyla oynanmayacagini da vurguladi.
Simsek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacagina isaret ederek, bunda memur maas zamlari, ulastirma yatirimlari, saglik, sosyal güvenlik, özellestirme gelirlerinin azligi ve BOTAS’in maliyetin altinda dogalgaz satmasinin önemli payi oldugunu vurguladi. Simsek, “2013 yili bütçesi üzerinde çalisiyoruz, tedbirler üzerinde çalisiyoruz. Türkiye’nin basarisi bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizligine izin veremeyiz” dedi. Bu sene Türkiye’nin büyümesinin ihracat agirli olarak gerçeklestigini, iç talebin ise durma noktasinda bulundugunu anlatan Mehmet Simsek, ihracat kanaliyla büyümenin vergi gelirini artirmadigini, aksine düsürdügünü söyledi.
60 yatirimci terör yüzünden bekliyor
SIMSEK, terör örgütünün sadece güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef almadigini, yatirimlari da hedef aldigini söyledi. Simsek, yeni tesvik sistemiyle sadece Batman’da 60 yatirimcinin sirada bekledigini ifade ederek, “Aslinda terör olaylari olmasaydi Batidan veya dünyadan birçok firma, Dogu ve Güneydogu illerinde yatirim yapmak için yarisa girerdi. Su anda da bir yaris var, ama terör olmasaydi çok daha ciddi olurdu” dedi.
Kaynak: HÜRRIYET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284