Iki Yerden Ücret Alana Yakin Takip

Maliye, Gelir Vergisi`nde tahsilati artirmanin hesabini yapiyor. Bakanlik kayit disi ile mücadele kapsaminda iki ve daha fazla yerden ücret alanlari incelemeye aldi.

Iki Yerden Ücret Alana Yakin Takip
Ayrica özel sektörde çalisanlarin neredeyse yüzde 50'ye yakininin asgari ücret üzerinden gösterilmesi de Maliye'nin yakin takibine girdi.Gelir Vergisi Kanunu'nun yeniden yazimina iliskin çalismalar devam ederken, Maliye tahsilati artirmanin hesabini yapiyor. Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) maaslarin asgari ücret üzerinden gösterilmesinin yani sira ikinci maasa yönelik kapsamli inceleme baslatiyor. Ücretli kesimden beyanname sinirinin üzerine çikan ikinci gelirin vergisi talep edilecek. Çok sayida meslek grubunda çalisanlarin iki farkli yerden ücret aldigina dikkat çeken Maliye kaynaklari, beyanname verilip verilmediginin kontrol edilecegini bildirdi. 2011 yilinda baska bir isverenden elde ettigi brüt gelir 23 bin liranin üzerine çikanlarin beyanname vermesi gerekiyor. Beyanname vermesi gerektigi halde Maliye'ye ugramayan ücretli kesimden tespit edilmesi halinde hem elde ettigi gelirin vergisi istenecek hem de beyanname vermedigi için cezai yaptirim uygulanacak. Idarenin veri ambarinda finans ve PTT gibi farkli kurumlardan edinilen bilgilerin yer aldigina dikkat çeken üst düzey bir bakanlik yetkilisi, "Çok sayida kisi birden fazla isverenden ücret aliyor. Ancak bunlar herhangi bir sekilde elde ettigi gelirin vergisini ödemeye yanasmiyor. Iki hatta üç yerden ücret elde edenlere iliskin bilgiler veri ambarinda yer aliyor. Beyanname vermemekte israr edenlerin kapisini çalacagiz." dedi.
Birden fazla isverenden ücret alan ve birden sonraki isverenden aldiklari ücretlerin toplami Gelir Vergisi Kanunu'nda yazili tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutari (2011 yili için bu tutar 23.000 TL) asmayan mükelleflerin, tamami kesinti yoluyla vergilendirilmis ücretleri yillik beyanname ile beyan edilmeyecek. Ancak, birden sonraki isverenden alinan ücretlerin toplami 23 bin lirayi asmasi durumunda, ücretlerin tamami (ilk isverenden alinan ücret de dâhil olmak üzere) yillik beyannameye dâhil edilecek. Birden fazla isverenden ücret alinmasi halinde, birinci isverenden alinan ücretin hangisi olacagi ücretli tarafindan serbestçe belirlenecek. Gelir Vergisi Kanunu'na göre gelir, bir gerçek kisinin bir takvim yili içerisinde elde ettigi kazanç ve iratlarinin safi tutari. Memurlar dahil olmak üzere, kamu ve özel sektör ayrimi yapilmaksizin çalisanlarin tamaminin gelirleri Gelir Vergisi'ne tabi. Gelir Vergisi Kanunu uyarinca ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde artan oranli vergi tarifesi uygulaniyor. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, 10 bin liraya kadar yüzde 15, 25 bin liranin 10 bin lirasi için bin 500 lira, fazlasi için yüzde 20, 88 bin liranin 25 bin lirasi için 4 bin 500 lira, fazlasi için yüzde 27, 88 bin liradan fazlasinin 88 bin lirasi için 21 bin 510 lira, fazlasi için yüzde 35 vergi aliniyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284