Gelirini Az Beyan Eden Yandi

Vergide reform niteliginde degisiklikler geliyor. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi tek metinde birlesiyor. Lüks yasayip düsük vergi ödeyenler çapraz kontrolle yakalanacak.

Gelirini Az Beyan Eden Yandi
Emlak ve konutlarin 5 yila kadar satisinda kademeli istisna uygulanacak.
Maliye Bakani Mehmet Simsek, uzun süredir üzerinde çalisilan Gelir Vergisi Kanunu Taslagi'ni tamamladiklarini, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bugünkü toplantisinda taslagi görüseceklerini bildirdi.
Asgari ücretliye indirim yok
Taslak düzenlemeyle yeni vergi getirmeyeceklerini belirten Bakan Simsek, vergi oranlariyla da oynamayacaklari sözünü verdi. Böylece, daha önce gündeme gelen Gelir Vergisi alt diliminin yüzde 15'ten yüzde 10'a çekilmesine yönelik çalismalar rafa kalkmis oldu.
Taslakta, emlak ve konutlarin 5 yila kadar satisinda kademeli istisna uygulanacak. Buna göre, edindigi gayrimenkulü bir yil içinde satanlar, elde edilen rant gelirinin yüzde 20'sini düsecek, geri kalan yüzde 80'i için beyanda bulunup, gelir vergisi ödeyecek.
Gayrimenkulünü 2'nci yilda satanlar, deger artis kazancinin yüzde 40'ini düsüp, yüzde 60'inin vergisini verecek. Kentsel rantlarda vergiden düsülecek tutar, 3'üncü yilda yüzde 60, 4'üncü yilda yüzde 80 ve 5'inci yilda yüzde 100 olacak. Taslaga göre lüks yasayan, tatilini yurtdisinda geçiren, ev, otomobil alan, kredi karti harcamasi yüksek olanlarin düsük gelir beyan edip vergi kaçirmalari çapraz kontrollerle engellenecek.
Gelirini az beyan eden mükellefler bilgisayar sistemiyle tespit edilip ya ceza uygulanacak ya da beyanini artirmak zorunda kalacak. Bakan Simsek, satilik ve kiralik gayrimenkul ve araç ilanlarini yakindan takip ettiklerini, 300 bin lüks otonun satisini incelediklerini de bildirdi.
100 maddeye düsüyor
Taslak, Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunlarinin tek birmetinde birlestirilmesini de öngörüyor. Bilgi veren kaynaklar bunun, her iki kanunda da birbirlerine çokmiktarda atifin yer almasini gösterdiler. Bakan Simsek, toplamda 250madde olan iki yasayi 100 maddede birlestireceklerini söyledi. Simsek, muafiyet ve istisnalari yeniden düzenleyip çok kazanan futbolcular dahil herkesin kazanci oraninda vergilendirilmesini hedeflediklerini söyledi. Taslakla, vergi mükellefi sayisinda da büyük artislar hedefleniyor.
BAKANLARA BÜTÇEYI ÇOK ASTINIZ UYARISI
Bu yil bütçe hedeflerini tutturamayacaklarini açikklayan Maliye Bakani Simsek, kaynaksiz harcama yapan bakanlardan sikayetçi oldu. Maliye Bakani Mehmet Simsek, bu yil bütçe hedeflerini tutturamayacaklarini söyledi. "Beni dinlemiyorlar" diyerek bazi bakanliklardan sikayetçi olan Simsek, "Kaynagini bulmadan harcamalarini genisletenler var" dedi. Simsek, bütçedeki sorunun, memur maas zamlari, ulastirma yatirimlari, özellestirme gelirlerinin azligi ve BOTAS'in maliyetin altinda dogalgaz satmasindan kaynaklandigini söyledi. Simsek, yeni gelir vergisi kanun taslaginin da hazir oldugunu açikladi.
Kaynak: Bugün

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2020, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284