Isimsiz Mesaj Atan Yandi

Kimden geldigi belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1.000–10 bin lira arasinda degisen idari para cezalari verilecek.

 Isimsiz Mesaj Atan Yandi

Ticari elektronik iletiler, alicilara ancak önceden onaylari alinmak kaydiyla gönderilebilecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun Tasarisi'ni kabul etti.
Tasari, elektronik araçlarla yapilan sözlesmeler ile elektronik ticarete iliskin bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazi yükümlülükler getiriyor. Elektronik hizmet alicisinin, satin alacagi mal ya da hizmeti taniyabilmesi ve onu yaniltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tasari, istenmeyen elektronik postalara iliskin de önemli düzenlemeler içeriyor.
Tasariya göre, hizmet saglayicilari, elektronik iletisim araçlariyla sözlesmenin yapilmasindan önce, alicilarin kolayca ulasabilecegi sekilde ve güncel olarak tanitici bilgileri sunacak.
Hizmet saglayici, varsa mensubu oldugu meslek odasi ile meslekle ilgili davranis kurallarini ve bunlara elektronik olarak ne sekilde ulasilabilecegini belirtecek.
Alicinin, siparisini elektronik iletisim araçlariyla vermesi halinde; hizmet saglayici, siparisin onaylanmasi asamasinda ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dâhil, sözlesmenin sartlarinin alici tarafindan açikça görülmesini saglayacak. Hizmet saglayici, alicinin siparisini aldigini elektronik iletisim araçlariyla teyit edecek.
Ticari iletisimin ve bu iletisimin adina yapildigi gerçek ya da tüzel kisinin açikça belirlenebilir olmasini saglayan bilgiler sunulacak.
Promosyonlar Anlasilir Olacak
Indirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçli yarisma veya oyunlarin nitelikleri açikça belirtilecek, bunlara katilimin ve bunlardan faydalanmanin sartlarina kolayca ulasilabilecek, açik ve süpheye yer birakmayacak sekilde anlasilir olacak.
Ticari elektronik iletiler, alicilara ancak önceden onaylari alinmak kaydiyla gönderilebilecek. Bu onay, yazili olarak veya her türlü elektronik iletisim araçlariyla alinabilecek.
Alicinin kendisiyle iletisime geçilmesi amaciyla iletisim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere iliskin degisiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrica onay alinmayacak. Esnaf ve tacirlere önceden onay alinmaksizin ticari elektronik iletiler gönderilebilecek.
Ticari elektronik iletinin içeriginin, alicidan alinan onaya uygun olmasi gerekecek. Iletide, göndericinin taninmasini saglayan bilgiler ile telefon, faks, kisa mesaj numarasi ve elektronik posta adresi yer alacak. Iletide, iletinin konusu, amaci ve baskasi adina yapilmasi halinde kimin adina yapildigina iliskin bilgilere de yer verilecek.
Elektronik Iletiyi Reddetme Hakki
Alicilar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayi reddedebilecek.
Hizmet saglayici, ret bildiriminin elektronik iletisim araçlariyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini saglayacak ve gönderdigi iletide buna iliskin gerekli bilgileri sunacak. Ret talebin ulasmasinin ardindan hizmet saglayici, 3 is günü içinde aliciya elektronik ileti göndermeyi durduracak.
Araci hizmet saglayicilar, mesajlarin içerigini kontrol etmek ve hukuka aykiri bir faaliyetin söz konusu olup olmadigini arastirmakla yükümlü olmayacak.
Hizmet saglayici ve araci hizmet saglayici, elde ettigi kisisel verilerin saklanmasindan ve güvenliginden sorumlu olacak. Kisisel verileri, ilgili kisinin onayi olmaksizin üçüncü kisilere iletemeyecek ve baska amaçlarla kullanamayacak.
Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da sartlari uygulamayanlar hakkinda, 1000 ile 15 bin lira arasinda degisen idari para cezalari uygulanacak.
Ticari elektronik iletilerin bir defada birden fazla kimseye, onaylari alinmadan alicilara gönderilmesi halinde para cezasi 10 katina kadar arttirilacak.
Abone ve kullanicilarla, önceden izinleri alinmaksizin otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kisa mesaj gibi elektronik haberlesme vasitalarinin kullanilmasi suretiyle dogrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek disi haberlesme yapilamayacak.
Agir Cezalar Geliyor
Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da sartlari uygulamayanlar, 1.000 ile 50 bin lira arasinda degisen idari para cezalarina çarptirilacak.
Alicilarin kolayca ulasabilecegi sekilde tanitici bilgileri sunmayan ve siparisin onaylanmasi asamasinda ödenecek toplam bedel de dâhil, sözlesme sartlarinin alici tarafindan açikça görülmesini saglamayan hizmet saglayici ve araci hizmet saglayicilara 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezasi verilecek. Elektronik iletileri alicilara onaylari alinmadan gönderen ile gönderdigi elektronik iletinin içerigi alicidan alinan onaya aykiri olan hizmet saglayiciyi da ayni ceza uygulanacak.
Alicinin siparisini aldigini elektronik iletisim araçlariyla teyit etmeyen ve aliciya, siparis verilmeden önce veri giris hatalarini belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili teknik araçlari sunmayan hizmet saglayiciya 1000 lira ile 10 bin lira arasinda idari para cezasi verilecek. Iletide, göndericinin taninmasini saglayan bilgiler ile telefon, faks, kisa mesaj numarasi ve elektronik posta adresine yer vermeyen ile iletinin konusu, amaci ve baskasi adina yapilmasi halinde kimin adina yapildigina iliskin bilgilere yer vermeyen hizmet saglayicilara da ayni cezaya çarptirilacak.
Indirim ve hediye gibi promosyon amaçli yarisma veya oyunlarin niteliklerini açikça belirtmeyen, ret bildiriminin elektronik iletisim araçlariyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini saglamayan, gönderdigi iletide buna iliskin gerekli bilgileri sunmayan ile talebin aliciya ulasmasinin ardindan 3 is günü içinde elektronik ileti göndermeyi durdurmayan hizmet saglayiciya 2 bin lira ile 15 bin lira arasinda idari para cezasi verilecek.
Izinsiz Cinsel Mesaj Gönderilemeyecek
Bakanlikça görevlendirilen denetim elemanlarina istenilen bilgi, belge ve defter ile elektronik kayitlari vermeyenlere de 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezasi uygulanacak.
Ticari elektronik iletileri alicilara önceden onaylarini almadan birden fazla gönderen hizmet saglayicilara ise 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezalari verilecek.
Isletmeciler; kendi sunduklari hizmetlere iliskin olarak abone ve kullanicilarla, önceden izinleri alinmaksizin otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kisa mesaj gibi elektronik haberlesme vasitalarinin kullanilmasi suretiyle dogrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek disi haberlesme yapamayacak. Isletmeler, siyasi propaganda faaliyetinde de bulunamayacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284