Ihracat Rekortmenleri Ödüllendirildi

2011 yilinda tüm Türkiye’nin en fazla ihracat yapan firmalari siralamasinda 402. sirada yer alan Ani Bisküvi A.S. ödüllendirildi.

Ihracat Rekortmenleri Ödüllendirildi
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri tarafinca düzenlenen ödül törenine, Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloglu ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mehmet Büyükeksi katildi.
Çok sayida ihracatçinin katildigi törende, AKIB’e bagli 8 ihracatçi birliginde rekor kiran ve ilk 5’e giren ihracatçilara ödülleri verildi.
AKIB Toplanti Salonu’nda yapilan törende konusan Çaglayan, ekonominin asil sahipleri olarak nitelendirdigi Türk ihracatçisinin, ihracatin 4’te birini yaptigi Kuzey Afrika ve Ortadogu’daki sikintilara ragmen, 2011’de Türkiye’yi dünyanin 22. büyük ihracatçisi yaparak, böylesi bir kriz ortaminda Cumhuriyet tarihine ihracat rekoru yazdirdigini ifade ederek, 50 bin ihracatçiya tesekkür etti. “Bir cent dahi ihracat yapmis olanin basimizin üzerinde yeri var” diyen Çaglayan, yapilan ihracatlarin ne anlama geldiginin 2011 son çeyregi itibariyle daha iyi anlasildigini kaydetti.
AB’nin küçüldügü, ABD’nin yüzde 2 büyüdügü 2012’nin ilk çeyreginde Türkiye’nin ihracat atesiyle yüzde 3.2 büyüdügünü vurgulayan Çaglayan, Ekonomi Bakanligi olarak arz yönlü dinamiklere baktiklarina isaret ederek, sunlari söyledi:
“Tesvik sistemindeki anlayisimizi degistirdik, yüksek katma deger yapacagiz dedik. Artik biz hamallik yapmayacagiz. Mevcut tren bizi buraya kadar getirdi. Simdi yeni bir anlayisa girmemiz lazim. Artik yabanci yatirimciya Mevlana gibi 'Ne olursan ol yine de gel' demiyoruz. Artik 'Yüksek katma degeri yaratacaksan gel' diyoruz. Ihracatimizin kilosu 2011’de 1.46 dolara geldi. Bizim rakipler Almanya 4 dolarin üzerinde kilo ihracati, Japonya ve Kore’de 3 dolarin üzerinde. Geçen yilki 90 milyon ton ihracati 300 milyon tona mi çikaracagiz yoksa fiyati 1.46’dan 2.5 dolarlar mertebesine mi tasiyacagiz? Biz ihracat birim fiyatimizi artirmak zorundayiz. Bunu Ar-Ge, inovasyonla, teknolojiyle, üretim biçimimizi, pazarlama sartlarimizi degistirerek yapacagiz.”
TIM Baskani Mehmet Büyükeksi ise, 2023 hedefleri dogrultusunda Mersin'i Ortadogu'nun çikis kapisi olarak gördüklerini söyledi.
Ödül töreninde konusan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloglu, 2023 hedeflerinin yakalanmasi için en büyük isin ihracatçilara düstügünü, kamu kurumu temsilcileri olarak kendilerinin de is adamlarinin sikintilarini giderebilmek için çaba göstereceklerini vurguladi.
IHRACATÇILARA ÖDÜL
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri, kendi alanlarinda en fazla ihracat yapan ilk 5 firmaya ödül verdi. AKIB tarafindan belirlenen rekortmen firmalar sunlar: 
Demir ve Demir Disi Metaller: Iskenderun Demir Çelik, Tosyali Dis Ticaret, Yüksel Dis Ticaret, Temsa, HES Hacilar Elektrik.
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: Türkiye Petrol Rafinerileri, Sisecam, Sasa Polyester A.S, Petlas Lastik, Çimsa.
Agaç Mamülleri ve Orman Ürünleri: Boydak Dis Ticaret, Kilim Mobilya, Oyka Kagit Ambalaj, Gizir Ahsap, Arkopa Ahsap.
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller: Ternaeben Gida, Akyem Adana, Kaytas Kayseri Tavukçuluk, Pilyem Gida, Akova Süt ve Gida.
Hububat Bakliyat ve Yagli Tohumlar: Marsa Yag Sanayi, Özmaya Sanayi, Ani Bisküvi Gida, Arbel Bakliyat, Simsek Bisküvi ve Gida.
Yas Meyve-Sebze: Tekasya Tarim, Akas Tarim, Teksin Tarim, Menas Mersin Zirai Ürünler, Polat Sebze Meyve.
Tekstil ve Hammadeleri: Boyteks Tekstil, Kipas Pazarlama, Sasa Polyester, Filpa Ambalaj, Imisk.
Hazir Giyim ve Konfeksiyon: Kipas, Aytek, Ugur Tekstil, Ordema Tekstil, Jeoteks.
AKIB ayrica is yasami ve gazetecilik alanindan MTSO Baskani Serafettin Asut’u, ihracatçi Tarik Bozbey’i, gazeteciler Vahap Munyar, Ersin Ramoglu, Ali Ekber Yildirim, Mehmet Ulug Türkkan ve Abdurahman Yildirim’i ödüle deger buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284