Kagit Fatura Tarih Oluyor, Sirketler Hazir Degil

Binlerce vergi mükellefine elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunlulugu geliyor. Uygulama kapsamindaki sirketler 31 Aralik 2013’ten sonra artik kurumlar arasinda kagit fatura kullanamayacak.

Kagit Fatura Tarih Oluyor, Sirketler Hazir Degil

Basvurular için son tarih ise 01 Eylül 2013. E-Fatura zorunlulugu kimya sektöründe faaliyet gösteren mineral yag firmalarini da yakindan ilgilendiriyor.
Elektronik fatura; “belirlenen standartlara uygun e-Faturalarin, taraflar arasinda güvenli ve saglikli bir biçimde dolasimini saglamak amaciyla olusturulan uygulamalarin genel adi” olarak tanimlaniyor. T.C. Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi’nin 14 Aralik 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 421 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile zorunlu hale gelen e-Fatura ve elektronik defter tutma zorunlulugunun kapsami genisletilerek, 5015 sayili Petrol Piyasasi Kanunu kapsaminda madeni yag lisansina sahip, 2011 yili brüt satis hasilati 25 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler de dahil edildi.
Uygulama kapsamindaki sirketler 2013 yil sonundan itibaren kurumlar arasinda kagit fatura düzenleyemeyecek, düzenleseler bile geçersiz sayilacak. Ayrica kendilerine gönderilen e-Faturalari almalari da zorunlu olacak. Uymayanlar ise Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre cezalandirilacak. E-Fatura kullanma zorunlulugu 2014 yilinda baslasa da firmalarin 01 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir Idaresi Baskanligi’na e-Fatura basvurularini yapmalari gerekiyor. Sektör firmalari ise yeni döneme hazir olmadiklari gibi çogu uygulamadan haberdar bile degil…
Elektronik fatura uygulamasina geçiste firmalarin önünde birkaç seçenek bulunuyor. Sirketler kendi yazilimlarini sisteme entegre edebilecekleri gibi Gelir Idaresi Baskanligi’nin e-Fatura portalini kullanabilecek. Ya da bu konuda yetkilendirilmis servis saglayici sirketlerden bu hizmeti alarak fatura basina belli bir ücret ödeyecekler. Düzenledikleri fatura sayisi fazla olan sirketler için Baskanligin E-Fatura portalinin kullaniminin zorluk yasatacagi belirtiliyor.
Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri Ihracatçilari Birligi (IKMIB) Yönetim Kurulu Baskani Murat Akyüz, uygulamanin kimya sektöründen binlerce firmayi kapsadigini belirterek, e-Fatura’ya geçis sürecinde firmalarin bilgi islem altyapilarinda gerekli degisiklikleri yapmak için zamana ihtiyaç duyduklarini söyledi. Akyüz, “Sektör firmalarimiz e-Fatura’ya geçis için hazir degil. Firmalarin çogu 31 Aralik’tan sonra kestikleri kagit faturalarin geçersiz olacagini bilmiyor. E-Fatura için kendi yazilimlarini sisteme entegre etmeleri, Baskanligin e-Fatura portalini kullanmalari veya yetkili sirketlerden bu hizmeti satin almalari gerekiyor. Bu da firmalarimiza ek finansman ve is yükü getirecek. Özellikle KOBI düzeyindeki sirketler için ciddi bir sikinti ortaya çikiyor. Firmalarimizin hazirliklarini yapabilmeleri ve geçis sürecinden olumsuz etkilenmemeleri için uygulamanin daha uzun vadeye yayilmasi önem tasiyor” diye konustu.
Kaynak: Zaman
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284