Konuk: “Konya, Dünya Gida Baskenti Olma Potansiyeline Sahip”

Pankobirlik Genel Baskani Recep Konuk, Konya’nin dünya gida baskentleri arasina adini yazdirabilecek potansiyele sahip oldugunu belirtti.

Konuk: “Konya, Dünya Gida Baskenti Olma Potansiyeline Sahip”
Konya Ovasi’nin bugün ürettiginden kat kat fazlasini üretebilecek potansiyele sahip oldugunu belirten Recep Konuk, dünyanin en büyük tarim ürünleri ihracatçilari arasinda ABD ve Fransa’dan sonra üçüncü sirada yer alan Hollanda ile Konya arasindaki tarimsal ve ekonomik farkliligi kiyasladi. Konuk, “Hollandalilarin, Konya’nin tarim arazisinden daha küçük bir tarimsal arazide gerçeklestirdiklerini bu bereketli topraklarda basarmak, bu topraklarin sahipleri için ulasilmasi zor bir hayal olmamalidir. Bu iddiaya sahip olmak, bu iddiayi gerçeklestirmek bu topraklarin sahipleri için mecburiyettir” dedi.
Altinekin Yag Fabrikasi’nin üretime baslamasi nedeniyle degerlendirmelerde bulunan ve Konya Ovasi’nin üretim potansiyelini harekete geçirmek, bölge üreticisinin daha çok üretmesini saglamak için Konya Seker’in kesintisiz çalistigini, sürekli yatirim yaptigini belirten Pankobirlik Genel Baskani Recep Konuk, “Günümüzden yaklasik 9 bin yil önce Konya’nin bereketli topraklarinda yasayanlar bu topraklari tarimsal üretim merkezi yapmayi basararak, ürettikleri bugday, arpa, bezelyeden kendi ihtiyaçlarindan fazlasinin ticaretini yapip, sigiri da evcillestirmisler. Yani avcilik, toplayiciliktan üreticilige terfi eden bilinen ilk toplum olmuslar. Nerede yapmislar bunu? Çatalhöyük’te. Yani Konya Ovasi’nin Merkezinde” diye konustu.
Konya’nin bugün o ilklerin üzerine yeni ilkeler büyük basarilar insa etmek istedigini belirten Konuk, “Yaklasik 900 milyar dolarlik milli gelirinin 20 milyar dolari tarimsal üretimden olusan Hollanda’da içecek ve tütünü de dahil ettiginizde gida sanayi, yani tarimsal ürünü isleyip katma degerli hale getiren tarimsal sanayi ise her yil ülke ekonomisine yaklasik 150 milyar dolarlik katki yapiyor. Her yil gerçeklestirdigi 500 milyar dolarlik ihracatinin yüzde 11’i yani 55 milyar dolarlik kismi gida ürünlerinden olusuyor. Buna tütün ürünleri ve içecek ile kesme çiçek ve çiçek sogani dahil degil.
Iste o Hollanda’nin Konya’nin köylerinin nüfusu kadar bir nüfusla, yine Konya’nin tarim arazisinden daha küçük bir tarimsal arazide gerçeklestirdiklerini bu bereketli topraklarda basarmak, bu topraklarin sahipleri için ulasilmasi zor bir hayal olmamalidir” dedi.
KONYA’NIN BU POTANSIYELI VAR
Son yillara kadar Türkiye’nin tahil ambari olarak tarif edilen Konya’nin hizla kabuk degistirdigini dile getiren Konuk, “Pancar sekerinin teknoloji üssü oldu ilk önce Konya. Simdi ona yakisir sekilde sekerli mamullerin, unlu mamullerin, çikolatanin da üretim üssü olmaya hazirlaniyor. Hollanda gibi tarlada ürettigini gida sanayin de isleyerek on milyarlarca dolarlik katma degerin de bu topraklarda kalmasi için. Biz bu bereketli topraklarda Hollanda’nin ürettiginden daha fazlasinin üretilebilecegini biliyoruz. Onlar, senede 5,2 milyon ton seker pancari üretiyor. Biz de o kadar üretiyoruz. Onlar, 7 milyon ton patates üretiyor biz de üretebiliriz. Onlar, Konya kadar arazide 4 milyon büyükbas, 1,5 milyon küçükbastan 11 milyon ton süt üretiyor. Biz bu bereketli topraklarda 550 bin büyük bas, 1,5 milyon küçükbasa sahibiz ve yillik 950 bin ton süt üretebiliyoruz. Türkiye’nin bütün kasap reyonlarini doldurabilecek, sucugunu, pastirmasini, salamini, sosisini üretebilecek, tüm Türkiye’nin peynirini yogurdunu karsilayabilecek bu topraklari hayvanciligin merkezi de yapmak elimizde. Rakamlar ortada; Hollanda 4 milyon et ve süt inegini ayni arazide besleyip, yem ihraç ediyor. Bu topraklar 550 bini dokuza katlayabilir, bu topraklarin her ahirini her agilini süt pinarina çevirebiliriz. Konya’nin Hollanda’dan eksigi yok fazlasi var. Ihtiyacimiz olan eldekilerin farkina vararak ve farkina vardiklarimizi degerlendirip, tahil ambari Konya’yi, dünyanin gida baskenti yapmak için azim ve kararlilikla üretmek, daha çok üretmektir” seklinde konustu.
Konya’nin üretmek ve ürettigini degerlendirme konusunda dokuz bin yillik bir tecrübesinin de oldugunu belirten Konuk, “Bize düsen, bu tecrübeye sahip çikarak ve bu potansiyeli degerlendirerek Konya Ovasinin Hollanda ile yarisacak kadar üretmesini saglamaktir. Yani tahil ambari Konya’yi hayvanciligiyla, süt ve et ürünleriyle, unlu ve sekerli mamulleriyle, çikolatasi, gofreti, bisküvisiyle, patatesiyle, yagiyla dünyanin gida baskentleri arasina sokmaktir” dedi.
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284