Karaman Ihracatta Önemli Bir Ekonomiye Sahip

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilar Birligi Sektör Toplantisi Yapildi

Karaman Ihracatta Önemli Bir Ekonomiye Sahip
Vali Murat Koca, Ekonomi Bakanligi ve Akdeniz Ihracatçilar Birliginin birlikte gerçeklestirdigi Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilar Birligi Sektör Toplantisina katildi.
Demosan Otelde gerçeklestirilen sektör toplantisina Vali Murat Koca, Ekonomi Bakanligi Bakan Yardimcisi Mustafa Sever, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ali Can Yamanyilmaz, Sanayici ve Isadamlari katildi.
Vali Murat Koca toplantida yaptigi konusmada, “Mal ve sermayenin çok çabuk el degistirdigi günümüzdeki yenidünya düzeninde içeri üretim ve kapali üretim tamamen etkisini yitirmistir. Artik bütün dünyada mal, hizmet ve sermaye kavramlari global bir anlam kazanmistir. Buna bagli olarak da tüm ülkeler ekonomilerini dünya ekonomilerine bagli sekilde yönlendirmekte ekonomik politikalari küresel boyutta sekillenmektedir. Hakeza ülkelerin Dünya Ekonomisinde yasanan durgunluklardan en az seviyede etkilenmeleri, fiyat açicisindan rekabetçi bir üretim yapisina sahip olmalari, katma degeri yüksek teknolojik ürünlere yönelmeleri ve bununla birlikte dünya pazari ile bütünlesebilmeleri ile mümkün olabilmektedir. Kalkinma bakanligi 2011 yili sosyal ekonomik gelismislik siralamasina göre Karaman 32. Sirada yer almaktadir. Karaman tarim ve sanayi kenti olarak hizla gelisen ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Ülkemizin en verimli günes rotasina sahip olan ilimiz halen bakanliklar düzeyinde kurulma süreci devam etmekte olan enerji ihtisas endüstri bölgesinin kurulmasi ile insallah gelecekte yenilenebilir enerjinin de baskenti olacaktir. Karaman sanayisi agirlikli olarak tarim ve tarima dayanan mamullerin üretimine dayanmaktadir. Bisküvi, gofret, çikolata, bulgur, yumurta ve elma, makine ve metal mamuller baslica ihraç ürünlerini olusturmaktadir. Halen Karaman’dan ihracat yapilan ülke sayisi 132’dir.2012 yilinda 132 ülkeye bisküvi, çikolata, kek, gofret, 40 ülkeye bulgur, yumurta, elma, 5 ülkeye makine ekipmani ihraç edilmistir. Ülkemizin elma üretiminin yüzde yirmisi, bisküvi, çikolata, kek, gofret ürünlerinin yüzde altmisi, bulgur üretimin % 35 ve ihraç edilen paketli bulgur üretiminin % 80 Karaman’da üretilmektedir. Basta Bakan yardimcimiz Mustafa Sever olmak üzere bu toplantinin yapilmasina katki saglayan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilar Birligi baskan ve üyelerine ihracat sürecinin her kademesinde yer alan bütün bakanliklar ve kurulus görevlilerine tesekkür eder, ülkemizin ihracat hedeflerine ulasmasinda en büyük emek sahibi olan sanayicilerimize sükranlarimizi sunar, çalismalarinin ve kazançlarinin bol olmasini dilerim” dedi.
Ekonomi Bakanligi Bakan Yardimcisi Mustafa Sever ise yaptigi konusmasinda, Karaman’in imkânlari, altyapisi ve konumuna bakildigi zaman önümüzdeki yillarda çok daha hizli büyüyerek daha iyi noktalara gelecegini düsündügünü ifade ederek; Son on yila bakildiginda Türkiye ortalamasinda yillik ihracat artisi yüzde 16,7 iken, Karaman’in yüzde 23,7 gibi bir rakami yakalamasi takdire sayandir. Karaman geçen yil 143 ülke ve yurt bölgesine 279 milyon dolarlik bir ihracati gerçeklestirirken, 2013 Ocak - Mayis döneminde de Türkiye ortalamasinin üzerinde bir ihracat artisi devam ettiriyor. Karaman’da tarim sektörünün son derece önemli bir sektör oldugunun altini çizen Bakan yardimcisi Sever, neredeyse tarim sanayisinin yüzde doksana varan ihracatin hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve bu sektörlerden mamul edilen bisküvi, çikolata, gofret, kek ve sekerleme gibi sektörlerden olustugunu ifade etti.
Bakan Yardimcisi Sever konusmasinin sonunda sanayici ve isadamlarina da seslenerek, “Sürdürülebilir bir ihracat için ürün ve pazar çesitliligini saglamak son derece büyük önem tasimaktadir. Dolayisiyla Karamanli ihracatçilarimizdan ve sanayicilerimizden daha agresif bir sekilde tanitim yapmaya, pazarlamaya ve çalismaya odaklanmalarini tavsiye ediyorum” dedi.

Protokol konusmalarinin ardindan Bakan Yardimcisi Mustafa Sever’in baskanliginda gerçeklestirilen panele geçildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284