Is Yerlerinde Hekim Zorunlulugu Erteleniyor

Hükümet tarafindan meclise gönderilen torba kanun ile 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu`nun (ISG) sadece 6. ve 8. maddelerinin yürürlülük tarihlerinde erteleme oldu. Buna göre, is yerlerinin hekim ve is güvenligi uzmani bulundurma zorunlulugu, is yerlerinin tehlike siniflarina göre, bazilari için 1 Temmuz 2016`a bazi is yerleri için ise 1 Temmuz 2014 tarihlerine ertelendi. Kanunun risk degerlendirmesi, acil durum planlari, is kazasi ve meslek hastaliklarinin kayit ile bildirimleri gibi maddelerinde bir degisiklik söz konusu degil.

Is Yerlerinde Hekim Zorunlulugu Erteleniyor

30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüge giren 6331 Sayili ISG kanunu, is yerlerine is sagligi ve güvenligi konusunda önemli degisiklik öngörürken, is yerleri de bu yasaya uyum için 1 yildir gerekli düzenlemeler için çalisti. Fakat kanunun 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren yürürlüge girecek olan bazi maddelerin uygulanmasindaki sikintilari göze alan hükümet, bu maddelerin yürürlülük tarihinde degisiklige gitti. Meclis'e gönderilen torba yasaya eklenen madde ile Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun yalniz siniflarina göre ayrilan is yerlerinde is yeri hekimi ve is güvenligi uzmani bulundurulmasina dair madde erteleme oldu. Buna göre, kamu kurumlari ile 50'den az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan is yerleri için 01.07.2016 tarihine, 50'den az çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli sinifta yer alan is yerleri için 01.07.2014 tarihine erteleniyor.
IS YERLERININ DEVAM EDEN YÜKÜMLÜLÜKLERI
Ancak isverenin Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu kapsaminda is yerinde uygulamakla yükümlü oldugu asagida belirtilen diger yükümlülüklerin ötelenmesi söz konusu degil. Devam eden yükümlülükler söyle:
"Kanunun 10'uncu maddesiyle hükme baglanan, is yerlerinde risk degerlendirmesi çalismasi yapilmasi,
Kanunun 11'inci maddesiyle hükme baglanan, acil durum planlari, yanginla müdcadele ve ilk yardim çalismalarinin yapilmasi,
Kanunun 12'nci maddesi ile hükme baglanan tahliye planinin yapilmasi,
Kanunun 14'üncü maddesi ile hükme baglanan is kazasi ve meslek hastaliklarinin kayit ve bildiriminin yapilmasi,
Kanunun 15'inci maddesi ile hükme baglanan saglik gözetiminin gerçeklestirilmesi,
Kanunun 16'inci maddesi ile hükme baglanan çalisanlarin bilgilendirilmesi, kanunun 17'inci maddesi ile hükme baglanan çalisanlarin egitimi,
Kanunun 18'inci maddesi ile hükme baglanan çalisanlarin görüslerinin alinmasi ve katilimlarinin saglanmasi,
Kanunun 20'nci maddesi ile hükme baglanan çalisan temsilcilerinin belirlenmesi."
Isveren, is yerinde yukaridaki önlemlerin alinmasini, yönetmelikler çerçevesinde bazilarini kendisi saglayabilecegi gibi disaridan profesyonel yardim alarak da bu hükümleri gerçeklestirebiliyor.
(CIHAN)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284