Ithal Etin Vergisi Artirildi

Ithal ete uygulanan vergi oranlari artirildi. Resmi Gazete`de yayimlanan karar bugünden itibaren geçerli. Sektör temsilcileri alinan kararin et fiyatlarini artiracagi görüsünde. Kasaplarda 24 TL`ye satilan kiymanin kilosunun iki hafta içinde 30 TL`ye çikacagi iddia ediliyor. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker ise vergi artisinin tüketiciye olumsuz yansimayacagini söyledi

Ithal Etin Vergisi Artirildi

Resmi Gazete'nin bugün sayisinda yer alan 'Ithalat Rejimi Kararina Ek Karara' göre kasaplik canli hayvandaki ithalatta gümrük vergisi yüzde 30'dan yüzde 40'a, ette ise yüzde 70'den yüzde 100'e çikarildi.

24 Eylül'deki Bakanlar Kurulu toplantisinda alinan bu karar bugünden itibaren geçerli olacak.
4 KEZ ARTTI
Et ithalatinin baslangicinda Nisan 2010'da yüzde 30 ile baslayan gümrük vergisi, devaminda 19 Mart 2011'deki artisla yüzde 45, 13 Mayis'ta ise yüzde 60'a çikarildi. Resmi Gazete'de geçen yil temmuz ayinda yayinlanan son ithalat rejimi düzenlemesi ile de yüzde 75'e çikarilmisti.
ET FIYATLARI ARTACAK
Ulusal Kirmizi Et Konseyi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Yücesan, ithal ette alinan verginin artirilmasinin çesitli kesimlere farkli etkilerinin olacagini söyledi. Buna göre yerli üretici süreçten olumlu etkilenecek. Ahmet Yücesan bu durumu "Yüzümüzü Anadolu’ya çevirecegiz. Üretici, mali para ettigi için, daha fazla üretmeye yönelecek.” sözleri ile ifade etti. Ithalat yapan kesimin yüksek vergiler nedeni ile dis piyasaya yönelmek istemeyecegini söyleyen Yücesan iç piyasanin daha cazip hale gelecegini söyledi.
Artan vergilerin tüketiciyi de etkileyecegini söyleyen Yücesan “Iç piyasada tedarik edilecegi kadar tedarik edilmeye çalisilacak. Ancak yetmedigi taktirde ithalata yönelinecek. Bu durumda daha pahali et iç piyasaya girecek. Dolayisi ile tüketici de daha pahali et yiyecek” dedi.
Yücesan, kurban bayrami nedeni ete olan talebin bir ay kadar artamayacagini da sözlerine ekledi.
30 LIRAYA ÇIKACAK
Etçi Et Yönetim Kurulu Baskani Emin Arslan da, et ithalatinda verginin artirilmasi ile birlikte iç tüketimde fiyatlarin artacagi beklentisi içinde. Arslan'in hesaplamalarina göre ortalama 24 liraya satilan kiyma 30 liraya, kusbasi et ise 27 liradan 34 liraya çikacak. Arslan yeni fiyatlarin 15 içinde olusmasini bekledigini söyledi.
Türkiye'de et piyasasini olusturan temel unsurun ithalatta vergi oranlari oldugunu söyleyen Arslan sunlari söyledi:
"Bu son karar, ellerinde 600 bin büyükbas hayvani bulunan 15-20 firmayi sevindirecektir. Ellerindeki ürün asgari yüzde 12 degerlendi. Firma olarak bizde de bin 200 büyükbas hayvan var fakat biz fiyatlarin artmasini istemiyoruz. Insanlarin alim gücünün giderek düstügü bir ortamda fonlarin artmasi ile ete olan talep daha da azalacaktir. Et piyasasinin yasadigi istikrarsizligin en açik göstergelerinden biri 22 aylik süreçte fonlarla (ithalatta alinan vergi) sürekli oynanmasidir."
FIYATLAR ARTACAK
Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskani Fazli Yalçindag ithal ette vergi artisinin piyasayi bozacagini, tüketici açisindan fiyatlari artiracagi görüsünde. 'Türkiye hayvancilikta tam bir kisirdöngü yasiyor' diyen Yalçindag “Biz hayvancilik konusunda esasli tedbirler alip buna uygun planlama yapmadigimiz sürece bu durum böyle devam eder. Ette iki yil önceki alevli günlere geri döndük. Et fiyatlari düsürsün diye ithalata izin verildi, daha sonra kademe kademe vergiler arttirildi. Ancak gelinen asamada piyasada düzelen bir sey yok. Bu durum kasaptaki fiyati mutlaka etkiyecek. Kasaptaki etin kilosuna gelecek 1 liralik zam, canli hayvan satisinda yüzde yüz artis yönünde etkileyecektir. Türkiye’de et fiyatlari zaten çok yüksek. Bu karar ile birlikte fiyati daha da artacak. Böyle bir karari neye dayanarak aldilar anlamak güç” seklinde konustu. Arslan, bu durumun tavuk eti fiyatini da artiracagini ifade etti.
BAKAN EKER: OLUMSUZ YANSIMAZ
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker, et ithalatinda gümrük vergisindeki artisin tüketiciye olumsuz yansimayacagini söyledi.  
Türkiye'nin, serbest ticaret yapilan bir ülke oldugunu belirten Eker, "Bu nedenle 'Ben bütünüyle yasakliyorum, almiyorum' diyemezsiniz. Öyle bir imkaniniz yok. Bunun yaninda, zaman zaman Türkiye'de bir takim spekülatif hareketler olabiliyor. Bunlara karsi tedbir alinmasi gerekiyor. Üç yilik et fiyatlarini izliyorum. 2010 tarihine göre kiymadaki düsüs, enflasyonsuz yüzde 10,26. Enflasyonu da eklerseniz, düsüs, yüzde 20'nin üzerinde” diye konustu. Bakan Eker, et ithalatinda gümrük vergisindeki artisin tüketiciye olumsuz yansimayacagini vurgulayarak, 'Musluk elimizde” dedi.
YILLIK TÜKETIM 1 MILYON TON
Türkiye'nin yillik et tüketimi 1 milyon ton olarak hesaplaniyor. Söz konusu miktarin 850 bin tonluk kismi iç piyasadan karsilaniyor.
Türkiye'de her yil yaklasik 2 milyon 300 bin küçükbas, 700 bin de büyükbas hayvanin kurbanlik olarak kesiliyor.
Türkiye'deki toplam büyükbas hayvan sayisi 12 milyon, küçükbas hayvan sayisi ise 30 milyon olarak hesaplaniyor. 
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284