`Kara Liste`ye Düsene Ev De Is De Yok!

Kredi Kayit Bürosu`ndaki 25 milyon kisye ait risk bilgileri artik sadece bankalarda degil günlük hayatin her asamasinda kullanilacak...

`Kara Liste`ye Düsene Ev De Is De Yok!
Kredi Kayit Bürosu (KKB), bugüne kadar sadece bankalarla paylastigi 25 milyon kisinin kredi ve kart bilgilerini 10 Eylül itibariyle hem bireyler hem de kurumlarin hizmetine sundu.
Risk Raporu bankalardan birkaç dakika içinde alinabilecek. Bundan böyle, bankalardan borç talep eden, ev kiralamak veya ise girmek isteyen Risk Raporu'nu getirmek zorunda.
Raporu temiz olmayan kredi kullanamayacak, ev kiralayamayacak, dükkan açamayacak hatta ise bile giremeyecek.
Ev kiralamak, kredi almak, bir ise girmek ve hatta evlenmek isteyen kisilerin bile risk puani sorulmaya baslandi. Kredi Kayit Bürosu (KKB), 25 milyon kisinin kredi ve kart bilgilerini 10 Eylül itibariyla paylasmaya basladi.
Bugüne kadar sadece bankalarla paylastigi bilgileri bireylerin de hizmetine sunan KKB, hayati daha seffaf hale getirirken, "Riskine göre muamele" dönemi de baslamis oldu.
Bundan böyle kisilerin kredi karti bilgileri, kart ödemesini zamaninda yapip yapmadigi, faturalarini ödeyip ödemedigi KKB'den ögrenilebilecek.
Böylece kisilerin bütün finansal durumu ve borç ödeme aliskanliklari seffalik kazanacak ve ev kiralarken, borç alip verirken, yeni is kurarken, kisacasi bütün üçüncü kisilerle olan finansal iliskilerde seffaflik olacak.
Kredi Kayit Bürosu'nda tutulan bilgiler, kisilerin onayi halinde talep edene verilebilecek. Yani, bir kisi herhangi birinin bilgisini, kendi onayi olmadan alamayacak.
Simdilik sadece bankalar araciligiyla bu bilgilere ulasilabilirken, yakinda internet, akilli telefon gibi farkli kanallardan da bu bilgilere ulasilacak.
Altyapi çalismalarinin ardindan cep telefonundan su faturasina, dogalgaz ve vergi ödemelerine kadar birçok bilgi risk raporunda yer alacak. Yurt disinda da kullanilan risk raporu uygulamasi, en çok evini kiraya verenlerle kredi kullandiracak sirketler tarafindan kullaniliyor.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284